Αρχική Νέα Τοπικά Κόβει τα MW των ανεμογεννητριών η ΡΑΕ

Κόβει τα MW των ανεμογεννητριών η ΡΑΕ

9

 Από ψαλίδι αναμένεται να περάσουν οι αιτήσεις για τα αιολικά πάρκα που τα τελευταία 1,5 έτη έχουν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
     Αιτία το γεγονός ότι οι τεχνικές δυνατότητες του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας δεν αντέχουν για να «σηκώσουν» το σύνολο της ισχύος των πάρκων που προτείνονται με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.
     Αυτό αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, επικαλούμενη τη ΡΑΕ, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία εκκρεμούν για εξέταση αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 12.000 μεγαβάτ (ΜW) ισχύος αιολικής ενέργειας, ξεπερνούν δηλαδή το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ που ανέρχεται σε 11.500 ΜW.
     Στα πλαίσια αυτά πιθανή είναι η περικοπή και στις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τη Χίο από την εταιρεία Ρόκας που ανέρχονται στις 374 MW, όταν η δυναμικότητα του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Χίο είναι 15 ΜW (που αναμένεται περίπου να διπλασιαστεί όταν λειτουργήσει η νέα μονάδα).
     Την πιθανότητα αυτή επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» και ο αντινομάρχης Στέφανος Φαρατζής. Όπως μας είπε, με τη γνώση του και ως συνδικαλιστής της ΕΤΕ-ΔΕΗ, σε κάθε νησί δεν είναι δυνατόν να δοθούν άδειες για ανεμογεννήτριες που να ξεπερνούν το 30% της συνολικής ισχύος του εργοστασίου. Σήμερα αυτό το ποσοστό καλύπτεται με τις υπάρχουσες μονάδες.
     Στο ερώτημά μας εν υπάρχει νεότερη επαφή της εταιρείας ΡΟΚΑΣ με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, μας απάντησε αρνητικά.  Σε ότι δε αφορά το θέμα της διασύνδεσης των νησιών μεταξύ τους και εν συνεχεία με την ηπειρωτική Ελλάδα, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.
     «Ξέρετε τι λένε οι μηχανικοί της ΔΕΗ; Πως το Αιγαίο είναι πολύ σκληρό για να το δαμάσεις», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρατζής.
     «Εμείς δε διαφωνούμε με τα Αιολικά πάρκα αρκεί οι προτάσεις να είναι σε σχέση με τα προβλεπόμενα. Βέβαια το ενεργειακό πρόβλημα ειδικά των νησιών είναι μια πραγματικότητα αλλά λύνεται μόνο με ένα σωστό στρατηγικό σχεδιασμό», τόνισε ο κ. Φαρατζής επισημαίνοντας παράλληλα πως το κράτος είναι αυτό και όχι η ΔΕΗ που θα πρέπει να επιδοτεί τα νησιά.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 15/1/2008 (dimokratiki.org)