Αρχική Νέα Τοπικά Ανοικτή επιστολή Νομάρχη στις βολές του ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης

Ανοικτή επιστολή Νομάρχη στις βολές του ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης

18

         
     ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                 
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΧΙΟΥ
             
                   Χίος, 27 Μαρτίου 2008


   


Ανοιχτή Επιστολή στον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Δ. Παπαγιαννίδη στη Χίο, είχαμε ατυχώς την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι επιδόθηκε σε σειρά απαξιωτικών για το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το πρόσωπο του Νομάρχη δηλώσεις.
Διαφαίνεται δυστυχώς ότι ο Ειδικός Γραμματέας όχι μόνο δε συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με το έργο Φράγμα Κόρης Γεφύρι και των συνοδών έργων, αλλά αποτελεί κι αυτός μέρος του προβλήματος. 
Η έντονη ανησυχία που επανειλημμένα έχει εκφράσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου για το συγκεκριμένο έργο εδράζεται σε δυο δεδομένα:
Α) Στην έγκριση συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 6.734.093,37 € για την ολοκλήρωση του έργου (σύμβαση που πλησιάζει το 50 % της αρχικής σύμβασης ύψους 14.512.201,23 €).
Β) Στην υποβολή αιτήματος 25μηνης παράτασης από τον ανάδοχο του έργου για την ολοκλήρωση του έργου.
Αυτά τα δυο δεδομένα δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, όπως:
Πως συνδυάζεται το αίτημα για 25μηνη παράταση με τα χρονοδιαγράμματα τα οποία ουδόλως τηρούνται καθώς και με τις προθεσμίες του Γ Κ.Π.Σ. στο οποίο είναι ενταγμένο το έργο.
Σε ποιες ακριβώς εργασίες αντιστοιχεί η Συμπληρωματική Σύμβαση και, επιτέλους, σε ποια συγκεκριμένα σημεία αστόχησε η αρχική μελέτη του έργου, ποιες τροποποιήσεις επήλθαν και ποιο είναι το ακριβές τους κόστος.
Επιπρόσθετα έχει υπάρξει χρηματοδότηση ύψους 5.063.000,00 € προς το Σύνδεσμο Δήμων Νομού Χίου (ΣΥ.ΔΗ.ΝΟ.Χ.) με την οποία σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥ.ΔΗ.ΝΟ.Χ καθώς και του αναδόχου του έργου υπάρχει πρόθεση να καλυφθούν «ήδη εκτελεσμένες, απλήρωτες εργασίες» και όχι συμπληρωματικά έργα.
Για να καταστήσω σαφές, σε ποιο βαθμό, υπάρχει ανακριβής πληροφόρηση για το θέμα, αναφέρω ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Ένας από τους παράγοντες αύξησης του κόστους του έργου σύμφωνα, με τον κ. Παπαγιαννίδη ήταν το με ημερομηνία 21/2/2007 έγγραφο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με το οποίο απαγορευόταν η χρήση εκρηκτικών σε καμιά περιοχή του έργου. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο Ειδικός Γραμματέας σε σύσκεψη στα γραφεία της Τ.Ε.Δ.Κ. Χίου παρουσία του συνόλου των Δημάρχων του Νομού. Σύμφωνα όμως με πληροφόρηση που είχαμε το σύνολο των εκσκαφών του έργου είχε ολοκληρωθεί και πληρωθεί με τον 8ο Λογαριασμό του έργου σε προγενέστερη φάση!
Γίνεται σαφές, κ. Υπουργέ, ότι η εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου βασίζεται σε ανακριβείς πληροφορίες, οι οποίες στην πλειονότητά τους ελέγχονται ως ψευδείς και βέβαια σε πλήρη αδιαφάνεια ως προς την ενημέρωση των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινής γνώμης.
Αναρωτιόμαστε κατά πόσον είστε πλήρως ενημερωμένος για το σύνολο των  παραμέτρων που διέπουν την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.
Με βάση τα παραπάνω αναπάντητα ερωτήματα, θεωρούμε την επίσκεψη του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου στη Χίο ατυχέστατη και παραπλανητική, η οποία όχι μόνο δε διαφώτισε την κοινή γνώμη αλλά συσκότισε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Επιπρόσθετα υπερέβη σαφώς το θεσμικό του ρόλο κατηγορώντας τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Νομάρχη για «προσωπικές φιλοδοξίες και αντιδικίες».

κ. Υπουργέ
Είμαστε βέβαιοι ότι τα ερωτήματα που έχουμε θέσει και δεν έχουν απαντηθεί, άπτονται τόσο της  έγκαιρης ολοκλήρωσης και λειτουργικότητας  του έργου, όσο και της διαχείρισης χρημάτων του ελληνικού λαού γι’ αυτό και τα επαναφέρουμε, όσο και αν κατηγορούμαστε γι’ αυτό:
1. Ποιοι συγκεκριμένοι λόγοι οδήγησαν στο αίτημα της 25μηνης παράτασης για την ολοκλήρωση του έργου. Τι επιπτώσεις θα έχει η παράταση αυτή στο χρηματοδοτικό του πλαίσιο (Γ ΚΠΣ); Ποιες επιπτώσεις θα έχει στη λειτουργία του;
2.  Ποιες ήταν οι αστοχίες της αρχικής μελέτης, σε ποιες τροποποιήσεις οδήγησαν, ποιο είναι το οικονομικό τους κόστος και ποιες συγκεκριμένες εργασίες θα καλυφθούν από τα υψηλά ποσά των συμπληρωματικών συμβάσεων;
3. Ποια θα είναι η ακριβής χρήση της χρηματοδότησης των 5.063.000,00 € προς το ΣΥ.ΔΗ.ΝΟ.Χ. και ποιες συγκεκριμένες εργασίες θα καλυφθούν από αυτήν;
Καταληκτικά επισημαίνουμε, ότι αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε σας προσωπικά στο βαθμό που η μέχρι σήμερα λειτουργία του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου όχι μόνο δεν έχει δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά γεννά και πλήθος επιφυλάξεων από την πλευρά μας, καθώς και από την κοινή γνώμη της Χίου.
Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε τη σημασία και τις διαστάσεις του θέματος και προσβλέπουμε σε μια αναλυτική και επί της ουσίας απάντηση σας.

Με εκτίμηση