Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Χαλλιορής: Θα του επιτρέψουν να το κάψει; (για το κτήριο της...

Γιάννης Χαλλιορής: Θα του επιτρέψουν να το κάψει; (για το κτήριο της οδού Λάδης)

10

Θα του επιτρέψουν να το κάψει;


του Γιάννη Χαλλιορή
Δημοτικού Συμβούλου Χίου
Επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ


Με καθυστέρηση ενός χρόνου (!) ψηφίστηκε  από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου η πρόταση  που είχε καταθέσει η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ στις 30/4/2007, για υπαγωγή του κτηρίου της οδού Λάδης στις διατάξεις του Νόμου Σηφουνάκη.
Θετική έκβαση της υπόθεσης σημαίνει αποζημίωση, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, για το Δήμο και την κατεδάφιση του κτηρίου, με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο Δήμαρχος στις 30/4/2008 – μετά από σειρά επιζήμιων και άστοχων ενεργειών -δεσμεύτηκε, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, να καταθέσει πλήρη φάκελο στο Υπουργείο Αιγαίου, αποδεχόμενος μάλιστα πρότασή μας να συνδράμουμε στη σύνταξή του.
Επιμένουμε πως η υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 3201/03 είναι στόχος εφικτός και ρεαλιστικός και για αυτό απαιτείται:
η νομιμοποίηση του κτηρίου, διαδικασία που προβλέπει ο ν. 1337/83 και για την οποία υπεύθυνη είναι η Πολεοδομία του Δήμου,
και η παράθεση – στοιχειοθέτηση – επιχειρημάτων για τον ιστορικότητα του τόπου, σύμφωνα με το πνεύμα του 3028/03, εργασία που προτείναμε να ανατεθεί σε διεπιστημονική ομάδα, για λόγους πληρότητας και τεκμηρίωσης.
Επειδή όμως ο Δήμαρχος νομίζει πως του επιτρέπεται να αγνοεί ή να αλλοιώνει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά το δοκούν, από την επομένη κιόλας ημέρα – 1/4/08 – μας ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί να τελειώνει γρήγορα με την υπόθεση, εφόσον-όπως μας είπε-είναι βέβαιος ότι το αίτημα θα απορριφθεί!
Έτσι μας ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην νομιμοποίηση του κτηρίου, και ανακοίνωσε ότι ανέθεσε την ευθύνη σύνταξης του φακέλου σε δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας.
Όλα λοιπόν δείχνουν πως ο κ. Βρουλής, παρά την επιθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου να κινηθεί με σοβαρότητα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου, θα χρησιμοποιήσει προσχηματικά το αίτημα υπαγωγής, επιδιώκοντας, απλά και μόνο, να το «κάψει»…
Γι αυτό όμως τον εξουσιοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο; Αυτό επιθυμούν οι κ. Καζάνας, Μαμμάς, Μάντικας, Ρες και οι άλλοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας;
Ως πότε θα επιτρέπουν στον Δήμαρχο να τους εκθέτει; Θα συνεργήσουν στη δολίευση αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου;
Γιατί δεν απαιτούν να σταλεί πλήρης ο φάκελος στο Υπουργείο Αιγαίου; Γιατί δέχονται  να απαξιώνονται οι θεσμοί, να ανακυκλώνεται η δημόσια ζωή, ένα χρόνο τώρα γύρω από  τη Λάδης, λες και ο τόπος δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα;
Ανικανότητα ή ομολογία αποτυχίας;