Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Υποδοχή Ευρωπαίων Εκπαιδευτών στο ΕΕΕΕΚ

Υποδοχή Ευρωπαίων Εκπαιδευτών στο ΕΕΕΕΚ

7

 


Ευρωπαϊκός αέρας φύσηξε στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την έλευση Γερμανών και Τσέχων Εκπαιδευτών στα πλαίσια του  προγράμματος Comenius «Εξερεύνηση της Ευρώπης μέσα από το χορό και το τραγούδι.»
Τον καλύτερο καλλιτεχνικό εαυτό τους παρουσίασαν τα παιδιά του Εργαστηρίου, με σκοπό να εντυπωσιάσουν αλλά και να διασκεδάσουν τους ευ-ρωπαίους εκπαιδευτές στην εκ-δήλωση υποδοχής που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί.
Ελληνικοί παραδοσιακοί αλλά και μοντέρνοι χοροί, τραγούδια , κινήσεις νοηματικής αλλά και πρωτότυπα άλλα δρώμενα αποτέλεσαν το επίκεντρο της εκδήλωσης και  έδωσαν μια ιδιαίτερα χαρούμενη νότα στην ατμόσφαιρα, παρέχοντας την ευκαιρία στους Γερμανούς και Τσέχους Εκπαιδευτές να συμμετέχουν και αυτοί με το δικό τους τρόπο.
Η διάρκεια διαμονής των ευρωπαίων θα είναι μια εβδομάδα, κατά την οποία θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη λειτουργία του εργαστηρίου, την πορεία του προγράμματος Comenius αλλά και να επισκεφθούν το Ειδικό Σχολείο, το ΚΔΑΠ καθώς και διάφορες περιοχές της Χίου.


Τι είναι το Comenius
 Το Comenius αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, που εστιάζει στην «Εξερεύνηση της Ευρώπης μέσα από το χορό και το τραγούδι.»
Στο πρόγραμμα συνεργάζονται σχολεία από 3 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Τσεχία, Γερμανία) με σκοπό οι μαθητές των σχολείων να έρθουν σε επαφή με ήθη και έθιμα της Ευρώπης μέσα από το χορό και το τραγούδι, καθώς αυτή η μορφή βιωματικής μάθησης είναι ιδιαίτερα  αποτελεσματική για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η γνώση και η επεξεργασία παραδοσιακών χορών και τραγουδιών μιας άλλης χώρας,   αποτελούν μια σπουδαία εμπειρία για τα παιδιά , καθώς με αυτόν τον τρόπο εξερευνούν ένα πρωτόγνωρο πολιτισμικό πεδίο.
Παράλληλα, μέσα από το Comenius είναι δυνατή η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων πάνω στα εκπαιδευτικά συστήματα των συνεργαζόμενων χωρών που αφορούν στην Ειδική Αγωγή.
Επίσκεψη ανάλογη αυτής των Γερμανών και Τσέχων πραγματοποίησε εξαμελής ομάδα  Εκπαιδευτών του ΕΕΕΕΚ Χίου τον περασμένο Νοέμβρη στο Νόρντενχαμ της Γερμανίας, ενώ έπεται αντίστοιχο ταξίδι και στην Τσεχία.


 της Άννας Πιτροπάκη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 9 Απριλίου 2008 (dimokratiki.org)