Αρχική Μαστίχα Ο περσινός καύσωνας έπληξε την παραγωγή μαστίχας, αίτημα ΕΜΧ στα ΕΛΓΑ

Ο περσινός καύσωνας έπληξε την παραγωγή μαστίχας, αίτημα ΕΜΧ στα ΕΛΓΑ

16

  

Μειωμένο κατά 31,25% αναμένεται να είναι το φετινό εισόδημα του μέσου παραγωγού, αφού, από την ως τώρα συγκομιδή, στις αποθήκες της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών έχουν καταλήξει 50 τόνοι λιγότερο μαστίχι σε σχέση με την αντίστοιχη του 2007.
Κύριες αιτίες που οδήγησαν στην αισθητή μείωση της παραγωγής από τα 160.000 κιλά στα 110.000, σημειώνεται στο πρώτο θέμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ (2/5) θεωρούνται οι μεμονωμένες βροχοπτώσεις και οι έντονοι και διαρκείς καύσωνες του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου του θέρους του 2007, που στάθηκαν αιτίες για να προκληθούν σοβαρότατες ζημίες στην παραγωγή.
Αυτό επισημαίνεται στην επιστολή του Προέδρου της ΕΜΧ στον αντίστοιχο του ΕΛΓΑ:
«Κύριε Πρόεδρε,
Σας γνωρίζουμε ότι εξαιτίας των μειωμένων βροχοπτώσεων και κυρίως εξαιτίας των έντονων και διαρκών καυσώνων Ιουλίου – Αυγούστου του θέρους του 2007, προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημίες στην παραγωγή μαστίχας.
Συγκεκριμένα, ενώ η παραγωγή του 2006 ανερχόταν στους 160.000 Kgr, η παραγωγή του 2007 την οποία έχει ήδη συλλέξει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου είναι 110,000 Kgr.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει μια μέση ζημία για το μαστιχοπαραγωγό τουλάχιστον κατά 31,25%.
Με δεδομένο ότι στην περιοχή αυτή του νησιού η καλλιέργεια των μαστιχόδενδρων, αποτελεί τη βασικότερη – αν όχι τη μοναδική- απασχόληση των κατοίκων, γίνεται αμέσως αντιληπτό το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί.
Για τους ανωτέρω λόγους παρακαλώ να εξετάσετε κάθε δυνατότητα ακόμη και την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΛ.Γ.Α περί ζημίας στην παραγωγή μαστίχας, ώστε να αποζημιωθούν οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου.»