Αρχική Νέα Τοπικά Επιτροπή Αγώνα: Στις επάλξεις για το ακτοπλοϊκό

Επιτροπή Αγώνα: Στις επάλξεις για το ακτοπλοϊκό

9

Με την απουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, γεγονός που καταγγέλθηκε ως αδιαφορία πραγματοποιήθηκε με ευθύνη  της Επιτροπής Αγώνα προχθές το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, η σύσκεψη για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού μας.
Το ζήτημα εστιάστηκε κυρίως στη μορφή που θα   λάβουν οι κινητοποιήσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν, μια πρόταση που τέθηκε ήταν  να προβάλλουν εμπόδια στη δρομολόγηση γερασμένων πλοίων στη γραμμή Χίου Βορείου Ελλάδας,  ενώ δεν έλειψαν και οι προβληματισμοί για την Παναιγαιακή Επιτροπή, που παραμένει ανενεργή.
Τελικά η ομήγυρη κατέληξε στην απόφαση αφού ενημερώσει αρχικά την Παναιγαιακή Επιτροπή να προχωρήσει σε συνολική κινητοποίηση για όλα τα νησιά στις 16 Aπριλίου και αν δεν ευοδωθεί κι αυτή η προσπάθεια, τότε το θέμα  θα φτάσει  μέχρι και τον Πρωθυπουργό.
«Πρέπει να γίνουν συντονισμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις με τα άλλα νησιά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Kέντρου Nίκος Mαρτάκης και αρκετοί από τους παραβρισκόμενους συμφώνησαν, ενώ άλλοι εξέφρασαν αμφιβολίες   για το κατά πόσο θα ευδοκιμήσει η συνεργασία με την παναιγαιακή επιτροπή, που από πολλούς θεωρείται επιτροπή «φάντασμα».


Υπουργική «άγνοια» για προβληματική σύνδεση με Βόρεια Ελλάδα
Στο μεταξύ απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτής Ελπίδας Τσουρή ο υπουργός Μεταφορών, σχετικά με την αεροπορική σύνδεση της Χίου με τη Θεσσαλονίκη, δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν γνωρίζει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως νομός  σε αυτό τον τομέα. Συγκεκριμένα  μεταφέροντας το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για βελτίωση της συγκοινωνιακής σύνδεσης του νησιού με τη Βόρεια Ελλάδα, με παράλληλη  προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, η βουλευτής Νομού Χίου Ελπίδα Τσουρή ζήτησε τη θέση της Κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της επιδοτούμενης γραμμής των Ολυμπιακών Αερογραμμών στο δρομολόγιο Χίος – Θεσσαλονίκη.
Η απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών αποκαλύπτει την πλήρη έλλειψη σχεδιασμού. Το αρμόδιο Υπουργείο δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε δέσμευση σχετική με την επιδοτούμενη γραμμή, ενώ αρκείται απλά στην απαρίθμηση των εκτελούμενων πτήσεων! Ενώ η τοπική κοινωνία έχει επανειλημμένα εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την ελλιπή σύνδεση του Νομού με τη Βόρεια Ελλάδα – και αεροπορικώς – το Υπουργείο αναφέρει στην αόριστη επισήμανση ότι: «εφόσον διαπιστωθεί ότι η εξυπηρέτηση της τοπικής ζήτησης δεν είναι επαρκής, μπορεί να εξετασθεί τυχόν αναμόρφωση του επιπέδου των απαιτούμενων υπηρεσιών».
Είναι προφανές ότι θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να υποβάλλουν τεκμηριωμένο αίτημα αύξησης των δρομολογίων και των προσφερόμενων για το Νομό μας, θέσεων, προκειμένου οι αρμόδιοι να διαπιστώσουν ότι απαιτείται η κάλυψη υπαρκτών αναγκών.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 2/4/2008 της Κλαίρης Κάβουρας
(dimokratiki.org)