Αρχική Νέα Τοπικά Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση- ΥΠΠΟ: Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι...

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση- ΥΠΠΟ: Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο… (με τις εξελίξεις μετά το θέμα Ζαχόπουλου)

9

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

                      15/1/2008
Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο………


Τέλος 2007- Το ΥΠ.ΠΟ. βρίσκεται στην καρδιά της επικαιρότητας μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην Γενικού Γραμματέα.
Κι αρχή καλός μας χρόνος με το ροζ σκάνδαλο, τις ιστορίες εκβιασμών, τα γαργαλιστικά dvd στο Μαξίμου, τη «βιαστική» προφυλάκιση της κατηγορούμενης για τον εκβιασμό. Στη συνέχεια άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου. Η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται από άρθρα και ενημερωτικές εκπομπές για την άσκηση εξουσίας από αυλές, τις αποφάσεις του ΚΑΣ, τη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού και του Γ’ ΚΠΣ, τους στημένους διαγωνισμούς για την πρόσληψη υπαλλήλων!!
Δεν μας αφορά η «ροζ» διάσταση της ιστορίας. Προσπερνάμε τις υποκριτικές κραυγές εκείνων που ξεσκίζουν τα ιμάτιά τους και καμώνονται πως δεν γνώριζαν τίποτε για το «έγκλημα», γιατί θεωρούμε ότι είναι ευκαιρία να ανοίξει επιτέλους ο διάλογος για τα πολιτικά ζητήματα της υπόθεσης.
Όλα όσα ήρθαν στο φως δεν οφείλονται στις ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων, αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, και του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στο σύνολό της.


Η δημόσια διοίκηση στη υπηρεσία της πολιτικής


Αποτελεί πάγια πρακτική των κυβερνήσεων η εκχώρηση υπερεξουσιών σε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ασκούν ανεξέλεγκτα πολιτική και διαχειρίζονται με αδιαφάνεια το δημόσιο χρήμα, υποκαθιστώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην κατεύθυνση αυτή έχει στηθεί μια βιομηχανία δημιουργίας ποικιλώνυμων παραϋπηρεσιών, που λειτουργούν με μορφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, Οργανισμών και Ανώνυμων Εταιρειών (ΟΠΕΠ, ΤΔΠΕΑΕ, ΕΚΕΘΕΧ κ.λ.π.).


Διαχείριση ειδικού λογαριασμού και Γ΄ Κ.Π.Σ.


Το εμπόριο ονείρων (βλ. ΛΟΤΤΟ) γίνεται χρήμα που εισρέει στο Υπουργείο για να καλύπτει τις τρύπες της υποχρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού. Έχουμε ένα χορό εκατομμυρίων στο Υπουργείο με τους πιο κακοπληρωμένους υπαλλήλους (ο πολιτισμός αποτελεί εξάλλου εθνικό κεφάλαιο…). Μέρος του ποσού αυτού διατίθεται ανεξέλεγκτα είτε για τις ανάγκες των υπηρεσιών, για προσλήψεις συμβασιούχων και την καταβολή του άτυπου πολιτιστικού επιδόματος, είτε για επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις των ιδιαίτερων πατρίδων των κυβερνητικών στελεχών (ζούμε εξάλλου σε μια παραδοσιακή κοινωνία). Ο έλεγχος των ειδικών λογαριασμών αποτελεί ένα ελάχιστο σημείο άμυνας και θα πρέπει να αποτελεί αίτημά μας.
Από τον Ειδικό Λογαριασμό επιχορηγείται ακόμη η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ. αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία, θέμα για το οποίο οι περισσότεροι εκπρόσωποι της ΠΟΣΥΠΠΟ τηρούν σιγή ιχθύος. Ίσως αυτό να εξηγεί την αμηχανία τους να πάρουν θέση για τα ζητήματα που άνοιξαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η απαίτηση για διαφάνεια σχετικά με τη διαχείριση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και για θεσμοθέτηση του πολιτιστικού επιδόματος, ώστε να ενσωματωθεί στο βασικό μισθό γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.


Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων


Οι χαρακτηρισμοί, αποχαρακτηρισμοί και οι άδειες χρήσης σε κηρυγμένους χώρους και μνημεία από το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ, ακόμα και αν είναι τυπικά νόμιμοι, εκφράζουν μια «σύγχρονη» αντίληψη υποταγής του πολιτισμού στα «εθνικά αναπτυξιακά σχέδια», θυσιάζοντας πολλές φορές στο βωμό της ανάπτυξης, δηλαδή του κέρδους, την προστασία των μνημείων. Οι σχετικές αποφάσεις σε συνδυασμό με την επιδίωξη της κυβέρνησης της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος περί προστασίας των δασικών εκτάσεων αποκαλύπτουν την πολιτική επιλογή της «ανάπτυξης» (μεγάλα έργα «εθνικής σημασίας», εργολαβικά, τουριστικά ή άλλα οικονομικά ενδιαφέροντα). Χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά και θα συμβάλλει στην πολιτιστική δημιουργία, προτάσσοντας την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών απέναντι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων.
Ο διορισμός των μελών του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ από την πολιτική ηγεσία, ανεξάρτητα από την επιστημονική τους επάρκεια, και το γεγονός ότι προεδρεύει ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας δημιουργούν ένα περιβάλλον που επιτρέπει την άσκηση πιέσεων από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά και την εμφάνιση φαινόμενων συμμόρφωσης των μελών στα κελεύσματά της προς «άγραν τιμών και αξιωμάτων». Ο ορισμός των μελών του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ  π.χ. από τις επιστημονικές τους ενώσεις, με διαφάνεια και έλεγχο, θα περιόριζε τα περιθώρια άσκησης πιέσεων.


Προσλήψεις συμβασιούχων


Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την κάλυψη πάγιων αναγκών των υπηρεσιών του Υπουργείου με συμβασιούχους ή εργαζόμενους με άλλες ελαστικές μορφές εργασίας (π.χ. Stage), προετοιμάζει την αντικατάσταση των συμβασιούχων από μια νέα γενιά ομήρων, εκτρέφοντας φαινόμενα κομματισμού, σήψης και διαφθοράς, εξωθώντας σε ατομικές διαδρομές, ακόμη και της πιο ειδεχθούς μορφής. Είμαστε ενάντιοι σε κάθε σχέση ελαστικής εργασίας. Διεκδικούμε την πρόσληψη με διαφανείς διαδικασίες μονίμων υπαλλήλων για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ και τη μετατροπή των αορίστου σε μονίμους και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


Η αντίδραση των εργαζόμενων


H σκανδαλώδης στάση των συνδικαλιστών των κυρίαρχων παρατάξεων του ΥΠΠΟ, προκαλεί ερωτήματα. Οι εκπρόσωποί μας παρίσταναν ότι δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε παρέχοντας σανίδα σωτηρίας στην πολιτική ηγεσία. Η επιλογή τους αποδεικνύει ότι έχουν αποδεχτεί πλήρως εδώ και χρόνια το διακομματικό καθεστώς της ποσόστωσης, της συναλλαγής και της αδιαφάνειας και περιορίζονται στη συνδιαχείριση της κατάστασης, επιδιώκοντας να μεγαλώσουν το κομμάτι της πίτας που τους αναλογεί.
Οι μάσκες έπεσαν! Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, διεκδικώντας την ανατροπή των πολιτικών που μας απαξιώνουν ως εργαζόμενους και μετατρέπουν τον πολιτισμό σε εμπόρευμα.


Επί του πιεστηρίου
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της μεταστέγασης στο Ρέντη.
Η Πολεοδομία έδωσε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση των εργασιών.
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ενημερώθηκε ότι πρέπει να ετοιμάζεται να μετακομίσει.
Εμείς επιμένουμε ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΡΕΝΤΗ. Απεργιακές κινητοποιήσεις τώρα!!!