Αρχική Απόψεις Aρθρα Αυτόνομη Παρέμβαση Εργαζομένων στις ΤΕΕ: Ας Αλλάξουμε στην πράξη τη συμφωνία ΣΕΒ...

Αυτόνομη Παρέμβαση Εργαζομένων στις ΤΕΕ: Ας Αλλάξουμε στην πράξη τη συμφωνία ΣΕΒ – ηγεσίας ΓΣΕΕ

23

  
Ας Αλλάξουμε στην πράξη την συμφωνία ΣΕΒ – ηγεσίας ΓΣΕΕ


Η χθεσινή συμφωνία μεταξύ ΣΕΒ και ηγεσίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση είναι καθαρά αντίθετη με τα εργασιακά συμφέροντα. Η συμφωνία, που δίνει 1 ευρώ την ημέρα στο ημερομίσθιο για το 9μηνο του 2008, 4,45% σε μέσα επίπεδα του έτους και 3,66% για το 2009, επιδεινώνει το επίπεδο φτώχειας στον κατώτερο μισθό. Στηρίζεται στον στημένο επίσημο πληθωρισμό και είναι πολλές φορές κάτω από την αγοραστική αξία των αποδοχών. Ουσιαστικά είναι απαράδεκτη γιατί πιέζει το κατώτερο μισθό σε επίπεδα εξαθλίωσης, ο οποίος βρίσκεται στο 54% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μισθού. Επιπλέον, η μη ύπαρξη ρήτρας για την περίπτωση ανόδου του πληθωρισμού, η παγιοποίηση της χορήγησης αυξήσεων ανά οχτάμηνο και η διετής διάρκεια της σύμβασης, αποτελούν πρόσθετα αρνητικά στοιχεία.


Η συμφωνία εξυπηρετεί παγκοσμιοποίηση και μεγάλο κεφάλαιο


Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε τη συμφωνία «σύγχρονο σύμφωνο εργασιακής ειρήνης», ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) έκανε λόγο για  «την καλύτερη σύμβαση των τελευταίων ετών»,  και ο πρόεδρος των εμπόρων (ΕΣΕΕ) ξεκαθάρισε τα πράγματα λέγοντας «ότι πρυτάνευσε η ανάγκη για ηρεμία στην αγορά»..


Για μια ακόμη φορά η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποδεικνύεται ότι βρίσκεται πολύ πιο κάτω από το ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Οι εργαζόμενοι, με αυτή τη σύμβαση, θα παραμείνουν θεσμικά απροστάτευτοι από το κύμα ακρίβειας, που διαρκώς διογκώνεται, ενώ οι παγκόσμιες εταιρείες και οι καρχαρίες θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να αυγαταίνουν τα υπέρογκα κέρδη τους.


Σε μια στιγμή πρωτοφανούς συμμετοχής στις απεργίες και στις κινητοποιήσεις, η ηγεσία της ΓΣΕΕ έρχεται να εξυπηρετήσει αντίθετα συμφέροντα απ’ αυτά των εργαζομένων, τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί. Είναι πραγματική πρόκληση ότι την ώρα που θα έπρεπε να κορυφώνεται ο αγώνας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο η ηγεσία της ΓΣΕΕ επιλέγει να λειτουργήσει ως  θεματοφύλακας της κοινωνικής ειρήνης, ρίχνοντας παγωμένο νερό στις πλάτες των εργαζομένων.


Θα σταματήσουμε γιατί μας απάτησαν ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ ;


Ας ανατρέψουμε στην πράξη αυτή τη συμφωνία, μέσα από τις κλαδικές μας συμβάσεις


Αντίσταση, αλληλεγγύη, ανυπακοή στην παγκοσμιοποίηση και την κυβέρνηση


Αυτόνομη Παρέμβαση Εργαζομένων στις ΤΕΕ