Αρχική Νέα Τοπικά Earth Hour 2008: Η Χίος μια ώρα πίσω

Earth Hour 2008: Η Χίος μια ώρα πίσω

5


“Στις 29 Μαρτίου 2008 στις 8μμ, εκατομμύρια άνθρωποι σε μερικές από τις πιο μεγάλες πόλεις του κόσμου – συμπεριλαμβανομένων της Κοπεγχάγης, του Τορόντο, του Σικάγο, της Μελβούρνης, του Τελ Αβίβ και της Μανίλα – θα ενωθούν και θα σβήσουν τα φώτα για μια ώρα. Η «Ώρα της Γης», όπως καθιερώθηκε να λέγεται αυτή η πρωτοβουλία, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης ενάντια στη κλιματική αλλαγή.


 


Η Ώρα της Γης (Earth Hour) είναι το αποκορύφωμα μιας μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων, των κοινοτήτων, αλλά και των ανθρώπων ξεχωριστά να προχωρήσουν σε μικρές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε συνεχή βάση. Όλες μαζί αυτές οι μικρές αλλαγές είναι που θα κάνουν τη διαφορά – από τις επιχειρήσεις που θα σβήνουν τα φώτα όταν τα γραφεία είναι άδεια μέχρι τα νοικοκυριά που θα σταματήσουν να αφήνουν τις συσκευές τους σε κατάσταση αναμονής.” (αναδημοσίευση από το wwf.gr)


 


Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στον πλανήτη Γη, την ίδια ώρα κλείνω τα φώτα και βγαίνω μια βόλτα, μην κάθομαι και στα σκοτεινά!  Περπατώντας στο δρόμο μάλλον δε βλέπω καμία αλλαγή στη γειτονιά μου… Όλα τα φώτα στα σπίτια ανάβουν κανονικά.  Λέω εντάξει.. δεν είναι απαραίτητο να είναι όλοι ενήμεροι.. σιγά το πράγμα!  Προχωράω παρακάτω.. Το Αίπος κατάφωτο! Ο δημόσιος φωτισμός επίσης.. Η εκκλησία σαν να είναι γιορτή!


 


Λίγες ώρες πριν γυρίσει η Ευρώπη τα ρολόγια μια ώρα μπροστά μήπως καταφέραμε να γυρίσουμε πάλι το δικό μας μια ώρα πίσω;


 


Όχι, δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό που η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πήρε είδηση αυτή την Παγκόσμια εκδήλωση.  Συνηθισμένοι είμαστε άλλωστε.  Μου προκαλεί εντύπωση όμως το γεγονός ότι τα θέματα “ενέργεια” και “κλιματική αλλαγή” δεν φαίνεται να απασχολούν την τοπική κοινωνία την ώρα που υποτίθεται ότι άλλα περιβαλλοντικά θέματα όπως η έλλειψη νερού έχουν μπει στη ζωή μας αν κρίνω από τις παλαιομοδίτικες άνευ συγκεκριμένου στόχου διαφημίσεις στα τοπικά μέσα του τύπου “Νερό, προσέχουμε για να έχουμε”.


 


Προσφάτως έγινε ολόκληρη φασαρία για την αποτροπή εγκατάστασης του γιγάντιου αιολικού πάρκου στο Αίπος.  Το γεγονός ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ καίει μια πισίνα πετρέλαιο και προσθέτει τη μια γεννήτρια δίπλα στην άλλη δίπλα στον Καρφά ενδιαφέρει ή όχι;  Το γεγονός ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών κινδυνεύει ο λίγος τουρισμός του νησιού μας και δεν αποκλείεται και το ίδιο το μοναδικό προϊόν μας, η μαστίχα, ενδιαφέρει ή όχι;


 


Γιατί σώνει και καλά πρέπει να αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι της αύξησης του πληθυσμού και των κλιματιστικών με αύξηση της παραγωγής ρυπογόνου ενέργειας;  Δοκιμάσαμε πρώτα να εξοικονομήσουμε λίγη ενέργεια;  Η αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων με ηλεκτρονικούς, η αποσύνδεση των συσκευών από το ρεύμα όταν δεν χρησιμοποιούνται, η καλύτερη μόνωση των σπιτιών, η προτίμηση ηλεκτρικών συσκευών χαμηλής κατανάλωσης (κατ. Α, Β, Γ), η τοποθέτηση ανεμιστήρων οροφής είναι κάποιες μικρές και εύκολες λύσεις.  Η τοποθέτηση μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων στις οροφές των σπιτιών μπορεί να βοηθήσει επίσης.  Στο νησί που κατατέθηκαν πάνω από 100 αιτήσεις για άδεια μονάδων παραγωγής επιδοτούμενου ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο δεν είναι περίεργο που δεν βλέπουμε εγκατεστημένα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα παρά σε ελάχιστες στέγες όταν σε άλλες χώρες με μικρότερη ηλιοφάνεια όπως η Γερμανία δεν υπάρχει κυριολεκτικά στέγη χωρίς φωτοβολταϊκά;


 


Έστω και σήμερα ας αναλογιστούμε τι μπορεί να κάνουμε για το περιβάλλον.  Ίσως η λύση βρίσκεται σε μικρά και απλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας και όχι σε πολυσύνθετα κυβερνητικά σχέδια που μπορεί να μη γίνουν ποτέ!


 


Περισσότερες πληροφορίες


http://www.earthhour.org/


http://www.wwf.gr/


http://www.greenpeace.org/greece/


 


Υ.Γ. Βιάστηκα ίσως να μιλήσω.. Την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο η ΔΕΗ φρόντισε να κάνει μια βύθιση του ρεύματος συμμετέχοντας συμβολικά στην «Ώρα της γης» έστω και για λίγα δευτερόλεπτα!


 


ΔΚ