Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις @ανθότυπος: Ο Γ. Βερίτης, επιμέλεια Θ. Πυλιώτης, 23/4/2008

@ανθότυπος: Ο Γ. Βερίτης, επιμέλεια Θ. Πυλιώτης, 23/4/2008

30

 Αφαιρώντας τα χαρτάκια- μέρες από το ημερολόγιο που μας έφερε η δασκάλα των παιδιών μας κα Στέλλα όπου κάθε μέρα έχει και το «Άγγελμα της Ημέρας», η ματιά έπεσε στην υπογραφή του Γ. Βερίτη:
   «Δέξου να βρέξω εγώ τα χείλη σου,
   Γλυκέ Νυμφίε, να τα δροσίσω
   Και το ματόβρεχτό σου μέτωπο
   Με χέρι αγάπης να σπογγίσω.
   Ιησού! Καθώς Σε βλέπω σήμερα
   Χλωμό, υβρισμένο, πονεμένο
   Σε νοιώθω δυο φορές Θεό
   και δυο φορές αγαπημένο».
  
   Ας πούμε έτσι λίγα λόγια για το Γ. Βερίτη, κατά κόσμο Αλέξανδρο Γκιάλα (Ελάτα Χίου 1915 – Αθήνα 1948). Από το γυμνάσιο άρχισε να εκδηλώνεται η κλίση του Γ. Βερίτη για τα γράμματα, με τη σύνθεση ποιημάτων, διηγημάτων και άρθρων, που τα δημοσίευσε σε μαθητικά περιοδικά και τοπικές εφημερίδες της Χίου. Η πρώιμη διανοητική του ανάπτυξη τον έφερε φοιτητή σε ηλικία 16 ετών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Αθήνα συνδέθηκε με την Αδελφότητα Θεολόγων «Η Ζωή». Απεβίωσε στις 5 Μαΐου 1948, μόλις μετά το Πάσχα.
Ως προς το έργο του, ο Γ. Βερίτης δεν υπήρξε αποκλειστικά ποιητής, αλλά και μελετητής στην επιστήμη του, τη Θεολογία, μεταφραστής, διηγηματογράφος και λογοτεχνικός κριτικός.
   Η θεματολογία του έργου του, ιδίως του ποιητικού, είναι σχεδόν αποκλειστικά θρησκευτική. Τα ποιήματα είναι έντονα λυρικά, με αυστηρά παραδοσιακή τεχνοτροπία (έμμετροι, ομοιοκατάληκτοι στίχοι) αλλά σε λαϊκή, ζωντανή δημοτική γλώσσα. Μέσα στο συναισθηματικό λυρισμό ωστόσο κατορθώνει και ενσωματώνει την πίστη και την ιδεολογία του, καθώς ο ίδιος είχε διακηρύξει ότι ήταν εναντίον του δόγματος «η τέχνη για την τέχνη».
Στη Χίο, ο Γ. Βερίτης τιμάται με δύο προτομές. Η πρώτη, μαρμάρινη, βρίσκεται στο Δημοτικό Κήπο της Χίου και η δεύτερη, μεταλλική και πιο πρόσφατη, στο χωριό καταγωγής του πατέρα του, τα Μεστά, τοποθετημένη έξω από την είσοδο του «Ταξιάρχη Μεστών». Επίσης «Γ. Βερίτη» ονομάζεται η βασική εσωτερική οδός που συνδέει τη Χώρα με τον Κάμπο της Χίου, ενώ στο Λεκανοπέδιο Αττικής δύο μικροί δρόμοι φέρουν το όνομα του ποιητή.
ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA.ORG
  
   ΤΙΤΛΟΙ (22/4/2008)
   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ: Κατέρρευσε… η κατεδάφιση
   ΑΛΗΘΕΙΑ: Προσοχή, προσοχή! Μικρή Αγγελία
   ΠΟΛΙΤΗΣ: Δεν παίζεται η Αρχαιολογία
   ΠΡΟΟΔΟΣ: Όταν μιλάμε για… αληθινή νησιωτική πολιτική

 

επιμέλεια Θοδωρής Πυλιώτης
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 23/4/2008 (dimokratiki.org)