Αρχική Απόψεις Aρθρα Νέστορας Ξυλάς: «Από κάτω την αρπώ και στον τοίχο την κολλώ» (απάντηση...

Νέστορας Ξυλάς: «Από κάτω την αρπώ και στον τοίχο την κολλώ» (απάντηση σε αρθρογράφο του ΣΥΝ)

80

 «Από κάτω την αρπώ και στον τοίχο την κολλώ»1
                                             
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο – “απάντηση” του κ. Καβύρη σε πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο “ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2008….ΚΑΙ  ΟΙ ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ»”.


Καταρχήν πρέπει να πω πως είμαστε συνηθισμένοι στη διγλωσσία και τα ψεύδη όταν πρόκειται για το ΣΥΝ ή όσους αυτοαποκαλούνται “ανεπίσημοι” εκφραστές του όπως κ. Καβύρης. Πάγια τακτική πολιτικής κάλυψης που έχει έτοιμο το επιχείρημα στα δύσκολα: “Μα εγώ δεν είμαι ο επίσημος ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ…”.


Σε αυτούς λοιπόν που είναι ΣΥΝ αλλά και ταυτόχρονα δεν είναι. Σε αυτούς που “απαντούν” επιλεκτικά σε θέματα τα οποία μάλιστα διατείνονται πως γνωρίζουν αφήνοντας όλα τα άλλα αναπάντητα (βλ. δηλώσεις Τσίπρα ότι πρέπει να ηττηθεί η πολιτική του ΚΚΕ). Σε αυτούς που αφήνουν την “επίσημη απάντηση” στον “επίσημο ΣΥΝ” όμοια άλλωστε με εκείνους που μια λένε “αυτιστικό” το ΚΚΕ και την άλλη σπεύδουν να αυτοαναιρεθούν, εμείς απαντούμε ΕΠΙΣΗΜΑ, όχι επιλεκτικά αλλά σε όλα, όχι με ψεύδη και παραπλανήσεις και πάνω απ’ όλα με επίγνωση της βαρύτητας της ιδιότητας μας ως κομμουνιστές.
Απαντάμε, έχοντας στο μυαλό μας πως ο δικομματισμός, οι εκφραστές του ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το σύστημα που υπηρετούν, ο καπιταλισμός, δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να ηττηθούν, όσο η λαϊκή δυσαρέσκεια θα βρίσκει διέξοδο είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά δεκανίκια τους, αλλάζοντας το δικομματισμό σε διπολισμό και το διπολισμό σε δικομματισμό. Δεν πολεμάμε το φιλελευθερισμό της ΝΔ για να καταπίνουμε τη δεξιά πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά μαχόμαστε συνολικά τον καπιταλισμό κα τους εκφραστές του αδιακρίτως χρώματος.


Ξεκινάω λοιπόν τούτο εδώ το άρθρο απαντώντας επί των γεγονότων στο ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο ΣΥΝ, “Έχει ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής απατεωνιάς αλλά και πολιτικής ξετσιπωσιάς!” σχετικά με το τι έγινε στην ευρωβουλή με βάση το πιο αδιάψευστο στοιχείο που είναι τα πρακτικά της. Ο κ. Καβύρης αναφέρει:
«Το κακό για το ΚΚΕ και τον φίλο μας είναι ότι ο Αλέκος Αλαβάνος ήταν απών από το Στρασβούργο και την ψηφοφορία”,θέοντας να ισχυριστεί ότι το ΚΚΕ και πάλι ψεύδεται για το ΣΥΝ και τις θέσεις του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Απαντώ στον ίδιο και στους πολιτικούς του συμβουλάτορες που κάνουν πως δεν γνωρίζουν πως ο “αγωνιστής του άρθρου 16” Αλέκος Αλαβάνος ψήφισε το Α5-0183 του 2002 σχέδιο ψηφίσματος της Επιτροπής Πολιτισμού, Νεότητας, Παιδείας, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού της ΕΕ. Η έκθεση αυτή (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A5-2002-0183+0+DOC+XML+V0//EL ), ρητά μιλούσε για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, την εφαρμογή της Μπολόνια και πολλών άλλων…
Στη συνέχεια , όταν η πρόταση ψηφίσματος (που είχε εγκριθεί ομόφωνα παρουσία του Αλέκου Αλαβάνου) πήγε στην ευρωβουλή την ψήφισε ο μοναδικός ευρωβουλευτής του ΣΥΝ που ήταν παρών, ο Παπαγιαννακης http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/el/oj/2003/ce272/ce27220031113el04280429.pdf.
Εκτός και αν είναι άλλο ο Παπαγιαννάκης, άλλο ο Αλαβάνος και άλλο ο ΣΥΝ κατά τη λογική “άλλο ανεπίσημος Καβύρης – άλλο επίσημος Συνασπισμός”.
Και επειδή ο ΣΥΝ έχει πολλά ποδάρια και μπορεί ως γνήσιος υποστηρικτής των αστικών θεσμών να μας ζητήσει εν ίδει δικαστή και τα πειστήρια του εγκλήματος επισυνάπτουμε και τα παραπάνω ντοκουμέντα.


Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η έκθεση ψηφίστηκε και από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Παπανδρεϊκούς και Βενιζελικούς έτσι για να μην ξεχνιόμαστε και παρεξηγείται και ο κ. Καβύρης πως η μόνη έγνοια μας είναι ο ΣΥΝ.
Αυτό είναι λοιπόν κ. Καβύρη  “το κόμμα που έσωσε την χαμένη τιμή της Αριστεράς στην υπόθεση του άρθρου 16 (σ.σ ο Συνασπισμός)” και για το οποίο οι ισχυρισμοί μου και τα αδιάσειστα στοιχεία “μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσουν.” όπως αυτολεξεί ισχυριστήκατε στην “απάντησή” σας;
Ύστερα ο κ. Καβύρης, μας θέτει τα υπαρξιακά του ερωτήματα αλλά και κάποιες σκέψεις, που καταλήγουν στο αν το ΚΚΕ έχει μια πρόταση εξουσίας ή όχι. Ρωτά αφελώς;
“Μήπως θα πρέπει να κάνεις εξ ίσου σαφές με ποιόν τρόπο το κόμμα σου θα κτυπήσει τις συντηρητικές δομές της κοινωνίας;”
Για όσους δεν το κατάλαβαν όλες αυτές τις “ανυσηχίες” ο κ. Καβύρης τις υποβάλει μέσω εμένα στο ΚΚΕ υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς, πως το ΚΚΕ δεν θέλει να ζούμε με αξιοπρέπεια και συντάξεις, δεν θέλει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλει να καταστρέφεται το περιβάλλον, επιθυμεί την καθημερινή παρακολούθησή μας από τις κάμερες και τέλος πάντων πως δεν είναι με τις “σύγχρονες διεκδικήσεις της Αριστεράς” που μόλις διαπιστώσατε ποιες είναι από το προηγούμενο ψήφισμά της(!) και πως δεν έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας!!!


Ο κ. Καβύρης “δεν βλέπει” τον αγώνα του ΚΚΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δεκάδες συλλήψεις κομμουνιστών (δίκες, μαθητοδικεία, αγροτοδικεία) που πρωτοστάτησαν στους αγώνες, “δεν βλέπει” πως το ΚΚΕ πχ στις τελευταίες πυρκαγιές με απόφαση του ΠΓ έριξε στη μάχη της κατάσβεσης και περιφρούρησης των δασών μας όλες του τις δυνάμεις ενώ ανέδειξε ως βασικό αίτιο γι’ αυτές την εμπορευματοποίηση της γης, “δεν γνωρίζει” τάχα τη θέση του ΚΚΕ για τη θρησκεία και το ρόλο της εκκλησίας, “δεν είδε” κομμουνιστές να ξηλώνουν κάμερες και να δικάζονται για αυτές τους τις πράξεις μέχρι που “δεν είδε” την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ!!! Κατάφερε μέχρι και τη Σοβιετική Ένωση να εξαφανίσει με τα 20εκατομμύρια νεκρούς στο βωμό της υπεράσπισης της σοσιαλιστικής πατρίδας!!!
Είναι φανερές οι αστειότητες των ισχυρισμών στον καθένα νοήμονα άνθρτωπο, γι αυτό ας διαβάσει και λίγο το Ριζοσπάστη-έστω και με γάντια στα χέρια- γεγονός που θα τον βοηθούσε να ενημερωθεί ότι το ΚΚΕ είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή του αγώνα με αιτήματα και θέσεις, που αφορούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού μας με συνεπέστατες και αναλυτικότατες θέσεις προοπτικής σε κάθε τομέα από όσους προανέφερε. Θα τον βοηθούσε να δει ότι στρατηγικός μας στόχος είναι η ήττα και ανατροπή του καπιταλισμού, η ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης και πλατιάς συσπείρωσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που είναι ικανή να μας οδηγήσει στη λαϊκή εξουσία και οικονομία, στο σοσιαλισμό και κομμουνισμό.


Θα τον συμβουλεύαμε ακόμα ,παίρνοντας όλα τα απολυμαντικά μέσα που εκείνος νομίζει, εξορκίζοντας τον κομμουνιστικό δάκτυλο, να διαβάσει  το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, άλλωστε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι , θα το καταλάβει .
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εξουσίας  , είναι τουλάχιστον οξύμωρο, να κατηγορεί κανείς το ΚΚΕ ότι το μόνο που το νοιάζει είναι ο σοσιαλισμός (στην ουσία δηλαδή η εξουσία) και πως δεν ενδιαφέρεται για το “σήμερα” και ταυτόχρονα να ισχυρίζεσαι πως δεν έχει πρόταση εξουσίας!
Αλλά δεν είναι καθόλου οξύμωρο! Γιατί όταν ο Συνασπισμός (ή οι “ανεπίσημοι” εκπρόσωποί του) μιλάνε για εξουσία, εννοούν μια άλλη μορφή διαχείρισης του καπιταλισμού.
Και για του λόγου το αληθές παραθέτω μερικές από τις απείρου κάλους “εναλλακτικές προτάσεις” που θα έχει η εξουσία όπως την αντιλαμβάνεται ο ΣΥΝ (όπως και μερικοί κ. Καβύρηδες που γι’ αυτή την “εναλλακτική πρόταση εξουσίας” περηφανεύονται), από τις θέσεις για το επικείμενο συνέδριό τους, που αφορούν στο “Σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο” (γιατί ως γνωστό ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε ήταν απάνθρωπος…):


“Απαιτείται να τεθούν υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο η κίνηση των διεθνών κεφαλαίων (θα ελέγξουμε το κεφάλαιο!), ιδιαίτερα των καθαρά κερδοσκοπικών (υπάρχει άραγε και μη-κερδοσκοπικό κεφάλαιο;;;), οι ξένες επενδύσεις και οι όροι του διεθνούς εμπορίου.”


“Απαιτείται η χάραξη στρατηγικής κατά την οποία θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες δεν θα εμπλέκονται με την εμπορευματοποίηση (ενώ όλα τα υπόλοιπα θα εμπλέκονται), τους νόμους της αγοράς και το κέρδος (θα υπάρχουν και τέτοια στο σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο;;;) αλλά θα προσφέρονται ισότιμα και δωρεάν προς κοινή χρήση.”


“Απαιτείται ουσιαστικός έλεγχος του δημοσίου στη λειτουργία της ανεξέλεγκτης αγοράς, με τη δυνατότητα να καθορίζει όπου χρειάζεται το πλαίσιο τιμών και τα ποσοστά κέρδους.”(μάλλον θα υπάρχουν).


“Απαιτείται ο έλεγχος του δημοσίου επί του χρηματοπιστωτικού συστήματος με στόχο την παρεμπόδιση των τραπεζών να λειτουργούν ληστρικά απέναντι στους καταναλωτές και να προβαίνουν σε καθαρά κερδοσκοπικές επενδύσεις. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα οφείλει να αναπροσαρμοστεί στην κατεύθυνση της προστασίας των καταναλωτών και της λαϊκής αποταμίευσης.” (χειροκρότημα παρακαλώ!)


Αυτά για να μη βάλω και όλα τα άλλα και γίνομαι κουραστικός αποδεικνύουν και στα λόγια και όχι μόνο στα έργα πως ο Συνασπισμός δεν επιδιώκει να αγγίξει ούτε μια τρίχα από την ουσία του καπιταλιστικού συστήματος. Απλά κοροϊδεύει τους εργαζόμενους με έναν άλλο ανύπαρκτο “ανθρωπινότερο” καπιταλισμό. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ λέει (…και σωστά) πως με αυτή τη λογική του δρα εξαιρετικά επιζήμια στην ανάπτυξη του ταξικού κινήματος αφού εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις, όταν μιλά για ρήξη και εννοεί την ενσωμάτωση.


Και κάπου εδώ έρχεται ένα εξίσου αποστομωτικό ερώτημα από τον κ Καβύρη όπου καλύτερος και από “ανεπίσημο” εκπρόσωπου τύπου του “επίσημου” ΣΥΝ ρωτά: “Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να αφήσεις στην άκρη τον ΣΥΝ; Εξ άλλου εδώ και χρόνια θεωρώ ότι η θέση του ΚΚΕ για τον «δεξιό οπορτουνισμό», έχει γίνει σαφής (τώρα το αν την ασπάζεται μόνο η μισή αριστερά αυτό είναι άλλο θέμα).”


Το ερώτημα έχει θρησκευτικές προεκτάσεις… και εξηγούμαι. Παρά τα “μαθήματα» περί Μαρξισμού και “αθεΐας” από τον κ. Καβύρη ,παρουσιάζεται μπροστά μας ως νέος πάπας, ρωτώντας και κουνώντας μας το δάχτυλο να σταματήσουμε την κριτική στην πολιτική του ΣΥΝ. Για να λέμε την αλήθεια αυτό θα το ήθελαν πολλοί. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, το ΚΚΕ στα πλαίσια της ταξική πάλης είναι υποχρεωμένο από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων να συγκρούεται με την κυρίαρχη πολιτική και με όσους τη στηρίζουν, ακόμα κι αν διεκδικούν το “αλάθητο”.
Όσο για το αν η θέση του ΚΚΕ για το δεξιό οπορτουνισμό έχει γίνει σαφής, κάθε άλλο παρά μας έπεισε ο κ. Καβύρης που με τις ανακρίβειες και τις συγχύσεις που επιχείρησε να σπείρει το μόνο που κατάφερε είναι να μας θυμίζει πως: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ*.


ΞΥΛΑΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Η/Υ ΤΟΥ ΕΜΠ


*Οπορτουνισμός: καιροσκοπισμός (λατινογενής προέλευση)


1 Λαϊκή  παροιμία αρεστή σε επίσημους και ανεπίσημους οπορτουνιστές.