Αρχική Νέα Τοπικά Βολές ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης για φράγμα Κόρης Γεφύρι

Βολές ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης για φράγμα Κόρης Γεφύρι

7

Όταν μετά από πολλές δεκαετίες, ένα όνειρο ζωής για τη Χίο, έχοντας περάσει «δια πυρός και σιδήρου», γίνεται πραγματικότητα, το τελευταίο που θα περίμενε  κάνεις  είναι να υπάρξει Χιώτης πολίτης που να τορπιλίσει αυτό το έργο, και μάλιστα για «προσωπικές του φιλοδοξίες».
Και όμως αυτό κατήγγειλε ο ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παπαγιαννίδης, αναφορικά με το έργο του Φράγματος Κόρης Γεφύρι.
Οι καταγγελίες Παπαγιανίδη, έχουν ασφαλώς να κάνουν με τις «αποκαλύψεις» του Νομάρχη Χίου, μέσα από δημοσιεύματα στον τύπο, για  χρηματοδότηση του ΣΥΔΗΝΟΧ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ για έργα «ήδη εκτελεσμένα» στην περιοχή του Φράγματος, που έγιναν μετά από απαίτηση όλων των τοπικών φορέων

Ποια είναι όμως αυτά τα εκτελεσμένα έργα;
«Είναι έργα για τα οποία πίεζε  και ο ίδιος ο Νομάρχης να γίνουν!» παρατηρεί ο ειδικός Γραμματέας του Φράγματος Κόρης Γεφύρι, από τον οποίο ζητήσαμε μια πολιτική απάντηση, καθώς οι πολιτικές απαντήσεις που δόθηκαν από το Δήμαρχο Χίου και τον Νομάρχη, εν προκειμένω, δε μπορούμε να πούμε ότι έριξαν φως στην υπόθεση.
Συγκεκριμένα: Μέσα στο χώρο  που επρόκειτο να κατασκευαστεί το φράγμα υπήρχε και ο αγωγός μεταφοράς του νερού της Ψαρόπετρας. Από τη σύμβαση του έργου του φράγματος Κόρης Γεφύρι,   προβλεπότανε να καταστραφεί ο αγωγός αυτός εφόσον εμπόδιζε, και να γίνει ένας άλλος κατόπιν μελέτης.
Με την ευκαιρία αυτή, ο τότε δήμαρχος Μάρκος Μεννής, ζήτησε από το υπουργείο, ο νέος αγωγός που θα τοποθετηθεί να είναι μεγαλύτερος – από 900μ. να γίνει 1500 μέτρα- και από καλύτερο υλικό. Ζήτησε επίσης να προστεθεί και αντλιοστάσιο. Όλα αυτά όμως ανέβασαν τον προϋπολογισμό (από τις 100 πήγε στις 600 χιλιάδες) και το υπουργείο φάνηκε διστακτικό να τον χρηματοδοτήσει. Αναγκάστηκε να το κάνει μετά από πιέσεις που δέχτηκε τόσο από το Δήμο Χίου, όσο και από το Νομάρχη, δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο η πόλη είχε έντονο πρόβλημα υδραργύρου στο νερό.
«Το υπουργείο, όπως μας είπε ο ανάδοχος του έργου κ. Στυλιανός Βίος , με τον οποίο επικοινωνήσαμε για να έχουμε και τη δική του άποψη, έδωσε  εντολή σε μένα   να κάνεω τη μελέτη του νέου αγωγού με δικά μου  χρήματα, που θα τα έπαιρνα βεβαίως  μετά.  Αυτό  και έγινε», παρατηρεί ο κ. Βίος συμπληρώνοντας ότι στο μεταξύ δημιουργήθηκαν και άλλα έκτακτα έξοδα, (αρχαιολογία, κατολίσθηση κλπ) με αποτέλεσμα να μεγαλώσει ο προϋπολογισμός του έργου και να μην μπορεί να μπουν μέσα στη σύμβαση τόσο ο αγωγός όσο και ο νέος δρόμος,  γιατί θα ξεπερνούσε το 50% που ορίζει ο νόμος.»
Προηγουμένως, πριν εγκατασταθεί ακόμα η εργολαβία για την κατασκευή του φράγματος, (1-11-05), είχε σταλεί από το Νομάρχη έγγραφο στο υπουργείο που ζητούσε να γίνει νέος δρόμος για τον Δαφνώνα, υποδεικνύοντας μάλιστα τη χάραξη, είτε μέσα από την ιδιοκτησία Βίου στον Κορακάρη, είτε από εκεί που έχει κατασκευαστεί σήμερα. «Αρνήθηκα φυσικά να περάσει ο δρόμος μέσα από την ιδιοκτησία μου, δεν ήθελα να βρεθούν κάποιοι να πουν ότι το έκαναν για να ευνοηθώ», είπε ο κ. Βίος.
Στην τελετή θεμελίωσης του φράγματος, ο υπουργός κ. Μπασιάκος που ήταν παρόν, μετά  από σχετικό αίτημα που του έγινε από όλους τους Τοπικούς Φορείς, Βουλευτές, Δήμαρχο και ιδιαίτερα τον Νομάρχη επιτόπου, δεσμεύτηκε ότι ο νέος δρόμος θα γίνει άμεσα. Ο κ. Βίος μας πληροφορεί επ΄αυτού:«Μου δόθηκε εντολή να κάνω το δρόμο, κι εγώ ζήτησα να κάνουν  πρώτα τη  μελέτη. Αναθέσανε τη μελέτη, την πλήρωσα πάλι εγώ, με την προοπτική να πληρωθώ όταν θα βγουν τα αντίστοιχα νόμιμα κονδύλια, Η μελέτη έγινε και μου ζητήθηκε να προχωρήσω στην εκτέλεση του δρόμου. Ζήτησα εχέγγυα να προχωρήσω, ώστε να μπορώ  να πληρωθώ. Διότι βεβαίως θεωρητικά όλοι ζητούσαν να γίνουν τα έργα, αλλά το υπουργείο δεν είχε διαθέσιμα κονδύλια.».
Σημειωτέον ότι ο νέος δρόμος για Δαφνώνα  δεν κρίθηκε αναγκαίο να μπει στην αρχική σύμβαση του φράγματος, επειδή υπήρχε και άλλος δρόμος από το Χαλκειός. Εκ των υστέρων μόνο διαπιστώθηκε ότι κάποιες ιδιοκτησίες με την καταστροφή του παλιού, αποκλειόταν εντελώς.
«Αρχές του 2007, συνεχίζει ο κ. Βίος, με κάλεσαν στο Υπουργείο, μετά την άρνησή μου να ξεκινήσω το έργο του δρόμου, και  μου ζήτησαν να προχωρήσω, δίνοντάς μου την υπόσχεση ότι σε 3 έως 4 μήνες θα εγκρίνοντο όλες οι νόμιμες διαδικασίες, για να πληρωθούν τα έργα, δηλαδή  ο Αγωγός ΔΕΥΑΧ  και ο νέος δρόμος.
Μετά το παραπάνω, ζητήθηκε από τον κο Παπαγιαννίδη να τοποθετηθεί και να διευκρινίσει επιτέλους τα πράγματα.
Συγκεκριμένα ο κος Παπαγιαννίδης, αφού χαρακτήρισε «παιχνίδι προσωπικών φιλοδοξιών» τα όσα έλαβαν χώρα μεταξύ Νομαρχίας και Δήμου Χίου,  αναφέρθηκε   στα συμπληρωματικά έργα που απαντούν  όπως είπε στις ανάγκες ενός υποέργου του Φράγματος. Αυτά είναι ο αγωγός, έργο που ζήτησε η ΔΕΥΑΧ,  η  περιμετρική οδός (δρόμος προς Δαφνώνα), που ζητήθηκε τον κ. Μπασιάκο,  από όλους τους παρευρισκόμενους,  κατά την τελετή θεμελίωσης του φράγματος. Μάλιστα υπάρχει και εκτεταμένη αλληλογραφία με τη νομαρχία για το θέμα αυτό, και ένα πρόφραγμα που ζητήθηκε από το Δήμο Χίου.
’Όπως ξέρετε, τόνισε ο κ. Παπαγιαννίδης,  προϋπόθεση για να εγκριθεί το φράγμα ήταν να γίνει ο ΧΥΤΑ. Εμείς ότι υποσχεθήκαμε κατά την ημέρα θεμελίωσης του Φράγματος, την κατασκευή δηλαδή του δρόμου και του αγωγού το τηρήσαμε. Ο Νομάρχης που υποσχέθηκε ότι μέσα σ’ ένα χρόνο θα έχει κατασκευάσει το ΧΥΤΑ, για να απομακρυνθεί  η χωματερή, τι έκανε μέχρι σήμερα; Τίποτα απολύτως. Επειδή λοιπόν δεν έγιναν τα ΧΥΤΑ, ο δήμαρχος κος Βρουλής ζήτησε να γίνει ένα προφράγμα, ψηλά προς τη χωματερή, για να πάψει να μολύνεται η λεκάνη κατάκλισης, μέχρι να φύγει η χωματερή.
Για όλα αυτά, (δρόμο και αγωγό) συν το πρόφραγμα που δεν έχει γίνει ακόμα, το Υπουργείο έστειλε ένα κονδύλι 5 εκατ, ευρώ στο ΣΥΔΗΝΟΧ, επειδή μπορεί να κάνει προγραμματική με ΔΕΥΑΧ, ώστε να πληρωθεί νομότυπα ο εργολάβος, και να ολοκληρωθούν τα έργα.’’
Πρέπει να τονισθεί εδώ ότι με απόλυτα σαφή και επιθετικό τρόπο, ο ειδικός Γραμματέας, τόνισε όλα τα ανωτέρω κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Νησί, τόσο στην συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Αλήθειας, όσο και στην σύσκεψη που ακολούθησε στα γραφεία της ΤΕΔΚ και μάλιστα ενώπιον όλων σχεδόν των Δημάρχων.
Η τελευταία παρέμβαση του Νομάρχη δημιούργησε ένα κλίμα διαπλοκής ενώ είναι αυτός που ζήτησε να γίνει ο δρόμος και παράλληλα δεν ολοκλήρωσε τα ΧΥΤΑ. Ο δήμαρχος Χίου και με το δίκιο του, λέει: εγώ πάω να εξυπηρετήσω το υπουργείο και τον τόπο, και θα βρεθώ εκτεθειμένος. Όχι. Και ζητάει τώρα συναίνεση από όλα τα μέλη του ΣΥΔΗΝΟΧ.»
Να σημειωθεί τέλος, ότι αν δεν ολοκληρωθεί το έργο του αγωγού δε μπορεί να προχωρήσει, και να ολοκληρωθεί  το έργο του φράγματος. Ένα έργο που αποτελεί πρότυπο, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, και όχι μόνο. Ήδη όπως είπε ο κ. Παπαγιανίδης, ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να το επισκεφθούν,  κάτι που θα γίνει με την ολοκλήρωση του.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 26/3/2008 (dimokratiki.org)