Αρχική Νέα Τοπικά Περικλής Κοροβέσης: Χωρίς μαζικό κίνημα δεν υπάρχει δημοκρατία

Περικλής Κοροβέσης: Χωρίς μαζικό κίνημα δεν υπάρχει δημοκρατία

81

 «Όταν τελειώνει η διαδικασία των βασανιστηρίων, που δεν ξέρεις αν έχουν τελειώσει, το πρώτο πράγμα είναι να ξεχάσεις. Σιγά- σιγά όμως πρέπει να ανασυγκροτείς αυτή την εμπειρία από την άποψη ότι έχεις πάρα πολλές ώρες σε ένα κελί και είναι σαν να ξανακάνεις μια επίσκεψη.
   «Γράφω το βιβλίο προσπαθώντας να ξαναφέρω στη μνήμη μου ότι έγινε και αυτό, που εξηγείται και επιστημονικά, όταν δώσεις λόγο σε μια πραγματική εμπειρία κατά κάποιο τρόπο λειτουργεί σαν θεραπεία. Οπότε όσο επώδυνο ήταν για μένα ήταν και ανακουφιστικό να ανασυγκροτήσω την ιστορία. Έμοιαζα σαν ρεπόρτερ του εαυτού μου», σημείωσε ο Περικλής Κοροβέσης απαντώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο βιβλιοπωλείο ΠΑΠΥΡΟΣ, πως αποφάσισε να γράψει τους «Ανθρωποφύλακες».
   «Ήταν σαν να μου είχαν αναθέσει μια δουλειά και παρατηρούσα. Ήμουνα περίεργος πάντοτε, είμαι από αυτούς που  λυπούνται που η περιέργεια δεν τελεί επάγγελμα. Ήταν τόσο παράξενα όλα, τόσα ξένα, ένας άλλος κόσμος οπότε κάπου τα κατέγραφε.
   Το καταρχήν υλικό αποτέλεσε μια κατάθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όταν κατέθεσα σαν μάρτυρας για τα βασανιστήρια της χούντας και αυτό αποτέλεσε τη βάση για αυτό το βιβλίο.
  
   Θα μου ζητούσε ρουσφέτι!
   Επόμενη ερώτηση για το πώς θα ένιωθε αν συναντούσε τον βασανιστή του.
   «Αν ξανασυναντούσα τον Καραπαναγιώτη σήμερα, το πιο πιθανό που θα γινόταν, θα μου έλεγε έχω ένα ανιψιό που είναι καλός αστυνομικός δεν μπορείς να τον πάρεις στην υπηρεσία σου. Δηλαδή θα μου ζητούσε ρουσφέτι!», σχολίασε με χιούμορ ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
   «Η πρώτη αντίδραση που έχεις είναι να χρησιμοποιήσεις βία. Η βία σε πρώτο επίπεδο, στο βιαστή σου είναι μια άμυνα, συνέχισε. Όμως έρχεται μια επεξεργασία αιώνων που λέει ότι η προσωπική βία σε τελική ανάλυση είναι ασθένεια. Το να σκοτώσεις ένα μπάτσο το κράτος δεν θα πάθει τίποτα θα πάρει 10, 100 και το ίδιο γίνεται με τους στρατηγούς, βιομηχάνους… Το θέμα είναι πως θα σκοτώσεις την κυριαρχούσα συνείδηση που υποτάσεις τις μάζες. Και αυτό είναι μέσα από παρεμβάσεις από τον πολιτικό λόγο και το μαζικό κίνημα. Χωρίς μαζικό κίνημα δεν υπάρχει δημοκρατία», τόνισε.
  
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 16/1/2008