Αρχική Απόψεις Aρθρα Χαιρετισμός Δημάρχου Καρδαμύλων στην ημερίδα “Ναυτιλία: επιχειρηματικότητα, τεχνολογία και εκπαίδευση”

Χαιρετισμός Δημάρχου Καρδαμύλων στην ημερίδα “Ναυτιλία: επιχειρηματικότητα, τεχνολογία και εκπαίδευση”

40

 Κυρίες και κύριοι,


      Ευχαριστώ για την τιμή να με  προσκαλέσετε στην σημερινή ημερίδα. Είναι για μένα μια ευκαιρία να  την παρακολουθήσω άλλα  είναι ακόμα   μεγαλύτερη  η τιμή με την ιδιότητα του Δημάρχου ενός  κατεξοχήν ναυτικού Δήμου  να απευθύνω χαιρετισμό  .
      Συγχαίρω τον Πρόεδρο του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, για το έργο και την εν γένει δραστηριότητα του. Με τον κ. Νικητάκο είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε πριν μερικά χρόνια στο Παγκαρδαμυλίτικο Συνέδριο όπου συμμετείχε ως εισηγητής και συνετέλεσε   σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου.
     
     
      Κύριε Νικητάκο,
      Προσβλέπουμε και σε μια νέα μελλοντική συνεργασία με εσάς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.



Συγχαίρω του Χορηγούς :
1. την εταιρεία Τsakos shipping
2. την εταιρεία Ηarbor shipping
3. τον Σύλλογο φίλων Οινουσσών
4. και τον Δήμο Οινουσσών  και τον φίλο μου Δήμαρχο κ. Αγγελάκη που προάγει και στηρίζει κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία και δράση που έχει σχέση με την Ναυτιλία.


Αγαπητές φίλες και φίλοι,


      Ο Ιωάννης Μιχαλέτος, (Αναλυτής και Συντονιστής στο World Security Network Foundation Southeastern European Office) σε ένα άρθρο του με τίτλο: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ αναφέρει:


      Η Ελλάδα μία χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων στις εσχατιές τις Ευρωπαϊκής ηπείρου είναι μία παγκόσμια δύναμη, με εμβέλεια κατά πολύ μεγαλύτερη των ΗΠΑ, Ιαπωνίας ή Βρετανίας σε ότι αφορά τη ναυτιλιακή της ισχύ. Ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος με συνολική χωρητικότητα περί τους 200 εκ. τόνους DW και υπέρ των 3.400 πλοίων είναι Ελληνικής ιδιοκτησίας.


      Ο Ελληνικός στόλος παραμένει σταθερά εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες ο μεγαλύτερος στο κόσμο, μία πορεία που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.


      Για το 2006 υπολογίζεται ότι η εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος θα ξεπεράσει τα 16 δις. € , μέγεθος ισόποσο των εισροών από το τουρισμό και ύψους 8% περίπου του ΑΕΠ.


      Βεβαίως πέρα των άλλων το ναυτιλιακό κεφάλαιο κατά καιρούς έχει συμβάλει στη δημιουργία μεγάλων «στεριανών» επιχειρήσεων όπως: Motor Oil, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Όμιλος Καθημερινής, Αντένα, Easy Jet κ.α



      Επιπλέον είναι ζήτημα ουσίας στην εποχή μας η οποία εν πολλοίς χαρακτηρίζεται από ένα διογκούμενο κλίμα απαισιοδοξίας, αρνητισμού και μαλθακότητας-Καλλιεργούμενο και από τα ΜΜΕ-  να καταδείξουμε αφενός τις θετικές επιπτώσεις για το κοινωνικό σύνολο που προσφέρει η επιχειρηματικότητα και αφετέρου να αποτελέσουν οι σκέψεις, αναφορές και αναλύσεις και ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους θελήσουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον επιχειρηματικό στίβο.


      Τη σημερινή περίοδο κατά την άποψη μας ένα είναι το κύριο πρόβλημα της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας : η έλλειψη στελεχών που θα επανδρώσουν τους ελληνικούς στόλους.


      Η έλλειψη στελεχών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι 45.000 θέσεις, αυτή είναι η πρόβλεψη για το 2010.


      Η ανάπτυξη της  ελληνικής ναυτιλιας είναι ταυτόσημη με την  έμφυτη  ναυτοσύνη του Έλληνα. Ο πλοιοκτήτης  εμπιστεύεται το πλοίο του σε άτομα των οποίων γνωρίζει τη καταγωγή, εκπαίδευση και έχει κοινούς δεσμούς εθνικούς, πολιτισμικούς και ασφαλώς γλωσσικούς.



      Εδώ επιβάλλεται (και δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια) η συνεργασία της Τοπικής Κοινωνίας, όλων των φορέων της, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού,  του Πανεπιστημίου Αιγαίου, των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και των  Χιακών Ναυτιλιακών Εταιρειών . 


      Θα πρέπει να  αναπτυχθούν όλες  εκείνες οι πρωτοβουλίες( βελτίωση της εκπαίδευσης, προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, κατασκευή έργων υποδομής στον τόπο μας  κ. λ. π.) για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στελεχών επάνδρωσης του ελληνικού  εμπορικού  στόλου.


Ο 21ος αιώνας ανήκει στην Ελληνική ναυτιλία!!!
    
      
      Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας. Εμείς σαν  Δήμος Καρδαμύλων  είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία και να συμβάλουμε οποτεδήποτε μας ζητηθεί στο έργο και στους σκοπούς που εσείς υπηρετείτε και  οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό  συμπίπτουν με τους σκοπούς – όσον αφορά την Ναυτιλία- του Δήμου Καρδαμύλων.



                                       Σας ευχαριστώ πολύ.

Διαφήμιση