Αρχική Νέα Τοπικά Εντατικοποίηση ελέγχων και οδηγίες προς τους καταναλωτές ενόψει των εορτών

Εντατικοποίηση ελέγχων και οδηγίες προς τους καταναλωτές ενόψει των εορτών

10

  Την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα και λόγω της αυξημένης ζήτησης προϊόντων ζωικής προέλευσης, ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
  Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στη Νομαρχία υπό τον αρμόδιο αντινομάρχη Στέφανο Φαρατζή, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των αρμόδιων φορέων για τη διενέργεια ελέγχων.
  Παράλληλα, η Ν.Α. Χίου ενημερώνει και συνιστά στους καταναλωτές:
  1. Να ελέγχουν σχολαστικά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που αγοράζουν ώστε αυτά να μην παρουσιάζουν αλλοιώσεις στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες (αλλαγή χρώματος – σύστασης, δυσάρεστη οσμή – γεύση).
  2. Όλα τα ζωικά τρόφιμα πρέπει να συντηρούνται στις προβλεπόμενες συνθήκες υγιεινής και θερμοκρασίας (κρεατικά – τυροκομικά πάντα σε ψυγείο).
  Στο θέμα αυτό πάντως θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα συνεργεία θα πρέπει να πείσουν τους κρεοπώλες να κατεβάσουν τα σφαγεία, τα λουκάνικα, τα… κεφαλάκια από τα τσιγκέλια που ορισμένοι συνεχίζουν να εκθέτουν.
  3. Τα νωπά κρέατα (μόσχοι – αμνοερίφια – χοιρινά) πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα καταλληλότητας της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, που σημαίνει ότι έχουν επιθεωρηθεί, κρεοσκοπηθεί και κριθεί κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
  4. Τα κρέατα μόσχων πρέπει ακόμη να έχουν επάνω στο σφάγιο ή σε εμφανές σημείο στην προθήκη του κρεοπωλείου την ειδική ετικέτα ταυτοποίησης του ζώου, στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία σφαγής του ζώου, ο κωδικός αριθμός, η χώρα προέλευσής, η κατηγορία και το βάρος του.
  5. Στα σφάγια των μοσχαριών τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα τοποθετείται λευκή ετικέτα.
  6. Συνίσταται στους καταναλωτές να αποφεύγουν την αγορά κρεάτων από άτομα που παρανόμως σφάζουν τα ζώα τους σε υπαίθριους χώρους (μάντρες -στάβλους – αγρούς).