Αρχική Νέα Τοπικά Εκδήλωση- καταδίκη των βασανισμών: «Αν γνωρίζουμε είμαστε συνυπεύθυνοι»

Εκδήλωση- καταδίκη των βασανισμών: «Αν γνωρίζουμε είμαστε συνυπεύθυνοι»

9

 
     «Έχει αξία αυτή η εκδήλωση, γιατί τώρα όλοι γνωρίζουμε και είμαστε συνυπεύθυνοι». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία της η πρόεδρος του  Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, Μαρία Πίνιου – Καλλή, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου με θέμα «Βασανιστές και Θύματα βασανιστηρίων».
     Με ιδιαίτερη γλαφυρότητα, και με τη βοήθεια αποκαλυπτικού φωτογραφικού υλικού, η ιατρός Μαρία Πίνιου- Καλλή, παρουσίασε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα βασανιστήρια αλλά και τη… φαντασία των βασανιστών…
     Το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων λειτουργεί στην Αθήνα από το 1989 και μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περί τις 4.500 θύματα βασανιστηρίων. Μεταξύ των συμβουλών, λαμβάνουν και ένα πιστοποιητικό. «Αυτό είναι  πολύ σημαντικό αφού λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα βασανιστηρίων», σημείωσε η κα Καλλή. «Δεν δίνουμε εύκολα πιστοποιητικά ούτε γίνονται εύκολα καταγγελίες, παρά μόνο αφού έχει προηγηθεί έλεγχος και είμαστε σε θέση να τις υπερασπιστούμε στο δικαστήριο», τόνισε
    
     Αγαπημένος ο «φάλαγγας»
     «Από αρχαιοτάτων χρόνων ο φάλαγγας είναι ένα πολύ αγαπημένο σπορ. Το χρησιμοποιούσαν από τον καιρό των Εβραίων. Επίσης ο διαμελισμός. Ή στην εποχή μας το ηλεκτροσόκ μιας γυναίκας στα γεννητικά όργανα», σημείωσε  ομιλήτρια.
     Με μια σειρά σλάϊτς έδειξε διάφορα βασανιστήρια μέσα στο νερό, μέχρι ασφυξίας. Πρόκειται για βασανιστήριο «αγαπημένο» σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το συναντήσαμε όμως και στη χώρα μας.
     «Αμέσως το μυαλό μου πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου υφαίνεται ότι είχαν εκπαιδευτεί άτομα σε βασανιστήρια που δεν αφήνουν ίχνη, έτσι ώστε οι «Δον Κιχώτες» όπως εμείς να μη μπορούμε να το καταγγείλουμε. Και το «υποβρύχιο» δεν αφήνει ίχνη», σχολίασε.
     Η κα Καλλή χαρακτήρισε φρικτό θέμα, αυτό της παρουσίας γιατρών σε περιπτώσεις βασανιστηρίων. «Υπάρχουν δυστυχώς μεταξύ των γιατρών και άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν στο σύστημα και τους χρησιμοποιούν ώστε να μην επιτρέψουν να πεθάνει το θύμα».
     Η φαντασία όμως του συστήματος και των βασανιστών είναι δυστυχώς πλούσια. Στις μέρες μας μάλιστα με το κολαστήριο του Γκουαντανάμο ή τις φυλακές στο Ιράκ, έχουμε περάσει στα πολιτισμικά βασανιστήρια.
     Η διαμαρτυρία μας απέναντι στα βασανιστήρια, χρειάζεται να ενταθεί αφού μετά την 11η Σεπτεμβρίου γίνεται μια προσπάθεια θεωρητικοποίησής τους στη λογική να προστατευθούμε από τον υποψήφιο τρομοκράτη.
     «Η απαγόρευση των βασανιστηρίων είναι κατοχυρωμένη με διεθνείς συμβάσεις, τώρα γίνεται προσπάθεια να «νομιμοποιηθεί» αυτή η διαδικασία», σημείωσε η Καλλή. «Αυτό όμως το θέμα έχει απαντηθεί χιλιάδες χρόνια πριν από τον Αριστοτέλη, όπου λέει ότι ομολογίες που έχουν ληφθεί από βασανιστήρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα δικαστήρια αλλά και από τον Αντιφώντα που σημειώνει ότι άνθρωπος που βασανίζεται λέει αυτά που θέλει να ακούσει ο βασανιστής», σημείωσε η Πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αδιαφορούμε μπροστά σε αυτή την κατάσταση.
    
    
του Θοδωρή Πυλιώτη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 16/1/2008 (dimokratiki.org)