Αρχική Απόψεις Aρθρα Σαράντος Πιτσιλαδής: ακούγονται παράξενα στα αυτιά μας… (για το Λύκειο Βόρεια της...

Σαράντος Πιτσιλαδής: ακούγονται παράξενα στα αυτιά μας… (για το Λύκειο Βόρεια της πόλης)

13

 Xίος 28-3-2008
 
 
 Αγαπητή  εφημερίδα.
Πριν από λίγες ημέρες φιλοξενήσατε στις σελίδες σας επιστολή απάντηση στην καταγγελία μας του προέδρου της ΕΛΜΕ Χίου . Μπριλή, η οποία δημιούργησε ερωτηματικά σε μένα αλλά κι σε άλλους πιστεύω κατοίκους του βόρειου τμήματος της πόλης.
   Θεωρώ φυσικό για τους εκπαιδευτικούς να μη γνωρίζουν ή να αδιαφορούν για τα προβλήματα των οικογενειών μας, που αφορούν την μετακίνηση  των παιδιών προς και από το σχολείο τους, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και όλα αυτά που συμβαίνουν έξω από την πόρτα του σχολείου τους.
  Η απόφαση όμως της ΕΛΜΕ, ότι το αίτημα για τη δημιουργία του Λυκείου έγινε αποδεκτό από το Δ.Σ. σαν κοινωνικό πρόβλημα, άρα δεν είναι βασικά πρόβλημα της εκπαίδευσης, ακούγεται παράξενα στα αυτιά. Γίνεται περισσότερο έντονο όταν μάλιστα περιγράφεται από τον κ. Μπριλή ότι τα συστεγαζόμενα σχολεία 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο λειτουργούν με τέσσερα λυόμενα  στην αυλή τους, όταν ξέρουμε ότι έχουν  τάξεις στο υπόγειο,  140 μαθητές μόνο στην πρώτη τάξη του λυκείου,  15 τμήματα στις τρεις τάξεις του, όταν γνωρίζουμε ότι θέλουν να αγοράσουν σπίτι στη γειτονιά του σχολείου για να το μετατρέψουν σε αίθουσες διδασκαλίας . Αναρωτιέμαι λοιπόν, δεν είναι μεγάλο πρόβλημα γι’ αυτούς η κατάσταση κάτω από την οποία λειτουργεί το σχολείο;
  Tα λογική του κ. Μπριλή ότι αν βρεθούν τώρα τα χρήματα και αγοραστεί το οικόπεδο κι αν όλα πάνε πρίμα θα χρειαστούν  7 χρόνια για να τελειώσει το κτίριο, με κάνει να αναρωτιέμαι: « Πώς αποδέχεται αυτή τη λογική
 η ΕΛΜΕ ; Αυτά τα περιθώρια δίνει στους κυβερνώντες να  επιλύσουν τα προβλήματά της;»
  Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε ποτέ σ’ αυτή τη λογική.
Αλίμονο εάν αγωνιζόμαστε για να γίνει το σχολείο ύστερα από 7 χρόνια. Αλίμονο αν οι 2500 κάτοικοι όταν έβαζαν την υπογραφή τους στο κείμενο διεκδίκησης του σχολείου, πίστευαν ότι θα ανέχονται τα παιδιά τους να σέρνονται μέσα στους δρόμους για τόσα πολλά ακόμα χρόνια και να μαθαίνουν γράμματα κάτω από αυτές τις συνθήκες μέσα στο σχολείο τους.  Τα προβλήματα και οι αγωνίες των παιδιών και των οικογενειών τους θα λυθούν άμεσα.
Από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτός ήταν ο στόχος μας. Το σχολείο αγωνιζόμαστε για να κτιστεί τώρα. Ίσως κάποιοι δεν το κατάλαβαν. Καιρός να το καταλάβουν και να αγωνιστούν μαζί μας. Εξάλλου η δημιουργία του νέου λυκείου θα φέρει την αποσυμφόρηση από μαθητές όλων των λυκείων της πόλης.
Για να γίνει αυτό, το μυστικό είναι ότι πρέπει να αγοραστεί οικόπεδο.
Όταν λοιπόν η Νομαρχία ισχυρίζεται  τη μία ημέρα ότι δεν έχει λεφτά και την επόμενη δίνει τουλάχιστον 500.000 ευρώ, για να αγοράσει γειτονικό σπίτι και να το διαμορφώσει σε αίθουσες διδασκαλίας, σημαίνει ότι λέει ψέματα. (Δεν ενδιαφέρει ότι τα 150.000 ευρώ τα δίνει ο ΟΣΚ. Να ζητούσατε  και για το Λύκειο).
Όταν έχει βρεθεί οικόπεδο, στο κέντρο της περιοχής στα βόρεια της πόλης, που κοστίζει 600.000 ευρώ  ( το είπε και ο κ. Νύκτας) και η Νομαρχία προτιμά να αγοράσει το σπίτι για να δώσει μία πρόχειρη λύση, πάνω στην οποία μετά θα πατήσει και θα διαιωνίζει τα προβλήματα των παιδιών του βόρειου τμήματος, τότε ναι, είναι απαράδεκτη η ενέργεια.
                                                  Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς        
                                                           Πιτσιλαδής  Σαράντος
 
 
                                             Μέλος της επιτροπής για τη δημιουργία λυκείου
                                                          στο βόρειο μέρος της πόλης