Αρχική Πολιτισμός Δημοπρασία επιστολών του Κ. Καραθεοδωρή: Ανάγκη αξιοποίησης ιδιωτικών συλλογών

Δημοπρασία επιστολών του Κ. Καραθεοδωρή: Ανάγκη αξιοποίησης ιδιωτικών συλλογών

4

  475 σπάνια βιβλία, χειρόγραφα και χαρακτικά πρόκειται να δημοπρατηθούν την προσεχή Πέμπτη στο ξενοδοχείο Athens Plaza, στην πλατεία Συντάγματος (έναρξη 6.00 μ.μ.).
Μεταξύ αυτών ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του Αριστοφάνη, που τυπώθηκε στη Βενετία το 1498 από τον περίφημο ελληνιστή και εκδότη αρχαίων κειμένων, Αλδο Μανούτιο, και βιβλιοδετήθηκε από τον Claude de Picques, το Γάλλο βιβλιοδέτη, που έφερε τον τίτλο τού «βιβλιοδέτη του βασιλιά».
    Παράλληλα όμως αποτελεί ξεχωριστό ενδιαφέρον και για τη Χίο η δημοπράτηση 38 ανέκδοτων επιστολών του διάσημου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, δάσκαλου του Αϊνστάιν, από τον Οίκο Δημοπρασιών «Πέτρος Βέργος».


Οι επιστολές απευθύνονται στον καθηγητή του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Arthur Rosenthal, και πραγματεύονται διάφορα προβλήματα της θεωρίας του μέτρου, ενός από τους κλάδους των μαθηματικών, στους οποίους ο Καραθεοδωρής έδωσε με τις μελέτες του νέα ώθηση.


Τα τελευταία 50 χρόνια, οι επιστολές αυτές φυλάσσονταν σε αμερικανική ιδιωτική συλλογή και η ύπαρξή τους ήταν μέχρι τώρα άγνωστη στους ερευνητές του έργου του μεγάλου μαθηματικού.


Αξιοποίηση αρχείων
    Να σημειώσουμε τη Χιώτικη καταγωγή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή καθώς και το γεγονός ότι πρώτος στα 1919 είχε καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ίδρυση Πανεπιστημίου Αιγαίου στον Ελευθέριο Βενιζέλο.
    Αν λοιπόν Χιώτες, φίλοι των γραμμάτων και των τεχνών που μπορούν να «χτυπήσουν» μια δημοπρασία ενδιαφερθούν, με την παρότρυνση πιθανόν και φορέων του νομού, ίσως δώσουν στη Χίο ένα σημαντικό αρχείο προς αξιοποίηση στο μέλλον.
    Βέβαια υπάρχουν και άλλες ιδιωτικές συλλογές που είναι ανάγκη να περάσουν σε φορείς του δημοσίου ή ακόμα και σε ιδιώτες, με σκοπό την παρουσίαση ή την χρήση τους στο μέλλον.
    Τέτοιο είναι για παράδειγμα το φωτογραφικό αρχείο Νίκου Χαβιάρα, που σήμερα βρίσκεται στα χέρια του της κόρης του Ευαγγελίας. Όπως γνωρίζουμε η ίδια επιθυμεί να παραμείνει στη Χίο, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από φορείς για να το αγοράσουν.
   
   
    Η πορεία του Καραθεοοδωρή
   
Μέλος οικογένειας διπλωματών, πολιτικών και λογίων, γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873 όπου βρισκόταν ο πατέρας του, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο για τη διευθέτηση των συνόρων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ ο αδελφός του διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’ και παραιτήθηκε από τη θέση του, όταν ο σουλτάνος απέρριψε τις προτάσεις του για φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.


Αρχικά, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής σπούδασε μηχανικός και πήρε μέρος στην κατασκευή του φράγματος του Ασουάν, αλλά γρήγορα ανακάλυψε ότι το μεγάλο του πάθος ήταν τα μαθηματικά. Η διατριβή του ήταν πάνω στο λογισμό των μεταβολών και με τη μελέτη του αυτή συνέδεσε το όνομά του με τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της Ευρώπης.


Διορίστηκε καθηγητής σε διάφορα γερμανικά πανεπιστήμια και, τέλος, του προσφέρθηκε η έδρα στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, αλλά την ίδια στιγμή τον κάλεσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για να οργανώσει πανεπιστήμιο στη Σμύρνη. Ετσι αρνήθηκε την περιζήτητη θέση στο Βερολίνο, αλλά με τη Μικρασιατική Καταστροφή αναγκάσθηκε να επιστρέψει στην Αθήνα, κάτω από τις γνωστές τραγικές συνθήκες.


Στην Αθήνα, ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής στη Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανέλαβε καθήκοντα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κατά την εδώ παραμονή του, οι διάφορες ίντριγκες και ο σκοταδισμός γρήγορα τον απογοήτευσαν και αποδέχτηκε τη θέση καθηγητού στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του.


Για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή λέγεται ότι απείχε πολύ από το να είναι ένας καθαρά στεγνός μαθηματικός. «Ηταν άνθρωπος και τίποτε το ανθρώπινο δεν ήταν ξένο προς αυτόν». Κατείχε πολλές ξένες γλώσσες και γνώριζε άριστα τα αρχαία και τα νέα ελληνικά. Ηταν μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και Ακαδημιών στην Ευρώπη και είχε διδάξει στο Χάρβαρντ.


Παράλληλα με το σημαντικό έργο του στα μαθηματικά, ο Καραθεοδωρής υπήρξε και εξαιρετικός θεωρητικός φυσικός. Για τις εργασίες του στη θεωρητική φυσική, έχει γραφτεί ότι, «αν δεν ήταν τόσο μεγάλος μαθηματικός, θα ανήκε στους μεγάλους θεωρητικούς της Φυσικής».πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ