Αρχική Νέα Τοπικά Εκ των ενόντων η δασοπροστασία: Αναπάντητα ερωτηματικά από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Εκ των ενόντων η δασοπροστασία: Αναπάντητα ερωτηματικά από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

10

 

   «Επιεικώς ανησυχητική» χαρακτηρίζεται η στάση της Κυβέρνησης ως προς το σχεδιασμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Χίο, για το αμέσως επόμενο διάστημα, από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή.
     Σε ερώτηση της κας Τσουρή, με αφορμή τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για το νησί μας που το εντάσσει στις περιοχές υψηλού κινδύνου, το Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να δίνει δεσμευτικές απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα, παραπέμπει στην επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών και στη σύγκληση των Συντονιστικών Νομαρχιακών Οργάνων (ΣΝΟ).
     «Το υπουργείο αρκείται στο τι θα γίνει σε ένα αόριστο μέλλον, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε, ήδη, στα τέλη Απριλίου και θα έπρεπε, προ πολλού, να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα» σημειώνεται στο δελτίο τύπου της κας Τσουρή που παραθέτει και ορισμένα ερωτηματικά, τα οποία όπως τονίζεται στην απάντηση της Γενικής Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας παραμένουν αναπάντητα.
     
     Αλλαγές στο Σχέδιο
     Ποιες είναι όμως οι αλλαγές που επικαλείται η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας; Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου Ιάκωβος Αρχοντάκης, μας επισήμανε τις πιο σημαντικές:
     Καταρχήν από 1 Απριλίου ανανεώθηκε για τα επόμενα 5 χρόνια η θητεία του εποχικού πυροσβεστικού προσωπικού, για 8 αντί για 5 μήνες εργασίας την κάθε περίοδο.
     Συγκεκριμένα στη Χίο είχαμε την πλήρωση 80 θέσεων (προς το παρόν υπάρχουν 2 κενά). Η δύναμη αυτή δεν έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι. Αν όμως ικανοποιούταν έστω και μερικώς το αίτημα για δασοπροστασία στην Αμανή θα έπρεπε να προσληφθούν 8 άτομα που θα στελέχωναν ένα όχημα μόνο για την Αμανή.
     Στο σχέδιο εντάχθηκε επίσης το ελικόπτερο δωρεά του κ. Π. Τσάκου. Αυτή τη στιγμή το ελικόπτερο βρίσκεται στην Αθήνα, και ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία πιστοποίησης. Όπως δήλωσε στην Πυροσβεστική ο πιλότος του ελικοπτέρου είναι έτοιμος ακόμη και για δασοπυρόσβεση. Πράγματι όμως παραμένει το θέμα της εξεύρεσης χώρου για τη φύλαξη του ελικοπτέρου.
     Στο 4ο βαθμό ετοιμότητας προστίθεται στη δύναμη ακόμα ένα επανδρωμένο όχημα, ενώ από φέτος εκτός τους εθελοντές του ΔΣ Δήμου Ομηρούπολης υπολογίζεται και η εθελοντική ομάδα Δήμου Ιωνίας.

         Αναπάντητα Ερωτήματα
     Οι 7 ερωτήσεις που θέτει η Ελπίδα Τσουρή για τα ζητήματα δασοπροστασίας ύστερα από την απάντηση ντου υπουργείου Εσωτερικών είναι τα ακόλουθα:
     1. Έχουν συντηρηθεί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη; Πόσα από αυτά λειτουργούν;
     2. Πότε θα εγκατασταθεί το πυροσβεστικό αεροσκάφος που καλύπτει το Νομό της Χίου, κατά την καλοκαιρινή περίοδο;
     3. Ποιός είναι ο σχεδιασμός για τη χρήση του ελικοπτέρου που δώρισε ο κ. Τσάκος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;
     4.Θα μισθωθούν πρόσθετα αεροσκάφη για την επαρκέστερη αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών;
     5. Γιατί δεν έχει παρασχεθεί εξοπλισμός και επιχειρησιακά υλικά εδώ και έναν χρόνο;
     6.Θα καταβάλλονται στους εποχικούς πυροσβέστες υπερωρίες και νυχτερινή αποζημίωση;
     7.Υπάρχει σχεδιασμός για την αντιπυρική προστασία των Ψαρών και των Οινουσσών;
     «Πέραν από τις καλές προθέσεις και τους σχεδιασμούς επί χάρτου, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου πυρκαγιών. Κανείς, αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να πει ότι «αιφνιδιάστηκε», καταλήγει το δελτίο τύπου.