Αρχική Νέα Τοπικά Στα «αζήτητα» πυροσβεστικό ελικόπτερο, αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

Στα «αζήτητα» πυροσβεστικό ελικόπτερο, αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

24

 Στα «αζήτητα» πυροσβεστικό ελικόπτερο
Αγοράστηκε για να βοηθήσει στην αντιπυρική προστασία της Χίου. Βρίσκεται «παροπλισμένο» στην Αθήνα, γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμη ο χώρος που θα σταθμεύει στο νησί «E» 30/4


  
Μία δωρεά στα… «αζήτητα». Ενα πυροσβεστικό ελικόπτερο, δωρεά Χιώτη εφοπλιστή, παραμένει «παροπλισμένο» εδώ και τεσσερισήμισι μήνες, καθώς όλο αυτό το διάστημα και σε ολόκληρο το νησί δεν μπορεί να βρεθεί χώρος για τη στάθμευση και φύλαξή του.


Μάλιστα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου το έχει ήδη εντάξει στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό αντιμετώπισης πυρκαγιών για το φετινό καλοκαίρι σαν επιπρόσθετο μέσο επιτήρησης, ενώ το ελικόπτερο βρίσκεται, μέχρι να βρεθεί λύση, στην Αθήνα.


Βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τους δύσκολους θερινούς μήνες και παρόλο που η κάπνα των καταστροφικών πυρκαγιών του περσινού καλοκαιριού δεν έχει ακόμη ξεθυμάνει, τα γρανάζια της γραφειοκρατίας κινούμενα νωχελικά «φρενάρουν» την εύρεση χώρου για τη στάθμευση του ελικοπτέρου.


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν προταθεί από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες το αεροδρόμιο Χίου, τα στρατιωτικά ελικοδρόμια του νησιού, το ελικοδρόμιο στις Οινούσσες, μέχρι και το… στάδιο στα Καρδάμυλα για τους καλοκαιρινούς μήνες.


Ενέργειες στο κενό
Στο… κενό έχουν πέσει μέχρι στιγμής οι ενέργειες που έχουν γίνει για τη στάθμευση του ελικοπτέρου στον κρατικό αερολιμένα Χίου.


Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Μιχάλη Τριαντάφυλλο, αυτό δεν είναι εφικτό «λόγω αυξημένης κίνησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και στενότητας χώρου στο αεροδρόμιο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.


«Το αεροδρόμιο διαθέτει πίστα για δύο αεροσκάφη και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τρία.


Οι αερολιμενικοί είναι επί ποδός. Δεν μπορούμε να κόψουμε τις πτήσεις τσάρτερ για να εξυπηρετήσουμε το ελικόπτερο. Αν συμβεί κάποιο ατύχημα, θα είμαστε εκτεθειμένοι. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη τότε; Μακάρι να υπήρχε χώρος. Παρόλα αυτά, προτείνουμε μία λύση, που κρίνουμε πως είναι προς όφελος όλων. Δεχόμαστε να σταθμεύει το πυροσβεστικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο Χίου τη νύχτα, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6.30 το πρωί.


Τις ώρες αυξημένης δραστηριότητας μπορεί να μετασταθμεύει σε κάποιο άλλο χώρο». Αυτή είναι η πρόταση του κ. Τριαντάφυλλου και η επίσημη θέση του αερολιμένα.


Σύμφωνα με την ημερήσια χιακή εφημερίδα «Η Αλήθεια», η οποία και έφερε το θέμα στη δημοσιότητα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ και το παρακολουθεί καθημερινά, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον υπουργό Εθνικής Αμυνας και αναμένεται να δοθεί τέρμα στην… περιπέτεια, εάν αποφασίσει ότι το ελικόπτερο μπορεί να σταθμεύει σε κάποιο στρατιωτικό ελικοδρόμιο.


Την αισιοδοξία πως σύντομα θα βρεθεί «στέγη» για το ελικόπτερο εκφράζει στο «Εθνος» ο αντινομάρχης Χίου Πέτρος Φλάμος.


«Τα πιθανά σενάρια είναι αρκετά και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, γι αυτό και πιστεύω πως πολύ σύντομα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με τη στάθμευση και κυρίως τη φύλαξη του ελικοπτέρου», λέει.


Βάση
Η Χίος αποτελεί ήδη βάση πυροσβεστικού ελικοπτέρου τους καλοκαιρινούς μήνες (φυλάκιο Αγίας Ελένης) στο πλαίσιο της διασποράς εναέριων μέσων σε όλη την Ελλάδα και όπως αναφέρει ο υποδιοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου Ι. Αρχοντάκης το ελικόπτερο Τσάκου θα φανεί χρήσιμο στην επιτήρηση του νησιού.


«Αδιαμφισβήτητα ένα ακόμη εναέριο μέσο είναι απαραίτητο και ευχαριστούμε τον κ. Τσάκο για την προσφορά του. Είναι εύκολα αντιληπτό πως αν εντοπίσουμε κάποια φωτιά στην έναρξή της μπορούμε να τη σβήσουμε με λιγότερες δυνάμεις. Αν είχαμε κι άλλα εναέρια μέσα στη διάθεσή μας, οι πυρκαγιές θα ήταν λιγότερες», εκτιμά ο κ. Αρχοντάκης.


Η ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ Π. ΤΣΑΚΟΥ
Σκάφος πολλαπλών χρήσεων


Το ελικόπτερο της γαλλικής εταιρείας Eurocopter είναι εφοδιασμένο με πλωτήρες και με δεξαμενή χωρητικότητας ενός τόνου, που μπορεί να γεμίσει είτε αφού αυτό προσθαλασσωθεί είτε μέσω αντλίας. Αποτελεί δωρεά του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, που έχει γενέτειρά του τα Καρδάμυλα της Χίου και έχει τη δυνατότητα να εκτελεί πτήσεις περιπολίας και πτήσεις πυρόσβεσης (όταν λάβει τη σχετική πιστοποίηση). Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ασθενών, συνοδεία γιατρού, καθώς και για τη λήψη αεροφωτογραφιών, αφού διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό.


ΡΟΥΛΑ ΓΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΘΝΟΣ, 30/4/2008

 ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ από την ημέρα της τελετής παράδοσης