Αρχική Απόψεις Aρθρα Παντελής Καβύρης: ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ;

Παντελής Καβύρης: ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ;

11

 ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ;
          Λίγες μόνο μέρες πέρασαν από τότε που όλοι μας είδαμε τον ακραίο Άνθιμο, με τη μισαλλοδοξία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του, να σείει την ποιμαντορική του μαγκούρα, εναντίον των «εχθρών» του έθνους και της εκκλησίας και να προσπαθεί να υποδείξει στην πολιτεία τον τρόπο που θα ασκήσει την εξωτερική πολιτική, από τα μπαλκόνια των «συλλαλητηρίων». Να που το δεύτερο «χτύπημα» ήρθε πολύ γρήγορα:
    Ανακοίνωση της Διαρκούς «Ιεράς» Συνόδου την Δευτέρα 17/3/2008.
Μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής: «? Εκκλησία της Ελλάδος, δια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διακηρύσσει τον απόλυτο σεβασμό και την παραδεδομένη τιμή προς το υπό της Εκκλησίας τελούμενο ιερό μυστήριο του Γάμου, του οποίου σκοπός είναι η αμοιβαία πνευματική συμπλήρωση των συζύγων για την εν Χριστώ Ιησού σωτηρία και καρπός αυτού τα τέκνα. Η Εκκλησία δηλαδή δέχεται και ευλογεί την παραδεδομένη τέλεση του Γάμου κατά το Ορθόδοξο Τυπικό ενώ θεωρεί πορνεία κάθε άλλη «συζυγική»  σχέση εκτός αυτού.»
    Πάνω στη ζέση τους να τηρήσουν το «Ορθόδοξο Τυπικό», οι «Άγ(ρ)ιοι» Πατέρες,  γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το «Ορθόδοξο Ουσιαστικό», την κοινή λογική δηλαδή. Αυτή τη λογική που υπαγορεύει σε ανθρώπους που (έστω και υποθετικά) πρεσβεύουν την αγάπη, να μην υβρίζουν και μάλιστα με τόσο χυδαίες εκφράσεις, δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών τους. Αυτή τη λογική που λέει ότι όποιος υποδεικνύει σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά (που έχουν γεννηθεί εκτός θρησκευτικού γάμου) να αποκαλούν τους γονείς τους «πόρνους» και «πόρνες», δεν κάνει πράξη αγάπης αλλά πράξη μίσους (θρησκευτικού μίσους στην περίπτωση μας). Σκεφτείτε ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύνοδο επικράτησαν τελικά οι μετριοπαθείς. Η ομάδα Άνθιμου ήθελε ανακοίνωση με ακόμη σκληρότερες εκφράσεις. Φανταστείτε να μην διανύαμε και την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
     Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόληση των Πατέρων με τις ίντριγκες και τις συναλλαγές για τη διαδοχή κατά τους τελευταίους μήνες, δεν τους άφηναν  χρόνο για άλλες «θεάρεστες» δραστηριότητες. Έτσι έδιναν την ψευδαίσθηση ότι κάτι αλλάζει (προς το καλλίτερο) για την εκκλησία στην μετά-Χριστόδουλο εποχή. Αυτός είναι ο λόγος που την «πάτησε» και ο άπειρος Τσίπρας και στην «παρθενική» του ομιλία (σαν πρόεδρος), ζήτησε από την εκκλησία να σταθεί στο «πλευρό» της κοινωνίας. Εδώ και κάποιες χιλιετίες όμως, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι οι κάθε είδους εκκλησίες, το μόνο «πλευρό» στο οποίο στέκονται είναι αυτό  των συμφερόντων τους. Έτσι λοιπόν μόλις «κατάκατσε ο κουρνιαχτός» της διαδοχής και «μετρήθηκε το ασκέρι», να που επανέρχονται οι «Άγιοι» δριμύτεροι. Αυτή τη φορά το μίγμα είναι (κοινωνικά) εκρηκτικό. Ακραίος εθνικοφασισμός σε συνδυασμό με κοινωνικό ρατσισμό και θρησκευτική μισαλλοδοξία. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του φονταμενταλισμού δηλαδή.
     Γνώμη του γράφοντος είναι ότι η κοινωνία (άσχετα με την θρησκευτική πίστη του κάθε ενός), πρέπει να γυρίσει την πλάτη σ’ αυτό το μισαλλόδοξο ιερατείο. Η δε πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει στο χωρισμό εκκλησίας – κράτους. Αν μη τι άλλο, τέτοια μυαλά δεν είναι δυνατόν να έχουν λόγο στην εκπαίδευση των παιδιών μας, θέτοντας ακόμη και βέτο σε ότι προοδευτικό (π.χ μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης) πάει να εισέλθει στα σχολεία, για να αναφέρω μόνο ένα από τα άπειρα αρνητικά του σφικτού εναγκαλισμού.
        Τελειώνοντας θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους αναγνώστες για την ένταση του ύφους μου. Δεν έχω καμία πρόθεση να θίξω το θρησκευτικό συναίσθημα κανενός. Αντιθέτως σέβομαι τόσο τις θρησκευτικές όσο και οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις των συμπολιτών μου. Σαν πολίτης όμως διατηρώ το δικαίωμα να αντιδρώ όταν κάποιος με υβρίζει, ειδικότερα όταν αυτός ο κάποιος αυτοδιαφημίζεται σαν «πρεσβευτής αγάπης».


Παντελής Καβύρης.