Αρχική Μαστίχα Έδωσε τα «φώτα» της στην Ορεστιάδα η ΕΜΧ

Έδωσε τα «φώτα» της στην Ορεστιάδα η ΕΜΧ

20

 

 

Το μοντέλο της Ένωσης αλλά και των mastihashop είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν σε επιχειρηματίες του νομού Έβρου ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Κώστας Γανιάρης και ο διευθύνων σύμβουλος της MEDITERRA A.E. Γιάννης Μανδάλας.
   Συγκεκριμένα με τη συμμετοχή στελεχών από συνεταιρισμούς της περιοχής Βορείου Έβρου, επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης περιοχής και με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Συνεταιρισμός», πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου, ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας της «Αναπτυξιακή Εταιρείας του Δήμου Ορεστιάδας». Κύριοι εισηγητές ήταν τα δύο στελέχη της ΕΜΧ και στις ομιλίες τους ανέπτυξαν τα θέματα:
   * «Η ανάγκη για συνεταιριστική αλλαγή» και
   * «Μαστίχα Χίου ένα προϊόν δεν φθάνει να είναι μοναδικό».
   «Ήταν μια ελεύθερη συζήτηση, όπου αναφερθήκαμε στο μοντέλο της Ένωσης και των mastihashop καθώς και τις δυνατότητες για αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων», σημείωσε ο Κώστας Γανιάρης.
   Θίχτηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν τον αγροτουρισμό και τα προϊόντα ποιότητας, αλλά και πιο ευέλικτες λύσεις για την αναδιοργάνωση των συνεταιρισμών.
   Στα συμπεράσματα της ημερίδας σχετικά με τις σημαντικότερες αιτίες που τροφοδοτούν την ελλειμματική και αδιέξοδη κατάσταση της λειτουργίας των Συναιτερισμών είναι:
   * τα Διαρθρωτικά προβλήματα που απορρέουν από την Νομοθεσία σχετικά με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις ,
   * οι επιπτώσεις λαθεμένων πολιτικών που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής,
   *  οι διοικητικές και οργανωτικές αδυναμίες των συνεταιριστικών οργανισμών, η ανεπάρκεια των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων (λόγω ελλιπούς κατάρτισης/ εκπαίδευσης),
   * η απαξίωση της συνεταιριστικής σχέσης και ο περιορισμός της σε οικονομική σχέση,
   * kοινωνικοί παράγοντες (στο βαθμό που οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις δεν ελκύουν στελέχη και συνεργάτες υψηλών δυνατοτήτων αλλά και νέους αγρότες – συνεταιριστές).
   Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση ο Κ. Γανιάρης σημείωσε ότι «νιώθεις λίγο άβολα να δίνεις οδηγίες. Μια βασική αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι ότι βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου των επιδοτήσεων.
   Με κύρια παραγωγή αυτή των οσπρίων αλλά και του σκόρδου στην περιοχή της Ορεστιάδας αναζητούν λύσεις για το πώς θα κάνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους μέσα και από την τυποποίησή τους και ενώ ήδη υπάρχουν προβλήματα για την επαναδιάρθρωση των καλλιεργειών.
Να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη μέρα είχε γίνει ανάλογη εκδήλωση και στην Αλεξανδρούπολη.