Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις @νθότυπος:Ιαματικές πηγές, επιμέλεια Θ. Πυλιώτης, 5/5/2008

@νθότυπος:Ιαματικές πηγές, επιμέλεια Θ. Πυλιώτης, 5/5/2008

36

@νθότυπος
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θοδωρής Πυλιώτης

 

 Στη Χίο έχουμε μόνο τα ιαματικά λουτρά στα Αγιάσματα, στη Μυτιλήνη όμως που έχουν περισσότερα συνεδρίασαν για να εξετάσουν το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πηγών.
      Σύμφωνα με το νέο νόμο, θα περιέλθουν στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Υποχρεωτικά, βάσει νόμου, θα πρέπει να διενεργηθεί μια σειρά ενεργειών, αρχίζοντας από τις υδρογεωλογικές μελέτες καθώς και οι ιατρικές εκθέσεις, το κόστος των οποίων θα καλύψει ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδας  κι ακολούθως, οι Δήμοι να προχωρήσουν στις φυσικοχημικές αναλύσεις των πηγών τους, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αναγνώρισης, οι οποίες σύμφωνα με το χρονικό πλαίσιο που έχει αποφασιστεί, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2009.
Ωστόσο, ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδας έχει ήδη ζητήσει παράταση έως το 2011, τονίζεται στο φύλλο της περασμένης Τετάρτης του ΕΜΠΡΟΣ.
      Σύμφωνα με το πλαίσιο νόμου μόλις ολοκληρωθούν οι αναγνωρίσεις, η κυριότητα των ιαματικών πηγών περνά στον ΕΟΤ κι από εκεί, παραχωρείται η χρήση τους στους Δήμους για 10 + 10 χρόνια.
      Στο πρόσφατο συνέδριο του Συνδέσμου που έγινε στην Πρέβεζα εξηγήθηκε γιατί ο Σύνδεσμος διαφωνεί με αυτή τη θέση (στο φύλλο της Μεγάλης Παρασκευής είχαμε σχετικό αφιέρωμα στο θέμα).
      Προσεχώς αναμένεται να συνεδριάσει στην πόλη της Μυτιλήνης, η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, παρουσία των εκπροσώπων των Δήμων της Λέσβου (γιατί όχι και της Αμανής;) και όσα συζητηθούν και αποφασιστούν, να προωθηθούν στο Υπουργείο Τουρισμού.
    
     ΤΙΤΛΟΙ (30/4/2008)
     ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ: Άνθρωποι και φωτιές!
     ΑΛΗΘΕΙΑ: Περιφερειακή καρμανιόλα
     ΠΟΛΙΤΗΣ: Ο καύσωνας έπληξε την παραγωγή
     ΠΡΟΟΔΟΣ: Μια σοβαρή προσπάθεια
     ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ: Ρουκέτες υπερβολής
    
     ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ
     Περί ρουκετών
     «…Πολύ φοβόμαστε ότι το έθιμο θα εμπορευματοποιηθεί, οι ρουκέτες θα κατασκευάζονται σε βιοτεχνίες που θα γίνουν βιομηχανίες και θα μεταφέρονται με μεταφορικές εταιρείες. Τότε θα έχει χαθεί πλέον το μεράκι της κατασκευής, θα ατονήσει το έθιμο και θα γίνει μία φιέστα για τουρίστες ενός και μόνου τριημέρου».
     (ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ)


«…Με τις μεθοδεύσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου, όλοι εμείς που έχουμε μια περιουσία στον Ανάβατο (από τους προπαππούδες μας) κινδυνεύουν να τη χάσουμε εξ αιτίας της. Γιατί να μην εφαρμοσθεί και στον Ανάβατο ότι εφαρμόστηκε στη Μονεμβασιά; Γιατί ο Ανάβατος να μη γίνει η Μονεμβασιά του Αιγαίου, γεμίζοντας ζωή και τουρισμό;..»
(του Γιώργου Αναστασάκη, ΑΛΗΘΕΙΑ)

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 5/5/2008 (DIMOKRATIKI.ORG)