Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Χαλλιορής: Και όμως γίνεται! (για το κτήριο της οδού Λάδης)

Γιάννης Χαλλιορής: Και όμως γίνεται! (για το κτήριο της οδού Λάδης)

10

 Και όμως γίνεται!
Του Γιάννη Χαλλιορή
Δημοτικού Συμβούλου Χίου
Επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣΧρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να αντιληφθεί ο Δήμαρχος ότι αξίζει να διερευνήσει τη δυνατότητα ένταξης του κτηρίου της Λάδης στον Νόμο Σηφουνάκη! Από τις 16/4/2007 η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ είχε καταθέσει σχετική πρόταση-έξι σημείων- για να προχωρήσει η κατεδάφιση και να επιτευχθεί:
Α) η αποζημίωση του Δήμου, με ποσό έως τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ
και
Β) η κατεδάφιση, να γίνει με έξοδα του Δημοσίου και όχι του Δήμου.
Ο Δήμαρχος στις 13/4/2008, με έγγραφό του, προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής-το περιεχόμενο του οποίου παραμένει άγνωστο-θέτει ερώτημα για την ενεργοποίηση του Νόμου, στην περίπτωση της Λάδης.
Όμως, ο ίδιος, μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχε φροντίσει με αλλεπάλληλες δηλώσεις, δελτία τύπου και τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, να τον απαξιώσει στη συνείδηση των δημοτών, ως νόμο ανενεργό!
Η απάντηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου είναι καταφανώς παράνομη και πρέπει να ακυρωθεί, με πρωτοβουλία του ίδιου του Δήμου! Προκύπτουν, μάλιστα, τα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Ο μύθος που καλλιεργήθηκε, περί δήθεν ανενεργού Νόμου, διαψεύδεται πανηγυρικά.
2. Η απάντηση, ότι το κτήριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Νόμου, είναι αναιτιολόγητη, καταχρηστική και αυθαίρετη. Διότι αφενός δεν εξουσιοδοτείται η Διεύθυνση του Υπουργείου να αποφαίνεται σχετικά και αφετέρου γιατί το συμπέρασμα που διατυπώνει δεν αποτελεί προϊόν εξέτασης φακέλου, τον οποίο όφειλε να καταθέσει ο Δήμαρχος. Δεν στάλθηκε ούτε τοπογραφικό του κτηρίου ή της ευρύτερης περιοχής!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο του Δημάρχου-έκτασης μισής (!) σελίδας-δεν προβάλλει κανένα επιχείρημα. Μήπως έγινε για να εκμαιευτεί η αρνητική απάντηση του Υπουργείου, στοχεύοντας στη δημιουργία τετελεσμένων ή εντυπώσεων;
Όλοι οι δημότες κατανοούν ότι ο νόμος είναι ενεργός και το διακύβευμα της ένταξης του ακινήτου μεγάλο.
Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ με αίσθημα ευθύνης, μακριά από παιχνίδια σκοπιμοτήτων, επιμένει ότι η υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 3201/03 είναι στόχος απόλυτα εφικτός. Διαθέτει, μάλιστα, ισχυρά επιχειρήματα.
Αυτά, αύριο κιόλας, θα παρουσιάσει στο Δήμαρχο, ο οποίος, υιοθέτησε, επιτέλους, την ιδέα αξιοποίησης του νόμου. Το κτήριο της οδού Λάδης πληροί τις προυποθέσεις του Νόμου Σηφουνάκη!
Τι πρέπει να γίνει;
1. Να αποφασισθεί, από το Δημοτικό Συμβούλιο, η ακύρωση, μέσω της δικαστικής οδού, του εγγράφου του Υπουργείου, εφόσον βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου.
2. Το Δ.Σ να κηρύξει την έναρξη της διαδικασίας υπαγωγής, λαμβάνοντας κάθε απαραίτητη απόφαση.
3. Να συστήσει ειδική διεπιστημονική ομάδα, για τη σύνταξη του φακέλου, που θα ενισχύει το αίτημα.
4. Να ενημερώσει τους τοπικούς βουλευτές-οι οποίοι είναι βέβαια θετικοί-καθώς και κάθε φορέα, ζητώντας τη συνδρομή του.
Κάποιοι θα πουν… ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι…
Όμως η προτεινόμενη διαδικασία έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης λίγων μηνών. Υπενθυμίζουμε πως η κατεδάφιση, λόγω των προβληματικών χειρισμών του Δημάρχου, αλλά και της επιλογής του συνδυασμού Μεννή να προσφύγει στα δικαστήρια, είναι, προς το παρόν, αδύνατη.
Ας εκμεταλλευτούμε το χρόνο δουλεύοντας και διασφαλίζοντας, στο ακέραιο, τα συμφέροντα των δημοτών. Προς την κατεύθυνση αυτή, με σοβαρότητα, όραμα και προοπτική, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε, με όλες μας τις δυνάμεις.
Ήρθε η ώρα, όλοι-με προεξάρχοντες αιρετούς και ανθρώπους της ενημέρωσης-να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και οι κρίνοντες κρίνονται!