Αρχική Πολιτισμός Όμηρος: 2.700 χρόνια σούπερ σταρ, Εκθεση στην Ελβετία

Όμηρος: 2.700 χρόνια σούπερ σταρ, Εκθεση στην Ελβετία

11

 OΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ


Όμηρος: 2.700 χρόνια σούπερ σταρ


 Ο Δούρειος Ίππος και ο μύθος της Τροίας πλέκουν την ιστορία του Ομήρου στο Μουσείο της Βασιλείας
O Όμηρος πρωταγωνιστεί ακούραστα επί 2.700 χρόνια στη λογοτεχνία, τις τέχνες και τη μαζική κουλτούρα της Ευρώπης. Το τεκμηριώνει μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ο Όμηρος και η εποχή του» που άνοιξε πρόσφατα στο Αntikenmuseum und Sammlung Ludwig στη Βασιλεία της Ελβετίας, με τη συμμετοχή 230 έργων τέχνης και αρχαιοτήτων από πενήντα ευρωπαϊκά μουσεία και συλλογές. Η έκθεση- ένας ύμνος στον Όμηρο και την ακτινοβολία του – θα μείνει ανοιχτή έως τις 17 Αυγούστου, πραγματοποιείται με τη χορηγία και του ιδρύματος Σ. Νιάρχος και θα μεταφερθεί αργότερα στο Μανχάιμ της Γ ερμανίας.
Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε πράγματι ένας άνθρωπος με το παράξενο όνομα Όμηρος, ούτε πού και πότε έζησε. Ούτε αν έγραψε ο ίδιος τους 28.000 στίχους της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας». Τρεις αρχαίες πόλεις, η Ίος, η Σμύρνη, η Άμαστρις, έκοψαν νόμισμα με τη μορφή του. Το αίνιγμα της ταυτότητας δεν εμπόδισε τον Όμηρο να ανακηρυχθεί πατέρας της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και να εμπνεύσει αναρίθμητα έργα τέχνης καθώς και χιλιάδες σελίδες μεταφράσεων, φιλολογικών και ιστορικών αναλύσεων και αυτοτελών έργων από τη γεωμετρική εποχή ώς τις πομπηιανές βίλες κι από τον Ρέμπραντ και τον Λούκας Κράναχ ώς την «Οδύσσεια του Διαστήματος» του Σ. Κιούμπρικ και τον «Οδυσσέα» του Τζ. Τζόις ή τον «Όμηρο» του Μίμο Παλαντίνο και τη χολιγουντιανή «Τροία» με τον Μπραντ Πιτ.
Η ιστορία του Ομήρου συμπίπτει με μια επαναστατική στιγμή της Ιστορίας, την εισαγωγή της αλφαβητικής γραφής, των κειμένων, του ντοκουμέντου και της λογοτεχνίας τον 8ο αι. π.Χ. και η έκθεση ζωντανεύει τον Όμηρο μέσα από την ανάπλαση της εποχής του και των αληθινών χώρων της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας».
Τα πορτρέτα του τον παριστάνουν σαν ένα γέροντα με βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο, ρουφηγμένα μάγουλα, με την ταινία του ποιητή στα μαλλιά, μακριά γενειάδα και το άδειο βλέμμα του τυφλού.
Μια φυσιογνωμία που αποπνέει κύρος και ηρεμία.
Ο επικεφαλής της έκθεσης, διαπρεπής καθηγητής της Φιλολογίας Γιόαχιμ Λάτατζ, αντιμετωπίζει το ανοιχτό ομηρικό ζήτημα, σχετικά με τον Όμηρο, την Ιστορία, την εποχή σύνθεσης και τα ιστορικά γεγονότα των Επών με το επιχείρημα ότι όταν ακούμε μια φούγκα του Μπαχ αυτό επιδρά πάνω μας ακόμη και όταν δεν γνωρίζουμε το όνομα του συνθέτη, αλλά διατυπώνει την πεποίθηση ότι πρέπει να υπήρξε ένας Όμηρος.
Η κρίση του Πάρι, η απαγωγή της Ωραίας Ελένης, η Άλωση της Τροίας, η τύφλωση του κύκλωπα Πολύφημου από τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του, οι μάχες μεταξύ Τρώων και Αχαιών, η μονομαχία ΑίανταΜενελάου, ο Αχιλλέας που φροντίζει τον πληγωμένο Πάτροκλο, ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες, ο Πρίαμος ικέτης στον Αχιλλέα για να πάρει πίσω τον νεκρό Έκτορα, η αυτοκτονία του Αίαντα είναι μερικά από τα επεισόδια που ενέπνευσαν την αρχαία τέχνη, ειδικά την αγγειογραφία.
Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην υποδοχή του Ομήρου στην αρχαιότητα, τη Ρώμη, το Βυζάντιο τον Μεσαίωνα και τους νεώτερους χρόνους και ένα άλλο στις εκατοντάδες εκδόσεις των Ομηρικών Επών. Κι ένα τρίτο αναφέρεται στην επίδραση του Ομήρου στον κινηματογράφο από το 1902 ώς τη χολιγουντιανή «Τροία» με τον Μπραντ Πιτ.
LINK: http://www.antikenmuseumbasel.ch/sonder/homer
  
   ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΑ ΝΕΑ, Της Παρασκευής Κατημερτζή (26/3/2008)