Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Σταθόπουλος, επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «Συνεργασία Πολιτών Αγ. Παρασκευής»: Συμβούλια Νέων αντιπροσωπευτικά,...

Γιάννης Σταθόπουλος, επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «Συνεργασία Πολιτών Αγ. Παρασκευής»: Συμβούλια Νέων αντιπροσωπευτικά, ουσιαστικά και δραστήρια

21

 Για Συμβούλια Νέων αντιπροσωπευτικά, ουσιαστικά και δραστήριαΤου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Συνεργασία Πολιτών Αγ. Παρασκευής»Την Κυριακή 30 Μαρτίου, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, στους περισσότερους δήμους της χώρας (υπάρχουν και εξαιρέσεις δήμων που αντιστάθηκαν), θα γίνουν εκλογές για τα λεγόμενα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας (ΤΟΣΥΝ). Θα ψηφίσουν (και κάποιοι θα είναι υποψήφιοι) όποιοι νεολαίοι μέχρι 28 ετών πήγαν και «γράφτηκαν» σε ειδικό μητρώο, νεολαίοι που είναι ήδη στο Δημοτολόγιο του δήμου τους και ψήφισαν και στις δημοτικές και στις βουλευτικές εκλογές. Οι εγγραφές σε αυτό το μητρώο άρχισαν τέλη Φεβρουαρίου και τελείωσαν στις 7 Μαρτίου. Οι πληροφορίες λένε ότι κατά μέσο όρο σε δήμους με κατοίκους (απογραφή 2001) 50-70.000 (δηλ. πραγματικός πληθυσμός 80-100.000) έχουν «γραφτεί» 250 έως 400 νεολαίοι. Οι εκλογές θα γίνουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, δηλ. με πλειοψηφικό σύστημα, εξαιρετικά πιο αντιδημοκρατικό από το εκλογικό σύστημα των βουλευτικών και των δημοτικών εκλογών.


Οι αρμοδιότητες των ΤΟΣΥΝ αναζητούνται. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου που θα εκλεγεί θα καλείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έχουν κάποια επιχορήγηση και αναμένεται απόφαση για τη λειτουργία τους και άλλες αρμοδιότητες. Σημειώστε το ακόμη πιο θλιβερό: Δεν θα γίνει καμία συνάντηση ή συνέλευση μέχρι τις εκλογές, δηλ. το εκλογικό σώμα και οι υποψήφιοι θα συναντηθούν στην κάλπη της 30ής Μαρτίου.


Είναι δυνατό να συμφωνεί κανείς με όλα αυτά; Είναι δυνατό να αποδεχθεί κανείς, σήμερα το 2008, τέτοια διαδικασία;


Προτείνουμε:


1. Να γίνει άμεσα συνέλευση των εγγεγραμμένων.


2. Να ασχοληθούν όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα εκείνα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) με τα ΤΟΣΥΝ σε συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και να μεταφερθούν οι αποφάσεις τους στη Βουλή.


3. Το ίδιο να γίνει στην ΚΕΔΚΕ και τις ΤΕΔΚ.


4. Να κατατεθούν άμεσα τροποποιήσεις αυτής της αντιδημοκρατικής διαδικασίας.


Ποιες τροποποιήσεις:


1. Να ψηφίζουν όλοι οι νεολαίοι δημότες και μόνο για τις ηλικίες 15-17 να γίνει ειδικό μητρώο.


2. Να υπάρχει ειδικό μητρώο για νεολαίους μη δημότες (φοιτητές, εργαζόμενους κ.ά.) και μετανάστες.


3. Να υπάρχει η δυνατότητα, όπως σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, των ξεχωριστών ψηφοδελτίων.


4. Οι εκλογές να γίνονται με απλή αναλογική και


5. Να καλούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα τα μέλη του Συμβουλίου του ΤΟΣΥΝ.