Αρχική Νέα Τοπικά Επιστολή Νομάρχη Θεσσαλονίκης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με νησιά

Επιστολή Νομάρχη Θεσσαλονίκης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με νησιά

15

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργο Βουλγαράκη, απέστειλε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, με αφορμή τη δημοσίευση της πρόσκλησης για σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την αποκλειστική εξυπηρέτηση ακτοπλοϊκών γραμμών, η οποία, όπως τονίζει, είναι πλημμελής και οδηγεί σε ακτοπλοϊκό ακρωτηριασμό τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά.


«Από την ανάγνωση του εγγράφου», τονίζεται στην επιστολή, «διαπιστώνουμε ότι για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται μόνο τρεις γραμμές και με ελάχιστα δρομολόγια:


Θεσσαλονίκη – Βόρειες Σποράδες – Κυκλάδες – Ηράκλειο, με 2 δρομολόγια την εβδομάδα όλο το χρόνο!


Θεσσαλονίκη – Βόρειες Σποράδες, με 1 δρομολόγιο καθημερινά από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο.


Θεσσαλονίκη – Χίος – Σάμος – Κάλυμνος – Κως – Ρόδος, με 1 δρομολόγιο την εβδομάδα!


Είναι προφανές ότι αγνοούνται προορισμοί, όπως Μυτιλήνη, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος, ενώ υπό τη γενική διατύπωση Βόρειες Σποράδες δεν διευκρινίζεται εάν το δρομολόγιο θα εξυπηρετεί τη Σκιάθο ή τη Σκόπελο. Είναι επίσης ορατό ότι τα δρομολόγια είναι τόσο αραιά, ώστε ακόμη κι αν πραγματοποιηθούν δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.


Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας και τον αγώνα που δίνει η Νομαρχία και άλλοι φορείς, φαίνεται ότι αγνοούνται και πάλι οι ανάγκες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης.


Χαρακτηριστικό της πλημμελούς πρόσκλησης που απευθύνει το υπουργείο είναι ότι από τον Πειραιά προβλέπονται 15 δρομολόγια, από το Λαύριο που εξυπηρετεί πάλι την κίνηση προς Κυκλάδες 6 δρομολόγια και από τη Θεσσαλονίκη, το λιμάνι – πύλη των Βαλκανίων, μόλις 3!


Με τέτοιου είδους αντιμετώπιση, δεν προσδοκούμε τίποτε ιδιαίτερο, όσον αφορά την παλαιότητα και την ταχύτητα -δηλαδή την ποιότητα- των πλοίων που θα δρομολογηθούν. Αν κρίνω από τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά στο γραφείο μου, θεωρήστε αυτονόητο ότι με τέτοια στάση θα βρείτε μπροστά σας την αντίδραση αρχών και πολιτών του νομού μας.


Πώς είναι δυνατόν να πετύχουμε την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, όταν αποκλείουμε την πρόσβαση σ’ αυτήν; Πώς είναι δυνατόν να ζωντανέψουμε τα νησιά μας, όταν αποκλείουμε τη δυνατότητα ταχείας πρόσβασης όχι μόνο από τους Βορειοελλαδίτες αλλά και τους Βαλκάνιους που θέλουν να τα επισκεφθούν;».


Με την επιστολή του, ο Νομάρχης ζητεί από τον κ. Βουλγαράκη να μεριμνήσει και να ενεργήσει δεόντως για την αποκατάσταση των ακτοπλοϊκών γραμμών που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τα νησιά του Αιγαίου. Η επιστολή κοινοποιείται, επίσης, στο Γραφείο του πρωθυπουργού και στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Α. Σπηλιωτόπουλο.