Αρχική Νέα Τοπικά Κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου

Κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου

17

      Τους λόγους για τους οποίους το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είναι αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης, κατά προέκταση και των άλλων νησιών του Αιγαίου, εξηγεί το ΤΕΕ σε ψήφισμά του προς τα συναρμόδια υπουργεία.
     Είχαν προηγηθεί του ψηφίσματος (εκδόθηκε στη συνεδρίαση του Τμήματος στις 18 Απριλίου), τα δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση 10 αεροδρομίων της χώρας (μεταξύ των οποίων και τα αεροδρόμια των νησιών Λέσβου και Χίου).
          Το ζήτημα αυτό όπως και της αεροπορικής κάλυψης του νησιού, ειδικά με τη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να τεθούν στον υπουργό μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος προσκεκλημένος της «Μέλαινας Ακρας» θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή στη Χίο που θα γίνουν στο Μελανειός στις 11 Μαΐου.
        
     Το ψήφισμα έχει αποδέκτες τους υπουργούς Οικονομίας & οικονομικών, Μεταφορών & επικοινωνιών, ΠΕΧΩΔΕ, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής,. ΓΓ Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Νομάρχη Λέσβου και ΤΕΔΚ Λέσβου και είναι το ακόλουθο:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Η Αντιπροσωπεία του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας συζήτησε στη συνεδρίαση της 18ης Απριλίου 2008.
     Την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά από τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης, ως ένα από τα 10 αεροδρόμια της χώρας που επιλέχθηκαν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες και διαπιστώνει τα παρακάτω:
    
1. Το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπως και εκείνα των υπολοίπων νησιών του Β. Αιγαίου αποτελούν τα κύρια σημεία πρόσβασης των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ιδιαίτερα το διεθνές αεροδρόμιο της  Μυτιλήνης είναι πύλη πρόσβασης των νησιών του Αιγαίου και με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
2. Εκείνο που απαιτείται άμεσα και πριν απ’ όλα είναι η ένταξη του στο Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό ως Αεροδρόμιο Εθνικής σημασίας, αντίστοιχο εκείνου της Ρόιδου και ο άμεσος εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του.
3. Η εμπειρία από τα άλλα αεροδρόμια που ιδιωτικοποιήθηκαν (π.χ. Ελευθέριος Βενιζέλος) δείχνει ότι τα κύρια έσοδα τους είναι κυρίως από τις εμπορικές χρήσεις και πολύ λίγο από τα τέλη των αεροπορικών εταιρειών. Με αυτά τα δεδομένα η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της επιχειρησιακής του ικανότητας και την αναβάθμιση των εμπορικών του χρήσεων.
4. Οι κάτοικοι της Λέσβου όμως δεν θέλουν ένα μεγάλο ιδιωτικό εμπορικό κέντρο. Θέλουν ένα δημόσιο διεθνές αεροδρόμιο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των νησιών και να είναι εύκολα προσβάσιμο από παντού.
    
     Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ- Τμήμα ΒΑ Αιγαίου καλεί την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του διεθνές αεροδρομίου της Μυτιλήνης και να προχωρήσει άμεσα στα έργα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του ολοκληρώνοντας τις μελέτες που εκπονούνται στο υπουργείο Μεταφορών και εντάσσοντας το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.
     Παράλληλα το ΤΕΕ-Τμήμα ΒΑ Αιγαίου θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε και αγωνιστικά, μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της Λέσβου, να αποτρέψει τα Σχέδια ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Μυτιλήνης.