Αρχική Νέα Τοπικά Η θέση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης

Η θέση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης

6


 Η άθλια οικονομική κατάσταση των δήμων είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που προώθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όλη την προηγούμενη περίοδο. Σήμερα, τα έσοδα της ΤΑ από την κρατική χρηματοδότηση αποτελούν μικρό ποσοστό των εσόδων στους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από την αφαίμαξη των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων και των μικρών ΕΒΕ με φόρους, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις, που συνεχώς αυξάνουν, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημά τους.
Αλλά και το μέλλον των παιδιών μας υποθηκεύεται, αφού ο δανεισμός των δήμων είναι η άλλη πλευρά της οικονομικής τους κατάστασης. Σε αυτήν οδήγησαν και οι τεράστιες παρακρατήσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και φτάνουν πλέον στα 9 δισ. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούν σε 900 ευρώ για κάθε κάτοικο ή αλλιώς σε 3.000 ευρώ περίπου σε κάθε λαϊκή οικογένεια. Αυτούς τους πόρους στερούνται οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αφού λείπουν από έργα και υπηρεσίες που έπρεπε να τους παρέχονται δωρεά.
Οι ευθύνες δεν αναιρούνται
Θεωρούμε ως Αγωνιστική Πρωτοβουλία ότι οι ευθύνες των κομμάτων και των δημοτικών παρατάξεων που στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές για την ΤΑ δεν αναιρούνται με τις “κινητοποιήσεις” της ΚΕΔΚΕ που αφήνουν στο απυρόβλητο την ουσία του οικονομικού ζητήματος.
Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και αποτελεί πράξη πολιτικής εξαπάτησης των εργαζομένων, αλλά και ποινικά κολάσιμη, η μη διεκδίκηση των παρακρατηθέντων, ο συμβιβασμός σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα (στα 1,4 δισ.) και από αυτά που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση (3 δισ. ευρώ), ενώ η απόδοση και αυτών ακόμη των υπολειμμάτων μεθοδεύεται να γίνει με απαράδεκτο τρόπο.
Υπενθυμίζεται ότι «οι Τοπικές Ενώσεις (ΤΕΔΚ) και η ΚΕΔΚΕ, με την ουσιαστική συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, χειροκρότησαν ρυθμίσεις που κάνουν το δανεισμό βασική πηγή πόρων. Ετσι οι δήμοι δανείζονται με το βάρος του τόκου, ενώ τα δικά τους χρήματα τα δανείζεται το κράτος άτοκα.
Οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι οι δυνάμεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου σε αγαστή συνεργασία, αφού πρώτα συναποφάσισαν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην ΤΑ, ανέχτηκαν την υποχρηματοδότησή τους, μεταφέρουν πρόσθετα βάρη στους εργαζόμενους. Ακόμη χειρότερα, με κοινές αποφάσεις τους ζητούν να μεταφερθούν στους δήμους αρμοδιότητες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, προωθώντας έτσι την παραπέρα διάσπαση και αποδιάρθρωση του Ενιαίου Δημόσιου Δωρεάν χαρακτήρα που πρέπει να έχουν.
Αρνούνται την πρόταση των αγωνιστικών δυνάμεων. Όπως γίνεται και στο δήμο Ομηρούπολης για διεκδίκηση εσόδων ως ικανό ποσοστό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή με τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείες και εύκολες στρεβλώσεις. Προωθούν τη λεγόμενη φορολογική αποκέντρωση, δηλαδή τη δυνατότητα να επιβάλλει και να διαχειρίζεται φόρους η ΤΑ, που σημαίνει νέα βάρη στους εργαζόμενους.
Σε αγαστή συνεργασία
Πέρα όμως από το οικονομικό επίπεδο, οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στα όργανα της ΤΑ, προωθούν και εφαρμόζουν ρυθμίσεις με τις οποίες περιορίζονται και ανατρέπονται κοινωνικά, οικονομικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (μερική απασχόληση, ανασφάλιστη εργασία, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, Επιτροπές Πρόληψης της Παραβατικότητας κλπ.), αλλά και ρυθμίσεις που προωθούν παραπέρα και σε βάθος χρόνου τη συνύφανση με το κεφάλαιο (π.χ. ΣΔΙΤ).
Η “Αγωνιστική Πρωτοβουλία» και άλλες όμορες δημοτικές παρατάξεις, είναι η μόνες δυνάμεις που με σταθερές θέσεις και αγωνιστική συνέπεια αντιτάχθηκαν στον περιορισμό της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, στη νέα “φορολογική εξουσία”, στη μετατροπή των ΟΤΑ σε επιχειρήσεις. Προβάλλαμε ως ριζοσπαστική πρόταση για τα οικονομικά της ΤΑ τη διεκδίκηση ποσοστού επί του Κρατικού Προϋπολογισμού που θα αυξάνει ανάλογα με τις ανάγκες της ΤΑ. Σήμερα να ανέρχεται τουλάχιστον στο 8% του συνόλου του Κρατικού Προϋπολογισμού (και όχι από επιμέρους φόρους)».
Διεκδικούμε με το λαό
Βέβαια η ύπαρξη δήμων ικανών να παρέχουν υπηρεσίες προς όφελος της εργατικής και λαϊκής οικογένειας συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής στο σύνολό της. Γι’ αυτό και οι διεκδικήσεις των εκλεγμένων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων μπορούν να έχουν συνέπεια και αποτελεσματικότητα όταν συνδέονται με τον αγώνα των μισθωτών εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, των αγροτών, όταν βασίζεται στη μαζική αγωνιστική και οργανωμένη διεκδίκηση.  Διεκδικούμε λοιπόν με το λαό και για το λαό:
* Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αγωνιστική υποστήριξή του, για την απόδοση των “παρακρατηθέντων” από το 1990 που ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ και σε πραγματικές σημερινές τιμές είναι 9 δισ. ευρώ.
* Απορρίπτουμε κάθε αρμοδιότητα στην ΤΑ που αφορά Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, που διασπά και αποδιαρθρώνει τον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα που έπρεπε να έχουν.
* Απορρίπτουμε την εφαρμογή των ΣΔΙΤ και κάθε συμμετοχή του κεφαλαίου στο σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση των έργων, καθώς και στις υπηρεσίες που παρέχονται από τους δήμους.
* Υποστηρίζουμε δωρεάν παροχή υπηρεσιών στον αθλητισμό, πολιτισμό και δωρεάν ανάπτυξη των έργων υποδομής και παρεμβάσεων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων.
* Απορρίπτουμε την επιβολή φόρων από την ΤΑ.

 

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης