Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις @ανθότυπος:Άνεργοι δημοσιογράφοι, επιμέλεια Θ. Πυλιώτης, 21/4/2008

@ανθότυπος:Άνεργοι δημοσιογράφοι, επιμέλεια Θ. Πυλιώτης, 21/4/2008

13

    @ανθότυπος
  
   Άνεργοι δημοσιογράφοι
  
   Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
  
   Χθες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Σε μια παρέα έξι δημοσιογράφων, οι δύο άνεργοι. Είχα χρόνια να τους δω. Η ευκαιρία βρέθηκε στο περιθώριο κάποιων εκλογών του κλάδου. Ένιωσα αμήχανα από την αρχή όταν τους άκουγα να μου απαριθμούν τα εργασιακά τους σκαμπανεβάσματα. Εγώ σε λίγες ώρες θα βρισκόμουν στο γραφείο για δουλειά, εκείνος, χωρίς καν επίδομα ανεργίας πια, θα έτρεχε σ’ ένα επαγγελματικό ραντεβού «μήπως κάτι γίνει». Η άνεργη της παρέας, πιο «τυχερή». Έχουν μείνει κάποιοι λίγοι ακόμα μήνες για το επίδομα! Και οι δύο, από τα πιο συγκροτημένα άτομα του χώρου. Δεν έχουν σημασία τα ονόματά τους. Σημασία έχει πως αν τους βάλεις κάτω, θα ξεζουμίσεις ήθος, επαγγελματική επάρκεια, συνέπεια. Ακέραια άτομα που βρίσκονται -όπως αρκετά ακόμα-στις λίστες των άνεργων δημοσιογράφων.
  
   Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει μια διαφορετική άποψη για τους δημοσιογράφους. Είναι κάποιοι καταφερτζήδες που βγαίνουν στο γυαλί, κάνουν περισπούδαστες αναλύσεις, πίνουν καφέ στο «Da Capo», παίζουν σφαλιάρες με υπουργούς, κυκλοφορούν με γκλαμουράτα αυτοκίνητα, βγάζουν όσο χρήμα δεν βγάζει ο μέσος εργαζόμενος σε μια ζωή. Και αν χρειαστεί, ρίχνουν και κυβερνήσεις. Φταίμε και οι ίδιοι γι’ αυτή τη στρεβλή εικόνα για τον κλάδο, δεν απομονώσαμε τους εμπόρους της ειδησεογραφίας από τους υπόλοιπους, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
  
   Η δική μας μικρή ιστορία περιλαμβάνει ακόμα τη σκέψη πως άνθρωποι σαν και αυτούς θα δυσκολευτούν πολύ για μια θέση εργασίας, επειδή κράτησαν την αξιοπρέπειά τους και δεν χώθηκαν σε κανένα μυστικό ή φανερό κονδύλι ενός υπουργείου, μιας επιχείρησης ή κάποιας τράπεζας…
  
   ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: από τη στήλη «Ακροβατώντας»- ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 17/04/2008
  
   ΤΙΤΛΟΙ (18/4/2008)
   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ: Υπουργείο… ταξιδίων
   ΑΛΗΘΕΙΑ: Πανεπιστήμιο «Γ. Καλουτάς»
   ΠΟΛΙΤΗΣ: Κατοικίες… Πολεμικής Σχολής
   ΠΡΟΟΔΟΣ: Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες πρυτάνευσε το «κομματικό» καπέλωμα
   ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ: «Βάλτε με φυλακή στη Βιβλιοθήκη…»
  
   ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ
Τοπικά Συμβούλια Νέων
«Η πρόεδρος του ΤΟ.ΣΥΝ Δ. Αγίου Μηνά, Αγγ. ΚΑνλή, αφού πήρε τη θέση που της αναλογεί στα δημοτικά έδρανα, τόνισε ότι οι εκλεγμένοι νεολαίοι είναι πρόθυμοι κι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά και σωστά για να βοηθήσουν, όπως μπορούν, να πάει μπροστά η περιοχή τους»
(του Δ. Μυωτέρη, ΠΟΛΙΤΗΣ)


Ομπρέλες στις παραλίες
«Εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλοι του Καρφά επεσήμαναν –στο Δημοτικό Συμβούλιο- ότι πέρυσι τον Αύγουστο οι ομπρέλες πλήθηναν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους λουόμενους και ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το φαινόμενο»
(της Τ. Σαλαγάρα, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ)


Σακούλες αλληλεγγύης
«40 εθελόντριες του τοπικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού δούλεψαν –όπως συνήθως αθόρυβα- για την προετοιμασία και τη διανομή των τροφίμων…μια σακούλα με τρόφιμα σίγουρα είναι συμβολική και δε θα φτάσει για το πασχαλιάτικο τραπέζι. Είναι μια σταγόνα αλληλεγγύης στον ωκεανό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που ζουν συνταξιούχοι και άλλες κοινωνικές ομάδες…»
(της Ευγ. Κώτη, ΑΛΗΘΕΙΑ)


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 21/4/2008