Αρχική Νέα Τοπικά Πολίτες Ομηρούπολης: Όχι σε διακοσμητικά συμβούλια Νέων

Πολίτες Ομηρούπολης: Όχι σε διακοσμητικά συμβούλια Νέων

6

 ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ
Βροντάδος, 26/3/2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όχι σε διακοσμητικά συμβούλια Νέων


Με πλήρη αποτυχία κατέληξε η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Μαλαφή να προχωρήσει σε εκλογές για ανάδειξη Τοπικού Συμβουλίου Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) στο Δήμο Ομηρούπολης. Έχοντας τηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα «σιγή ιχθύος» σχετικά με το θέμα, με ελλιπεις τυπικές ενημερώσεις των νέων για το θεσμό, έφτιαξε μια λίστα με περίπου 40 νέους, πολλοί από τους οποίους ήταν συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και κάλεσε εκπροθεσμα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 25/3, για την προκήρυξη των εκλογών, αφηνοντας εξω αρκετους νεους και νεες που επιθυμουσαν να συμμετασχουν ενεργα στις διαδικασιες. 
Οι «Πολίτες Ομηρούπολης» πιστεύουν ότι η συμμετοχή των νέων στα θέματα του Δήμου  θα βελτίωνε σημαντικά πολλά πράγματα.  Για να είναι, όμως, αποτελεσματική μια τέτοια συμμετοχή, πρέπει να ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως:
– Να δοθούν, μέσω της σωστής ενημέρωσης, οι ίδιες δυνατότητες σε όλους τους νέους να συμμετάσχουν ενεργά στα Μητρώα Νέων. Αυτό δεν συνέβη γιατί, διαπιστωμένα, οι περισσότεροι νέοι μας δεν είχαν ενημερωθεί.
–  Η συμμετοχή των νέων στα Τοπικά Συμβούλια δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν μια απλή τυπική υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο, αλλά σαν μια διαδικασία που προκύπτει μέσα από τις κοινωνικές ανάγκες και τους αγώνες των νέων μας για μια καλύτερη θέση τους στην κοινωνία. Για το σκοπό αυτό, έπρεπε, με πρωτοβουλία του Δήμου να είχαν προηγηθεί συζητήσεις με τους ίδιους τους νέους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα στην εκπαίδευση, στην εργασία κ.λπ.
Αντί για όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή Ομηρούπολης, αντιλαμβανόμενη το θέμα μάλλον καθυστερημένα έσπευσε να συγκεντρώσει αιτήσεις για να κατασκευάσει ένα Τοπικό Συμβούλιο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της. Το οποιοδήποτε συμβούλιο θα προέκυπτε από τις εκλογές, δεν θα αντιπροσώπευε σε καμιά περίπτωση τη νέα γενιά του Δήμου μας, πολύ δε περισσότερο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει τον εκφραστή των προβλημάτων και των θέσεων της στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
Σ’ αυτή την τακτική, εμείς αρνηθήκαμε να συμπράξουμε. Δεν συμμετείχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που τελικά δεν έγινε, λόγω έλλειψης απαρτίας. Ενημερώσαμε μάλιστα, τη Δημοτική Αρχή ότι αν επιχειρουσε να προχωρήσει το θέμα, εμείς θα προσφευγαμε με κάθε τρόπο, κατά της νομιμότητας της απόφασης.
Είναι διαπιστωμένο ότι στους περισσότερους Δήμους, ο θεσμός οδηγείται σε πλήρη αποτυχία. Τα Τοπικά Συμβούλια που προκύπτουν θα έχουν μάλλον διακοσμητικό χαρακτήρα, καθώς η ενημέρωση που έγινε ήταν ελλιπής και οι αυστηρές προθεσμίες που τίθενται από το Νόμο εμπόδισαν τους νέους να συμμετάσχουν. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα και να ορίσει νέες ημερομηνίες εκλογών, αφού προηγουμένως γίνει η σωστή ενημέρωση των νέων μας για το θεσμό. Επίσης, προτείνουμε στο Δήμο και ζητούμε να συμπεριληφθεί στα θέματα του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, η διοργάνωση μιας ανοιχτής συζήτησης με τους νέους μας, για να ακούσουμε τα δικά τους προβλήματα και τις δικές τους προτάσεις.