Αρχική Πολιτισμός Κινηματογραφική Λέσχη: Κλίματα αγάπης, 11/4/08

Κινηματογραφική Λέσχη: Κλίματα αγάπης, 11/4/08

11

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ


11/04/08


          Ο.Π.Κ.Δ.Χ.  ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 20:30Κλίματα αγάπης   CLIMATES


Σκηνοθεσία, σενάριο:
Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Ηθοποιοί:
Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν,
Αρίφ Ασκί, Ουφούκ Μπαιρακτάρ
  


Ίσως η ταινία που άρεσε περισσότερο στο φεστιβάλ των Κανών και κέρδισε το Βραβείο FIPRESCI, από τον σκηνοθέτη του «Μακριά» που δημιουργεί εδώ το μεγάλο αριστούργημα του σύγχρονου τουρκικού κινηματογράφου.

Ο Ίσα θα εγκαταλείψει την ερωμένη του και θα ξεκινήσει ένα μοναχικό ταξίδι στην τουρκική ενδοχώρα για να ανακαλύψει τον εαυτό του και να μπορέσει να ανακτήσει την αγάπη του για τη ζωή. Με επιρροές από τον Αντονιόνι, αργούς ρυθμούς, μονοπλάνα, και αριστουργηματική χρήση του φωτός ο μεγάλος αυτός Τούρκος σκηνοθέτης συνθέτει ένα μοναδικό φιλμ που τον κατατάσσει με άνεση ως «δημιουργό», παρά το νεαρό της ηλικίας του. Το μεγάλο ατού της ταινίας είναι η αμεσότητα και η σωστή χρήση του χρόνου, τον οποίο δεν σπαταλά άσκοπα ο σκηνοθέτης για να κάνει άλλο ένα τρίωρο βαρετό έπος. Αντίθετα σε κάτι περισσότερο από μιάμιση ώρα καταφέρνει να πει τα πάντα, να παρουσιάσει το τουρκικό τοπίο με μοναδικό τρόπο και τέλος να κάνει μια μεγάλη ωδή στον έρωτα.


INFO


Ο Τσειλάν εκτός από τη σκηνοθεσία,


είναι σεναριογράφος,


έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο,


έχει κάνει την παραγωγή και το μοντάζ!


ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Nούρι Mπίλγκε Tσεϊλάν σκηνοθέτης της εξαιρετικής ταινίας CLIMATES που κατά τη γνώμη μου είναι ο μόνος αδικημένος του φετινού φεστιβάλ των Kαννών.
Δ. ΔANIKAΣ, TA NEA