Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει… αποβολή!

Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει… αποβολή!

15

 Στα όρια τους φαίνεται ότι έφτασαν οι καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Χίου και με ομόφωνη απόφασή τους προχώρησαν στην 3ήμερη αποβολή 17 μαθητών της Γ΄ τάξης.
Αν και μεσολαβεί σαββατοκύριακο, που σημαίνει ότι η ποινή της αποβολής μετριάζεται, δεν παύει να προβληματίζει ο μεγάλος αριθμός των μαθητών, που κρίθηκε απαραίτητο να τιμωρηθούν για τη στάση τους.
Η επίσκεψη σε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας Πυργίου στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος για την ισότητα των δύο φύλων και το γεύμα στο Λιμένα των Μεστών που ακολούθησε αποδείχτηκαν κάθε άλλο παρά εκπαιδευτικά.
Η γυμνασιάρχης κα Αθηνά Πασσάδη μας περιέγραψε την απαράδεκτη –όπως τη χαρακτήρισε- συμπεριφορά μιας μερίδας μαθητών στο σύνολο των 44, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, που είχε ως αποκορύφωμα τη στάση τους στο Λιμένα Μεστών. Εκεί αντί να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο, αποφάσισαν να… εξερευνήσουν τις βάρκες, θέτοντας σε κίνδυνο και τη σωματική τους ακεραιότητα.
«Δυστυχώς δεν το έκαναν μόνο χτες. Έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές μαζί τους. Έχουμε καλέσει τους γονείς, αρκετοί από τους οποίους έχουν έρθει και κουβεντιάσει για το πρόβλημα που υπάρχει. Έχουμε μιλήσει με τα παιδιά, προσπαθώντας να τους δείξουμε καλούς τρόπους, να τους πιάσουμε με το φιλότιμο», μας είπε η κα Πασσάδη.
Η συγκεκριμένη όμως στάση, για την οποία συμφώνησε και το 15μελες ότι ήταν απαράδεκτη, δεν μπορούσε να μείνει ατιμώρητη. «Πρέπει να ξέρουν και οι γονείς ότι κάτι δεν πάει καλά στο σχολείο», μας είπε η διευθύντρια.
Όπως μας είπε η κα Πασσάδη, και διασταυρώσαμε και με επικοινωνία με γονείς, ύστερα από συζήτηση των μαθητών του πιο «ζωηρού» τμήματος με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων, τα παιδιά φέρθηκαν πολύ καλά κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδρομής.
Να όμως που λίγο καιρό μετά υπήρχε αυτό το ομαδικό ξέσπασμα.
Όταν ενημερωθήκαμε για το θέμα προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με το Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παύλο Καλογεράκη, που ευρισκόμενος σε σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας δεν ήταν ενήμερος για το θέμα.
Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Πρέπει να προσεχτεί, να εξεταστεί και εκπαιδευτικοί και γονείς να σκύψουν πάνω στα παιδιά. Να τα ακούσουμε. Τα τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε δεν ήταν στη λογική «γιατί να τιμωρηθεί το παιδί μου», αλλά στη βάση, μήπως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να πέσει ένα βάζο, να σπάσει ένα ράφι, να καταστραφούν θέσεις στα λεωφορεία ή να αυθαδιάζουν τα παιδιά την ώρα που είχαν συναντήσεις για το πρόγραμμα;
Πράγματι η τιμωρία είναι μια λύση, ώστε να καταλάβουν τα παιδιά ότι έχουν ευθύνη για τις πράξεις τους. Μήπως όμως αυτή η συμπεριφορά των παιδιών είναι ένα γενικότερο πρόβλημα μέσα σ’ ένα περιβάλλον έντονα ανταγωνιστικό, που όλοι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη ψυχραιμία & προσοχή;

του Θοδωρή Πυλιώτη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 4/4/2008 (DIMOKRATIKI.ORG)