Αρχική Πολιτισμός ΟΜΗΡΕΙΟ: συναυλία με έργα κλασικής μουσικής από σολίστες του Διεθνούς Ιδρύματος Σπιβακόβ...

ΟΜΗΡΕΙΟ: συναυλία με έργα κλασικής μουσικής από σολίστες του Διεθνούς Ιδρύματος Σπιβακόβ της Μόσχας

8

 To Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου πραγματοποιεί  συναυλία με γνωστά έργα κλασικής μουσικής από νέους διακεκριμένους σολίστες του Διεθνούς Ιδρύματος Σπιβακόβ της Μόσχας.
       H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα θεάτρου του Κέντρου το Σάββατο 5 Απριλίου 2008 στις 8:30 το βράδυ και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσίας.
      Το Διεθνές Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Σπιβακόβ λειτουργεί στη Μόσχα από το 1994 με σκοπό την υποστήριξη νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών στην μουσική, ζωγραφική και χορογραφία από τη Ρωσία και εξωτερικό. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι παγκόσμιας φήμης μαέστρος και βιολιστής Βλαντίμιρ Σπιβακόβ, καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Ρωσίας. Οι δραστηριότητες αυτού του σημαντικού Ιδρύματος υποστηρίζονται από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν, Πατριάρχη της Μόσχας και Πάσης  Ρωσίας Αλέξιο ΙΙ και τον Δήμαρχο της Μόσχας Γ.Λουζκόφ. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν ανέφερε στον πρόσφατο χαιρετισμό του, ότι το Διεθνές Ίδρυμα Σπιβακόβ  έχει σημαντική θέση στον τομέα ανθρωπιστικής συνεργασίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των πολιτιστικών και πνευματικών σχέσεων και προωθώντας την καλή πίστη και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στους λαούς. Το Ίδρυμα αποτελεί σήμερα μουσικό σύμβολο και αποκαλείται ως «Πρεσβευτής πολιτισμού» της Νέας Ρωσίας.
      Κάθε χρόνο το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Σπιβακόβ οργανώνει τις συναυλίες νέων καλλιτεχνών-υπότροφων του Ιδρύματος σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην Ελλάδα τον Απρίλιο 2008  θα πραγματοποιηθούν  τρεις συναυλίες – στην Αίθουσα δεξιώσεων της Πρεσβείας της Ρωσίας, στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης και στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Η επιλογή της Μυτιλήνης και της Χίου έγινε λόγω της  εξαιρετικής πολιτιστικής  συνεργασίας που αναπτύχθηκε τελευταία χρόνια ανάμεσα τους και της Ρωσίας. «Θεωρούμε ότι η Μυτιλήνη και η Χίος δεν είναι μόνο σημαντικά  νησιά στον γεωγραφικό χάρτη αλλά και  μεγάλες  νησίδες πολιτισμού στο Αιγαίο με πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις και σπουδαίο έργο στην διάδοση του πολιτισμού στους νέους. Αναφέρομαι πρώτ΄απ΄όλα στην επιτυχής λειτουργία  των Μουσικών σχολών της Μυτιλήνης και της Χίου» – δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κα. Ελένη Κοντράτοβα, που συνέβαλε στην οργάνωση των συναυλιών του  Διεθνές Φιλανθρωπικού  Ιδρύματος στην Ελλάδα.
     
     
     
      Στην συναυλία θα πάρουν μέρος:
     
      Αλέξανδρος Κοτέλνικοβ (Ρωσία, βιολί).  Κατέχει βραβεία Διεθνών Μουσικών Διαγωνισμών,  μέλος του Προγράμματος «Νέα ονόματα». Πήρε μέρος σε συναυλίες των μεγάλων Ρωσικών ορχηστρών στο εξωτερικό.
      Ευαγγελία Ντελιζόνας (Ρωσία, πιάνο). Από την οικογένεια με ελληνικές ρίζες που εγκαταστάθηκε στη Ρωσία μετά τον Εμφύλιο. Βραβεύτηκε από το Διεθνές Πρόγραμμα UNESCO «Νέοι βιρτουόζοι του ΧΧΙ αιώνα», βραβεία των Διεθνών Διαγωνισμών νέων καλλιτεχνών στη Μόσχα και στην Ολλανδία. Έπαιξε στις σημαντικότερες  μουσικές αίθουσες της Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ελβετίας.
      Στανισλάβ Τόκαρεφ (Ρωσία, όμποε). Παίζει επίσης πιάνο, όργανο, τσέμπαλο και ασχολείται  με σύνθεση.  Εχει grande-prix του Φεστιβάλ παλαιάς   μουσικής της Μόσχας και πρώτα και δεύτερα βραβεία των Διεθνών Μουσικών Διαγωνισμών στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Έκανε ηχογραφήσεις στο ράδιο και στην τηλεόραση. Εχει συμπράξει με μεγάλες ρωσικές ορχήστρες – Ορχήστρα Πνευστών του Προέδρου της Ρωσίας, Συμφωνική Ορχήστρα νέων της Ρωσίας, Κρατική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα Δωματίου της Ρωσίας και άλλες Ορχήστρες στην Ρωσία, Γερμανία και Γαλλία.
      Κωνσταντίνος Λούστας (Ελλάδα, βιολί). Γεννήθηκε στην Αθήνα στην  οικογένεια  μουσικών. Ξεκίνησε σπουδές βιολιού σε ηλικία 4 ετών με τον διακεκριμένο σολίστ και καθηγητή Βλαντισλάβ Χαλάψη.
      Το 2002, σε ηλικία 9 ετών, πήρε το δεύτερο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού “Classical Legacy” στη Μόσχα. Το 2004 απέσπασε δύο βραβεία στο πλαίσιο του Ένατου Φεστιβάλ Robert Canetti στην Κρεμόνα της Ιταλίας, τρίτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού και πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Ερμηνείας Σύγχρονου Έργου.
      Από το 2004 είναι μέλος της BIOS Chamber Orchestra του University of Indianapolis, με την οποία εμφανίστηκε στην Ελλάδα, Ρωσία και ΗΠΑ.  Το 2005 απέσπασε το πρώτο βραβείο του Τέταρτου Διεθνούς Διαγωνισμού Βιολιού – Βιολοντσέλου Α. Γκλαζούνωφ, που διοργάνωσε η Ecole Nationale de Musique του Fresnes (Παρίσι). Το 2006 απέσπασε δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό του  Φεστιβάλ Robert Canetti στο Moulin d’ Ande της Γαλλίας.
      Τον Μάιο του 2007 πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Μουσικό Φεστιβάλ Οι νέοι ενάντια στην τρομοκρατία  στη Μόσχα. Τον Ιούλιο 2007 συνέπραξε ως σολίστ με την Kazakh State Chamber Orchestra στην Αntalya της Τουρκίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Robert Canetti. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους απέσπασε δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό του διεθνούς Φεστιβάλ The Musical Youth of the Planet στη Μόσχα.
 Sebastian Salvaterra (Ελλάδα-Γαλλία, πιάνο). Γεννήθηκε στο Παρίσι. Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 4 ετών. Από το 2000 παρακολουθεί μαθήματα στο Ωδείο ATHENAEUM στην τάξη της διακεκριμένης σολίστ και καθηγήτριας Άλλα Χαλάψη.
Βραβεία: Το 2005 – Miskolc (Hungary) – 2ο βραβείο στο διαγωνισμό για σόλο πιάνο και 2ο βραβείο στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου. Το 2006, Paris (France) – Grand Prix (πιάνο σόλο) στο Διαγωνισμό του The Canetti International Festival. 
      Έχει πάρει μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έπαίξε στο μουσικό σχολείο ΜΑΛΛΙΑΡΑ για φιλανθρωπικούς σκοπούς στα πλαίσια του εορτασμού «250 χρόνια Mozart».
      Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Καμεράτα του Δήμου Χολαργού, την UIndy BIOS Chamber Orchestra υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Χαλάψη και με την Kazakh State Chamber Orchestra υπό την διεύθυνση του Robert Canetti.
     
      Το Πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα του J.S.Bach, Paganini, Vivaldi, Tchaikovsky, Brahms, Chopin, Rachmaninov, Ravel, Gershwin και άλλων γνωστών συνθετών.