Αρχική Νέα Τοπικά Τμήμα των λειψάνων του Αγίου Θωμά μας παραχωρεί η Ορτόνα

Τμήμα των λειψάνων του Αγίου Θωμά μας παραχωρεί η Ορτόνα

11


 «Οι αδελφοποιήσεις δίνουν την ευκαιρία να στηθούν πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, οικονομικές γέφυρες. Και αυτό προσπαθούμε μέσω της αδελφοποίησης με την πόλη της Ortona στην Περιφέρεια του Abruzzo στην Ιταλία», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Χίου Δημήτρης Μάντικας.
   Γοητευμένα τα μέλη της επιτροπής αδελφοποίησης του Δήμου Χίου από την υποδοχή στην ιταλική πόλη, περιέγραψαν τις εντυπώσεις αλλά και τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν επέστρεψαν από την ιταλική πόλη.
   Πρώτο όφελος ότι στη Χίο μετά τις εκδηλώσεις του σαββατοκύριακου θα μείνουν τμήματα των λειψάνων του Αγίου Θωμά. Μπορεί οι Ορτονέζοι που βρίσκονταν στο πλευρό της Γένοβας στα 1258 με 3 πλοία να πήραν ως λάφυρα από τη Χίο μεταξύ άλλων και τα οστά του Αγίου, αλλά οι σύγχρονοί τους θα παραδώσουν τόσο στη Μητρόπολη Χίου όσο και στην καθολική εκκλησία του Αγίου Νικολάου ενδεικτικά τμήματα ως επιστέγασμα της αδελφοποίησης.
   Η αντιπροσωπεία της Χίου υπό το Δήμαρχο Παντελή Βρουλή, τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Μάντικα και τα μέλη της επιτροπής αδελφοποίησης Γιάννη Μουρούνα, Λίτσα Λύκου και Ρένα Δαμίγου (και με την απαραίτητη βοήθεια του γραφείου Τουρισμού του Δήμου), συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Ορτόνα σε ανάμνηση της υποδοχής των λειψάνων πριν  από 750 χρόνια!
  
   Υποδοχή στη Χίο
   Στη Χίο η επίσημη υποδοχή των Ιερών Λειψάνων θα γίνει στις 6.00 μ.μ. στο χώρο μπροστά από το Πρωτοδικείο Χίου όπου θα φτάσουν με σκάφος του λιμενικού (προφανώς ως συμβολικό στοιχείο της θαλάσσιας διαδρομής που ακολούθησαν τα ιερά λείψανα) και στη συνέχεια θα γίνει εναπόθεση στο Μητροπολιτικό Ναό.
   Την Κυριακή δε, στις 6.00 μ.μ., θα γίνει η υπογραφή του οριστικού Πρωτοκόλλου αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό κέντρο (και όχι στο Δημοτικό Μέγαρο).
   Σε ερώτησή μας σχετικά με την τύχη των αδελφοποιήσεων ο κ. Μάντικας σημείωσε τη δράση της επιτροπής.
   Όπως τόνισε και το μέλος της επιτροπής και νομαρχιακή σύμβουλος Λίτσα Λύκου «σε μια αδελφοποίηση θα πρέπει να θέλουν και οι δύο πλευρές να έχουν σχέση».
   «Υπάρχει ενίσχυση από πλευράς Ε.Ε. της προσπάθειας να έρθουν σε επαφή δυο περιοχές. Η τοποκή κοινωνία να ξέρει ότι ανοίγονται με την αδελφοποίηση αμφίδρομα οφέλη», σημείωσε ο Γιάννης Μουρούνας.
   Αυτά τα οφέλη συμπεριλαμβάνονται στα πρωτόκολλα συνεργασίας που θα υπογράψουν. Όπως σημειώνεται  μπορεί «να αναπτύξει τις ανταλλαγές γνώσεων και να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο Επαρχιών στους τομείς των υπηρεσιών, τουρισμού, εμπορείου, κοινωνίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και τεχνολογίας».
   Αν σε όλα αυτά βάλει και ο…  Άγιος Θωμάς το χέρι του ώστε πάντα να υπάρχει το ενδιαφέρον και το πραγματικό δέσιμο των δύο πόλεων τότε πράγματι θα φανεί και στην πράξη ότι οι ανταλλαγές με αδελφοποιημένες πόλεις δεν είναι τουριστικά ταξίδια για μερικούς.