Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Ζωφός: Το ξεπούλημα του ΟΤΕ και οι λεονταρισμοί των συνδικαλιστών

Γιάννης Ζωφός: Το ξεπούλημα του ΟΤΕ και οι λεονταρισμοί των συνδικαλιστών

7

      ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ
                   ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ  
                                                                                     
      Πολύς θόρυβος και πολλές συζητήσεις  γίνονται τώρα τελευταία για την μεταβίβαση του 20% των μετοχών του ΟΤΕ από την MARFIN  στην NTOΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ  και αν κάποιος, ερχόμενος από άλλη χώρα, άκουγε για πρώτη  φορά τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στην ΟΜΕ-ΟΤΕ (που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ)   θα κατέληγε  στο συμπέρασμα ότι πράγματι αγωνίζονται, μαζί με όλους τους εργαζόμενους,  για ένα σύγχρονο  ΟΤΕ  που θα ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο.
     Από εμάς όμως, που μέσα από την διαδρομή μας από τον ΟΤΕ,  γνωρίζουμε καλά τον ρόλο και την τακτική τους στην κατεύθυνση ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ του Δημόσιου ΟΤΕ 
Προκύπτουν αβίαστα τα παρακάτω ερωτήματα:
   Γιατί η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρες απεργίες;
   Γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ άρχισαν τώρα να μιλάνε για ξεπούλημα και εκποίηση του ΟΤΕ;
   Η απάντηση μπορεί να φαίνεται εύλογη και αθώα: Επειδή, η «Ντόιτσε Τέλεκομ» απέκτησε το 20% του ΟΤΕ.
  Πολύ σωστά θα πει κάποιος. Αλλά πού ήταν όλοι τους, όταν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και – κυρίως – του ΠΑΣΟΚ παραχωρούσαν «πακέτα επί πακέτων» μετοχών του ΟΤΕ και άλλων ΔΕΚΟ σε αρπαχτικά του ιδιωτικού τομέα; Πού ήταν, όταν άλλης προέλευσης πολυεθνικές έβαζαν χέρι στην ιδιοκτησία του ελληνικού λαού; Ποιοι έβαλαν δυναμίτη στα θεμέλια του ΟΤΕ όταν υπέγραφαν για εθελούσια έξοδο 6.000 εργαζόμενων; Τι έχουν να πουν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ, που τώρα διαρρηγνύουν, όψιμα, τα ιμάτιά τους, όταν πριν λίγα χρόνια συζητούσαν για τους …όρους απελευθέρωσης των αγορών;
Η ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ πρόσφατη για να περάσει η υποκρισία με την οποία κάποιοι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έβαλε πλάτη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που παρέδωσαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο πάνω από το 60% του ΟΤΕ.   Το Μάρτη του 1996, μάλιστα, συζητούσαν με ποιους όρους οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό θα έπαιρναν μετοχές, το δέλεαρ που προσέφερε το ΠΑΣΟΚ για να εξαγοράσει τη συναίνεση των εργαζομένων στο έγκλημα. Ποιο ήταν τότε το στίγμα της πλειοψηφίας της ΟΜΕ; Οτι «ο ΟΤΕ αν δεν εκσυγχρονιστεί και δεν αναπτυχθεί με ή χωρίς μετοχοποίηση δεν έχει μέλλον». Τώρα, μιλούν για ξεπούλημα.
Για το ΠΑΣΟΚ, ό,τι και να ειπωθεί είναι λίγο. Τα έχει πει όλα (Ιούνης 2001) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, <<ο ΟΤΕ καθίσταται η πρώτη μεγάλη ελληνική δημόσια επιχείρηση όπου το ποσοστό του Δημοσίου πέφτει κάτω από το 51%.  Tο Δημόσιο στον ΟΤΕ παραμένει ένας μειοψηφών μέτοχος και ασκεί τα δικαιώματά του με την αυστηρή έννοια και μέσα στα αυστηρά πλαίσια του μειοψηφούντος μετόχου με ποσοστό της τάξεως του 34%>>. Τώρα, μιλούν για ξεπούλημα ενώ αν το 20% του ΟΤΕ το κατείχε  η ΜΑΡΦΙΝ (δηλ. Αραβικά κεφάλαια) δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
  Μεγάλες είναι και οι ευθύνες του ΣΥΝ. Και επειδή από την πρώτη στιγμή τις περισσότερες φορές συντάχθηκε με την κυβερνητική πλειοψηφία στην ΟΜΕ, αλλά και επειδή …θεσμική θέση του ήταν να διαπραγματευτεί τους …όρους της ιδιωτικοποίησης, αφού ο ΣΥΝ, ουσιαστικά, υιοθέτησε τη λογική της απελευθέρωσης των αγορών και δέχτηκε – ως δείγμα εκσυγχρονισμού – τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Ετσι, το μόνο που βρήκε να πει, το 1998, όταν το ΠΑΣΟΚ – αξιοποιώντας και τη δική του στάση – προχώρησε στη δεύτερη φάση της ιδιωτικοποίησης, ήταν ότι «η κυβέρνηση παραβιάζει τις δικές της δεσμεύσεις» για το ποσοστό, ψέγοντας τους κυβερνώντες ότi « έχουν εγκαταλείψει την προετοιμασία του ΟΤΕ, με κίνδυνο να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στην πλήρη απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς». Τώρα, μιλούν για ξεπούλημα.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ κάνουν πολύ καλά και κινητοποιούνται. Μόνο που οφείλουν να γνωρίζουν τα δεδομένα. Και αυτά βροντοφωνάζουν ότι το δίλημμα είναι ένα και μοναδικό: `Η πορεύεσαι στη λογική του κεφαλαίου, της «απελευθέρωσης» και της «ιδιωτικοποίησης», οπότε, με μαθηματική ακρίβεια, θα σου προκύπτουν διάφορες «Ντόιτσε Τέλεκομ», ή θα παλεύεις αποφασιστικά για ενιαίο δημόσιο φορέα, 100% στο Δημόσιο, και να τους  δώσουν την κατάλληλη απάντηση όταν θα έρθει η ώρα .


                                                                                ΧΙΟΣ  28-3-2008


                                                         ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΦΟΣ
                                                       ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ   ΟΤΕ