Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις @νθότυπος: Και του χρόνου ψέματα!, επιμέλεια Θ. Πυλιώτης

@νθότυπος: Και του χρόνου ψέματα!, επιμέλεια Θ. Πυλιώτης

19

  @νθότυπος
  
   Και του χρόνου ψέματα!
  
   Λέγεται ότι το αθώο ψέμα της πρωταπριλιάς μας έρχεται από τους Κέλτες. Αυτή την ημέρα ξεκινούσε το ψάρεμα στη βορειοδυτική Ευρώπη και όσο και αν ήταν δεινοί ψαράδες έλεγαν και τα σχετικά ψέματα.
   Η δεύτερη εκδοχή θέλει τη γενέτειρα του εθίμου στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Στα 1564 οι Γάλλου μετέφεραν την πρώτη του χρόνου από την 1η Απρίλη στην 1η Ιανουαρίου. Δεν έλειψαν όμως και αυτοί που γκρίνιαζαν με αποτέλεσμα να αρχίσουν να δέχονται πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Σιγά- σιγά το γεγονός πήρε εθιμικό χαρακτήρα.
   Δεόντως όμως τίμησε τη μέρα ο τύπος αραδιάζοντας ψέματα! Για παράδειγμα αμερικανική εφημερίδα είχε γράψει στις αρχές του 20ου αιώνα ότι ο Τόμας Εντισον μετά τον ηλεκτρισμό βρήκε και τη μηχανή που μετέτρεπε το νερό σε κρασί!
   (πληροφορίες από το δικτυακό τόπο matia.gr)
   Στη συνέχεια παραθέτουμε τα ψέματα των τοπικών ημερησίων εφημερίδων (όσα τουλάχιστον πήραμε είδηση).
  
    ΤΙΤΛΟΙ (1/4/2008)
   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ: Το φράγμα ολοκληρώνεται ο ΧΥΤΑ εκκρεμεί
   ΑΛΗΘΕΙΑ: Έκαναν φτερά 17.000 ΕΥΡΩ
   Η ΠΡΟΟΔΟΣ: Το ασφαλιστικό πρόβλημα και οι απεργίες
   ΠΟΛΙΤΗΣ: Οι ΠΟΛΙΤΕΣ παίρνουν την τύχη στα χέρια τους
  
  
   ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ
   Οι ρίζες του Ομπάμα στην Αμανή
   «… ο προπάππος της μητέρας του Μπάρακ Ομπάμα ήταν ναυτικός από τα χωριά της Αμανής, ο οποίος ξεμπάρκαρε στο λιμάνι της Νέας Ορλεάνης και αναζήτησε την τύχη του στην ενδοχώρα της μεγάλης Αμερικής…»
   (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ)
  
   Αρχαιολογικό stop στην εκβάθυνση
   «…Η εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων… έδωσε εντολή να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες εκβάθυνσης του λιμανιού, καθώς ανασύρθηκε αντικείμενο που εικάζεται ότι ανήκει στη ναυαρχίδα του Καρά – Αλή»
   (ΑΛΗΘΕΙΑ)
  
   Ανελκύεται η ναυαρχίδα του Καρά Αλή
   «…Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων… ζητά την άδεια, για την ανέλκυση της ναυαρχίδας του Καρά Αλή που… βρίσκεται …βορείως του λιμένος Χίου, περιοχή παλαιών βυρσοδεψείων».
   (ΠΡΟΟΔΟΣ)
  
  
   Επανάληψη τελικού
   «…απόφαση βόμβα έλαβε μετά από πεντάωρη συνεδρίαση το δ.ς. της ΕΠΣ Χίου, ο τελικός του κυπέλλου Χίου θα πραγματοποιηθεί ξανά αύριο Τετάρτη… Αιτιολογία της απόφασης τα απαράδεκτα λάθη του διαιτητή Λέφα, που σχεδόν έστειλαν με εγκεφαλικό τον Παναγιώτη Βαρούχα όταν είδε το DVD του αγώνα»
   (ΠΟΛΙΤΗΣ)


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΥΛΙΩΤΗΣ