Αρχική Νέα Τοπικά Υπουργείο… ταξιδιών στα νησιά του Αιγαίου

Υπουργείο… ταξιδιών στα νησιά του Αιγαίου

30

 Με ευχολόγια το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής απαντά στους νησιώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο που βλέπει την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου αλλά και για τη λειτουργία του πάλαι ποτέ υπουργείου Αιγαίου.
   Ούτε λίγο ούτε πολύ το διευρυμένο υπουργείο απαντά δια του υφυπουργού υπεύθυνου για το Αιγαίο και τη Νησιωτική Πολιτική Πάνου Καμμένου με το  πρόγραμμα επισκέψεων του ιδίου αλλά και του Γενικού Γραμματέα στην πρώην έδρα στη Μυτιλήνη και στα νησιά του Αρχιπελάγους!   Καυστική είναι η κριτική από το γραφείο τύπου της Χιώτισσας βουλευτή Ελπίδας Τουρή: 
   «Οι νησιώτες θα πρέπει, πια, να κοιμούνται ήσυχοι! Αφού, ο Υφυπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής επισκέπτεται, τουλάχιστον, μια φορά την εβδομάδα τη Μυτιλήνη και ο αντίστοιχος Γενικός Γραμματέας, τρεις μέρες βρίσκεται στη Μυτιλήνη και μια μέρα στον Πειραιά, ενώ τις υπόλοιπες επισκέπτονται τα νησιά ….  με ελικόπτερο, η «αναβάθμιση» του Υπουργείου Αιγαίου, για την οποία κόμπαζε ο Πρωθυπουργός, είναι πια γεγονός», σημειώνει χαρακτηριστικά.
   «Δυστυχώς, συνεχίζεται, αυτός είναι ο απολογισμός της δράσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως αυτός αναφέρεται σε απάντηση Ερώτησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ζωίδη, Π. Ρήγα, Ν. Σηφουνάκη, Ι. Διαμαντίδη και Ε. Τσουρή, σχετικής με τις δυσλειτουργίες του πρώην Υπουργείου – και, σήμερα, Γενικής Γραμματείας – Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
   Η Κυβέρνηση πετάει στα σύννεφα και οι νησιώτες προσπαθούν να επιβιώσουν στο πέλαγος της απομόνωσης, της εγκατάλειψης και της … χαμένης Κυβερνητικής σοβαρότητας!», καταλήγει.
  
   Για ακτοπλοΐα
   Εκτός του προγράμματος… ταξιδιών ο κ. Καμμένος κάνει τις παρακάτω αναφορές δίνοντας την εντύπωση ότι όλα είναι λυμένα πλέον στο Αρχιπέλαγος.
   «…Στο πλαίσιο της συνένωσης των δύο υπουργείων, η Διεύθυνση Μεταφορών βρίσκεται πλέον σε διαρκή και άμεση συνεργασία με τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους της ακτοπλοΐας με αποτέλεσμα την ολοκληρωμένη, ενιαία και σφαιρική αντιμετώπιση των σχετικών θεμάτων για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών του Αιγαίου και την επίτευξη της βέλτιστης δυνατής εξυπηρέτησης των κατοίκων τους».
   Η σφαιρική αντιμετώπιση των θεμάτων για την ακτοπλοΐα δεν πείθει όπως φαίνεται τους Χιώτες, αλλά ούτε και το γαλάζιο Νομάρχη της Θεσσαλονίκης. Έτσι προχθές είχαμε κινητοποίηση από πλευράς Επιτροπής Αγώνα στον καταπέλτη του πλοίου, 1,5 μήνα μετά την επίσκεψη του υπουργού κ. Βουλγαράκιη στη Χίο που φαίνεται ότι δεν έπεισε την Επιτροπή και τους πολίτες.
  
   Λυμένο και το χωροταξικό…
    «Τα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά σε κάθε πρωτεύουσα νομού και έδρα επαρχείου του Αιγαίου… Για τη στελέχωση των Τμημάτων και Γραφείων Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου έχει ζητηθεί η πλήρωση των κενών θέσεων με μετατάξεις μέσω του υπουργείου Εσωτερικών»
   Άραγε στην έλλειψη προσωπικού οφείλεται το γεγονός ότι το υπουργείο δεν έχει πάρει ακόμα θέση στο αίτημα του Δήμου Χίου για την κατεδάφιση του κτηρίου της οδού Λάδης; Γιατί ο κ. Βουλγαράκης δεν ανέθεσε στο γραφείο της Χίου (και αν το έκανε πότε θα υπάρξει η σχετική έκθεση;) να εξετάσει το αίτημα της αρχιτεκτονικής επέμβασης σύμφωνα με τις αρχές που είχε παρουσιάσει ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης;
  
   Και ευχές
   Στα θέματα του πολιτισμού, η απάντηση του Υπουργείου παρουσιάζει ως ιδιαίτερο γεγονός το «νέο θεσμό (που) αποτελεί το Φεστιβάλ Αιγαίου Αρχιπελάγους με στόχο την ανάδειξη και προβολή του Αιγαίου ως κοιτίδα πολιτισμών».
   Προς το παρόν έχουμε δει τις εκδηλώσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων με παραστάσεις που δεν ήταν καμωμένες από τους Αιγαιοπελαγίτες.
   «Με τη νέα και πλέον ενοποιημένη μορφή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής επιτυγχάνεται η εφαρμογή μίας πολιτικής που θα αφορά στη μείωση των χρόνιων αγκυλώσεων, στη διαφοροποίηση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην ενσωμάτωση και στη συμπληρωματικότατα της νησιωτικής και ναυτιλιακής πολιτικής, στην ευρεία κοινωνική διαβούλευση και στο σεβασμό του περιβάλλοντος», καταλήγει στην απάντηση του ο Πάνος Καμμένος..
   «Τώρα πια οι Νησιώτες θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχα», ανταπαντά η Ελπίδα Τσουρή…
  

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 18/4/2008 (DIMOKRATIKI.ORG)