Αρχική Απόψεις Aρθρα Καίτη Σαρρή: Εθισμός στα κινητά

Καίτη Σαρρή: Εθισμός στα κινητά

21

Εθισμός στα κινητά


 Πριν λίγες μέρες άκουσα στο ραδιόφωνο για την πρώτη επίσημη έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και αφορούσε σε έναν νέο εθισμό της εποχής μας, τον εθισμό στα κινητά τηλέφωνα.
 Δε συγκράτησα την πηγή της έρευνας, έψαξα όμως στο διαδίκτυο και βρήκα ότι το θέμα έχει ήδη απασχολήσει πάρα πολύ τους ειδικούς ανά τον κόσμο. Επέλεξα να μεταφράσω και να σας μεταφέρω ένα άρθρο που μου τράβηξε το ενδιαφέρον, κυρίως γιατί ξεκινούσε με την αναφορά στην περίπτωση μια έφηβης, εξαρτημένης από τα κινητά. Το άρθρο αυτό αναφέρεται στην Ισπανία κι επικεντρώνεται στο εθισμό των εφήβων στα κινητά. Με το σκεπτικό ότι η Ισπανία βρίσκεται αρκετά κοντά στη δική μας, την ελληνική πραγματικότητα, πιστεύω ότι δίνει μια καλή εικόνα του νέου αυτού  εθισμού:
  «Η Έμμα θα ήταν μία ακόμη συνηθισμένη ισπανίδα έφηβη, αν δεν ζούσε για τα κινητά της τηλέφωνα. Έχει εννέα κινητά και εκδηλώνει μεγάλη ανησυχία όταν πρέπει να μπει σε χώρους που δεν έχουν καλό σήμα.
 Έχει εγκαταλείψει τους φίλους της, προκειμένου να μιλά με άγνωστους συνομιλητές στο κινητό, στους οποίους στέλνει κάποιες φορές περισσότερα από 200 μηνύματα σε μια νύχτα. Η μητέρα της λέει ότι δεν κοιμάται καλά εδώ και 3 χρόνια, καθώς και ότι έχει ανεβάσει υπερβολικά τους λογαριασμούς των τηλεφώνων της και ότι έχει γίνει ευερέθιστη και επιρρεπής στο ψέμα.
 Οι ψυχίατροι λένε ότι ο εθισμός στο κινητό τηλέφωνο είναι μια επίμονη- ψυχαναγκαστική διαταραχή, που φαίνεται ότι πάει να γίνει μια από τις μεγαλύτερες εξαρτήσεις (εκτός από αυτές των εξαρτησιογόνων ουσιών) του 21ου αιώνα. 
 Ο εθισμός στο κινητό τηλέφωνο μπορεί να απομονώσει πλήρως τα θύματά του, να τα καταστρέψει οικονομικά και να τα οδηγήσει ακόμη και σε ποινικά παραπτώματα.
 Στη Ισπανία, μια χώρα 41 εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχουν σχεδόν 35 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και οι χρήστες υπολογίζεται ότι ξοδεύουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε άσκοπες δαπάνες για κινητά τηλέφωνα.
 Η πλειοψηφία των εθισμένων είναι έφηβοι, των οποίων η ντροπαλότητα και η χαμηλή αυτό-εκτίμηση τους κάνουν να υποκύπτουν σ’ αυτό το «επιθετικό μάρκετινγκ», προκειμένου να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους χωρίς να χρειάζεται να τους γνωρίσουν από κοντά.
 Στην καθημερινή ισπανική εφημερίδα El Pais ένα κορίτσι, που υπήρξε εθισμένο στα κινητά, δηλώνει:
«Μου άρεσε να μιλώ στο κινητό γιατί οι συνομιλητές μου εκεί μου λέγανε όμορφα πράγματα, τα οποία δεν άκουγα στην κανονική μου ζωή, μιας και είμαι λίγο χοντρή».
 «Τα κινητά τηλέφωνα δίνουν στους εφήβους γόητρο. Το άτομο που λαμβάνει τα περισσότερα γραπτά μηνύματα χαίρει της μεγαλύτερης εκτίμησης», εξηγεί ο ψυχολόγος Andres Gonzalez.
 Οι νεαροί εθισμένοι, ξοδεύουν τόσο χρόνο κάνοντας τηλεφωνήματα, στέλνοντας γραπτά μηνύματα και μπαίνοντας στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν στο σχολείο και να εγκαταλείπουν. Επίσης οι εθισμένοι μπορούν εύκολα να φτάσουν σε λογαριασμούς των 800 ευρώ το μήνα και κάποιοι από αυτούς να οδηγηθούν στο έγκλημα για να τους πληρώσουν.
 Ο Gonzalez εκτιμά ότι το 15% των Ισπανών εφήβων κοιμούνται με τα κινητά τους στο χέρι για να μπορούν να απαντήσουν στα μηνύματα τη νύχτα.
 Ο εθισμός αυτός μπορεί να γίνει αντιληπτός αν κάποιος νοιώθει μια ακατανίκητη ανάγκη να χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο περισσότερο από μισή ώρα καθημερινά.
 Οι σύγχρονες εξαρτήσεις από τα κινητά τηλέφωνα και το ίντερνετ είναι παράδοξες, αν σκεφτεί κανείς ότι τα θύματά τους χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες επικοινωνίας για να απομονωθούν…
 Σε κοινωνίες όπου οι οικογενειακοί δεσμοί έχουν χαλαρώσει και η απομόνωση έχει αυξηθεί, οι άνθρωποι εθίζονται σε «τρόπους επικοινωνίας από απόσταση επειδή δε μπορούν να δημιουργήσουν ανθρώπινες σχέσεις με παραδοσιακούς τρόπους», τονίζει ο ψυχολόγος Jaume Almerana.
 Οι ειδικοί στην Ισπανία αντιμετωπίζουν τον εθισμό στα κινητά τηλέφωνα με τρίμηνες θεραπείες και τονίζουν ότι τέτοιου είδους εθισμοί μπορούν κάποιες φορές να προληφθούν αν οι γονείς ή οι δάσκαλοι, τους επισημάνουν νωρίς».
(ΠΗΓΗ http://www.smh.com.au/articles/2003/12/10/1070732250532.html?from=storyrhs)
 Η σύνδεση κινητού και εθισμού αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν ρίξουμε μια απλή ματιά γύρω μας. Κινητά την ώρα της οδήγησης, την ώρα που οι άνθρωποι περπατούν στο δρόμο, που εξυπηρετούν πελάτες στη δουλειά τους, που ψωνίζουν, που τρώνε, που ξαπλώνουν στην παραλία, που διαβάζουν εφημερίδα.., παντού και πάντα.
 Η διερεύνηση του θέματος θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα…
Καίτη Σαρρή
katesar_ch@yahoo.gr

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (dimokratiki.org)

Διαφήμιση