Αρχική Νέα Τοπικά 2 Απριλίου 2008: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

2 Απριλίου 2008: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

5

 Μήνυμα του Μπαν Γκι-Μουν Γ.Γ. ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό


Στις 18 Δεκεμβρίου 2007, Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 2η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Ακολουθεί το μήνυμα του Γ.Γ ΟΗΕ για τη φετινή, πρώτη Ημέρα. «Σήμερα ο κόσμος γιορτάζει για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Χαιρετίζω αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Κράτος του Κατάρ και συγχαίρω την  Αυτού Υψηλότητα  Sheikha Mozah Bint Nasser Al Missned, σύζύγο της Αυτού Υψηλότητας Εμίρη του Κατάρ, για την πρωτοβουλία της να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες. Το όραμα και οι πρωτοβουλίες της έχουν συμβάλει στην ενίσχυση των παιδιών με αναπηρία αλλά και τις κοινωνίες τους τόσο στον Αραβικό όσο και στον υπόλοιπο  κόσμο.


Τη σημερινή ημέρα τα Ηνωμένα Έθνη επανεπιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την προστασία των  δικαιωμάτων και την  ευημερία των ατόμων με αναπτυξιακές δυσκολίες, Η δέσμευση αυτή  έχει τις ρίζες της στη θεμελιώδη  αρχή «ανθρώπινα δικαιώματα για όλους». Η  οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών προάγει τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες. Η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό 2008 συμπίπτει με το έτος εορτασμού της 60ης επετείου  της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζουμε επίσης να τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που  υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση το 2006.    


Καθώς προωθούμε τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία, ας επικεντρωθούμε  στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος ώστε αυτά  να ζήσουν με ευημερία, ως μελλοντικά μέλη της κοινωνίας, ως μελλοντικοί πολίτες της χώρας τους και της παγκόσμιας κοινότητας .


Ας αποτίσουμε  φόρο τιμής στο κουράγιο των αυτιστικών παιδιών και στις οικογένειές τους, καθώς αγωνίζονται  καθημερινά να αντιμετωπίσουν αυτήν την αναπτυξιακή δυσκολία με  αποφασιστικότητα, δημιουργικότητα και ελπίδα. Ας τους δώσουμε περισσότερη δύναμη κι ας απαντήσουμε στις ανάγκες τους σήμερα, ώστε να καταστήσουμε την αυριανή κοινωνία πιο προσιτή, με περισσότερες δυνατότητες και καλύτερες προοπτικές για όλα τα παιδιά του κόσμου.»