Αρχική Απόψεις Aρθρα Σιδερής Τσούρος: Καλός Δικαστής, ο σιωπηλός Δικαστής…

Σιδερής Τσούρος: Καλός Δικαστής, ο σιωπηλός Δικαστής…

27

 Καλός Δικαστής, ο σιωπηλός Δικαστής…..
Του Σιδερή Τσούρου, Πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου


       

 

Ο νομικός κόσμος του νησιού αγωνίζεται και απασχολείται αυτή την περίοδο με το θέμα της διατήρησης μεταβατικής έδρας Χίου του Εφετείου. Παρ’ όλα αυτά θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθεί μία ακραία προσπάθεια εκφοβισμού δικαστικού λειτουργού και μάλιστα συνδικαλιστή και η οποία προέρχεται από την κορυφή της Δικαιοσύνης.
        Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ο κ. Σωτήριος Μπάγιας, σε δηλώσεις του, πέρα από διαπιστώσεις για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, άσκησε και κριτική για την παρατηρούμενη δυσλειτουργία της.
        Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» έκανε λόγο για αδικαιολόγητη αδράνεια της εισαγγελίας στην υπόθεση των υποκλοπών, και για μεγάλη καθυστέρηση της προκαταρκτικής έρευνας, γεγονός που είχε αρνητικά αποτελέσματα στην ανακάλυψη της αλήθειας. Παράλληλα, είχε αναφέρει ότι για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας, κρατήθηκε απολύτως μυστική για μεγάλο χρονικό διάστημα η διεξαγωγή μιας τόσο σημαντικής έρευνας. Ο κ. Μπάγιας είχε διαφωνήσει επίσης με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά στο θέμα των καμερών, επισημαίνοντας ότι η επέκταση της χρήσης τους αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθέριες. Τέλος, διαπίστωνε ότι οι προαγωγές και οι μεταθέσεις που αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι πολλές φορές άδικες και γίνονται με κριτήρια όχι αξιοκρατικά.
        Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον οργανισμό των δικαστηρίων (άρθρο 91 παρ. 5) η δημόσια έκφραση γνώμης και κριτικής από δικαστικούς λειτουργούς, όταν μάλιστα γίνεται στο πλαίσιο συνδικαλιστικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να αποτελέσει πειθαρχικό παράπτωμα.
        Παρ’ όλα αυτά, με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά ενεργείται σε βάρος του εισαγγελικού λειτουργού προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση για τη συνέντευξη αυτή, που σκοπό έχει να εκφοβίσει τόσο τον κ. Μπάγια όσο και όποιον θελήσει να πράξει ανάλογα. Είναι φανερό ότι η ενέργεια του κ. Σανιδά αποσκοπεί στη φίμωση δημοσίως κάθε αντίθετης θέσης και κριτικής άποψης στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης.
        Οι δηλώσεις του κ. Μπάγια αποτελούσαν άσκηση τολμηρής κριτικής που ξέφευγε από τα γνωστά στερεότυπα που επικρατούν στο χώρο της Δικαιοσύνης και εμποδίζουν τη δημόσια έκφραση κριτικών απόψεων. Είναι χρέος όμως του δικαστικού συνδικαλισμού να υπερβαίνει αυτούς τους φραγμούς, γιατί η Δημοκρατία και οι πολίτες έχουν ανάγκη από τέτοιες φωνές. Ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους περιχαρακωμένους και με ιεραρχική δομή, όπως η Δικαιοσύνη.
        Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας επέκρινε την παραγγελία πειθαρχικής εξέτασης ως προσπάθεια φίμωσης κάθε ελεύθερης φωνής, τονίζοντας ότι «κάποιοι θέλουν τον χώρο της Δικαιοσύνης άβατο, απροσπέλαστο και πέραν κάθε κριτικής, ιδιαίτερα όταν αυτή θίγει την «αυθεντία» της δικαστικής εξουσίας». Εκφράζοντας συμπαράσταση στον Σ. Μπάγια, χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες, απαράδεκτες και καταδικαστέες τις ενέργειες σε βάρος όσων ασκούν συνταγματικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
        Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Δικαιοσύνη δεν προστατεύεται με την άσκηση πειθαρχικών διώξεων, αλλά με την έμπρακτη καθημερινή ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της, έτσι που να πείθει την κοινή γνώμη.