Αρχική Πολιτισμός Ετος Μ. Καραγάτση- 100 χρόνια από τη γέννησή του

Ετος Μ. Καραγάτση- 100 χρόνια από τη γέννησή του

7

ΦΕΤΟΣ συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του σημαντικού Έλληνα συγγραφέα Μ. Καραγάτση και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με το υπουργείο Πολιτισμού ανακηρύσσουν το 2008 σε «Έτος Μ. Καραγάτση».


Όπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Λιάπης, σκοπός των αφιερωμάτων που διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι να προτείνουν στο αναγνωστικό κοινό να ανακαλύψει και να αγαπήσει ένα συγγραφέα κάθε φορά, ενώ επιπλέον φωτίζεται το έργο του και ανακαλύπτονται πτυχές που ίσως μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής.


Ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρος Μάρκαρης ανέλυσε χθες, σε συνέντευξη τύπου, το έργο του Μ. Καραγάτση, το οποίο είναι πολύπλευρο, με γράψιμο καταιγιστικό, πληθωρικό, με έντονη πλοκή και δράση, ψυχογραφημένους ήρωες και εκρηκτικό ερωτισμό.


Γεννήθηκε το 1908 στην Αθήνα από εύπορη οικογένεια και πέθανε το 1960. Το όνομά του είναι Δημήτρης Ροδόπουλος. Ήταν αδελφός τού επί πολλά χρόνια προέδρου της Βουλής Τάκη Ροδόπουλου και πήρε το ψευδώνυμό του από το δέντρο «καραγάτσι», κάτω από το οποίο διάβαζε στη Ραψάνη, όπου πήγαινε με την οικογένειά του εξοχή τα καλοκαίρια. Το «Μ.» του λογοτεχνικού του ψευδώνυμου προήλθε πιθανότατα από τον «Μιτιά» των αδελφών Καραμαζόφ του Ντοστογιέφσκι.


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα λειτουργήσει κινητή έκθεση-αφιέρωμα με πορτρέτα, εξώφυλλα βιβλίων και αρχειακό υλικό, που θα συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ του Τάκη Ψαρρά «Μ. Καραγάτσης». Η έκθεση θα ταξιδέψει σε όλα τα σχολεία της χώρας.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ