Αρχική Νέα Τοπικά Επιμελητήρια: διεκδικούν πιστοποίηση για τα έργα του ΕΣΠΑ

Επιμελητήρια: διεκδικούν πιστοποίηση για τα έργα του ΕΣΠΑ

4

 Με θέμα την καλύτερη προετοιμασία των Επιμελητηρίων ενόψει του ΕΣΠΑ (το Κοινοτικό πρόγραμμα της περιόδου 2007-2013) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Δ.Σ. των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
   Αίτημα των Επιμελητηρίων είναι να αυξηθούν τα ποσά που προορίζονται για χρηματοδοτήσεις δράσεων επιχειρήσεων (Στο Γ’ ΚΠΣ είχαν ανέλθει στα 29 εκ. ΕΥΡΩ), όπως και να καταγραφούν συνολικά τα προγράμματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα.
   Ένα σημαντικό θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε στις 7/4, ήταν αυτό της «επάρκειας των τελικών δικαιούχων». Όπως είναι γνωστό, προκειμένου να μπορεί ένας φορέας να διαχειριστεί έργα στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου πρέπει να είναι διαχειριστικά επαρκής», δηλαδή να φέρουν πιστοποίηση τύπου ISO, κάτι που αναμένεται να το διεκδικήσουν τα επιμελητήρια.
   Παράλληλα τη σύσκεψη απασχόλησε έντονα το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιώn, τόσο μεταξύ τους όσο και με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
   «Kοινό συμπέρασμα όλων είναι ότι η κατάσταση είναι τραγική και οδηγείται σταδιακά σε αδιέξοδο με υπαρκτό τον κίνδυνο της πλήρους απομόνωσης των νησιών μας».
   Σαν πρώτο βήμα αποφασίστηκε η αποστoλή σχετικού υπομνήματος στον πρωθυπουργό, με το οποίο θα ζητούνται και συγκεκριμένες όσο και άμεσες λύσεις.
   Μετά το τέλος της παρουσίασης του ΕΣΠΑ, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων στους 3 νομούς του Βορείου Αιγαίου είχαν συνάντηση και με το Γ.Γ. Επενδύσεων & Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών όπου του έθεσαν και το ζήτημα του αναπτυξιακού νόμου. Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση με τον υφυπουργό του Υπ.ΟΙ.Ο κ. Παπαθανασίου προκειμένου να εξετάσουν διεξοδικά το θέμα.