Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή: απάντηση ΥΠΕΞ για πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία

Ελπίδα Τσουρή: απάντηση ΥΠΕΞ για πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία

14

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ
Βουλευτής Νομού Χίου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.Δελτίο τύπου


Χίος, 11 Απριλίου 2008


Το Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε Ερώτηση της βουλευτή Χίου, Ελπίδας Τσουρή, για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία πυρηνικού σταθμού, στην περιοχή Ακούγιου της Τουρκίας, αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του θέματος, συνδέοντάς το, μάλιστα, με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.


Βεβαίως, πέραν της διαβεβαίωσης ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στις ενέργειες, οι οποίες έπρεπε ή πρόκειται να γίνουν, προκειμένου να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα, τα οποία, επίσης, θα παρακολουθούμε.
Είναι προφανές ότι  το διακύβευμα για το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία, σε αυτήν την περίπτωση, απαιτεί δυναμικές και καθοριστικές παρεμβάσεις, στα πλαίσια των Διεθνών Οργανισμών, στους οποίους μετέχει η χώρα μας και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και Συμβάσεις.
Συγκεκριμένα, η απάντηση του Υπ.Εξ., μεταξύ άλλων, αναφέρει:


1. «Η χώρα μας παρακολουθεί συνεχώς και εκ του σύνεγγυς τις ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας στον τομέα αυτό. Τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από κοινού με τους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας εξετάζει τα στοιχεία που υποβάλλει η τουρκική πλευρά, αλλά και θέτει το ζήτημα στο διπλωματικό επίπεδο, διμερώς με την Τουρκία».
2. «…η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται άμεσα από την υποχρέωσή της να ενσωματώσει σταδιακά στη νομοθεσία της το κοινοτικό κεκτημένο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι προβλέψεις της EURATOM για την πυρηνική ασφάλεια και την προστασία από την ακτινοβολία, την Οδηγία για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη Διεθνή Σύμβαση για τις Διασυνοριακές Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις (ESPOO). Ιδιαίτερα η τελευταία, στην οποία η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει, αφού αποτελεί μέρος του κεκτημένου, προβλέπει υποχρέωση ευρείας συνεργασίας για την αντιμετώπιση διασυνοριακών περιβαλλοντικών κινδύνων».
3. «… ο τρόπος ανάπτυξης ενεργειακών πηγών, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής πυρηνικών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήκει στην αρμοδιότητα των κυβερνήσεων κυρίαρχων κρατών. Οι δυνατότητες παρέμβασης μιας τρίτης χώρας δεν είναι απεριόριστες».


Από το γραφείο τύπου