Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Ελπ. Τσουρή για την Αντιπυρική προστασία της Χίου, εν όψει καλοκαιριού

Ερώτηση Ελπ. Τσουρή για την Αντιπυρική προστασία της Χίου, εν όψει καλοκαιριού

6

 Ερώτηση
Προς
Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης


Θέμα: Αντιπυρική προστασία της Χίου, εν όψει καλοκαιριούΟι καταστροφικές συνέπειες των περσινών πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι σε όλους μας γνωστές. Από την περασμένη άνοιξη, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχαμε καταστήσει σαφή τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Χίος σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά, λόγω των σοβαρών ελλείψεων και της απουσίας μέτρων πρόληψης.
Είχε επισημανθεί, επίσης, η ανησυχία για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, σε πιθανή πυρκαγιά, εξαιτίας της έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού.

Οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο βορειοδυτικό τμήμα της Χίου, δυστυχώς, επιβεβαίωσαν τις παραπάνω ανησυχίες, αφού προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικών, χορτολιβαδικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ απειλήθηκαν και ανθρώπινες ζωές.


Οι προβλέψεις των ειδικών για την επικείμενη καλοκαιρινή περίοδο είναι παραπάνω από δυσοίωνες, αφού οι ελλείψεις, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά οξύνονται. Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών εκτιμά ότι ανάμεσα στις περιοχές, που κινδυνεύουν περισσότερο, συγκαταλέγεται η Χίος, τόσο εξαιτίας της μορφολογίας των δασών, όσο και εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης προσωπικού στη δασική υπηρεσία και κονδυλίων στους Δήμους για πυροπροστασία.Ερωτάται ο κ. Υπουργός


Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την πυροπροστασία της Χίου, έπειτα και από τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών;25 Μαρτίου 2008
Η ερωτώσα βουλευτήςΕλπίδα Τσουρή