Αρχική Νέα Τοπικά ΕΣΗΕΠΗΝ: Για τη διένεξη Δήμου Μυτιλήνης και “Αρχιπελάγους”

ΕΣΗΕΠΗΝ: Για τη διένεξη Δήμου Μυτιλήνης και “Αρχιπελάγους”

6

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων ενημερώθηκε σχετικά με τη διένεξη των τελευταίων ημερών ανάμεσα στη Δημοτική αρχή Μυτιλήνης και στον τηλεοπτικό σταθμό «Αρχιπέλαγος».

Με αφορμή τούτα, και δεδομένης της εμπλοκής σε αυτή τη διαμάχη εργαζομένων δημοσιογράφων, έχει να δηλώσει τα παρακάτω:


– Οι δημοσιογράφοι είναι απαραίτητο να αποδεικνύουν καθημερινά την αυστηρή προσήλωση τους στο καθήκον διαφύλαξης και προαγωγής της ισομέρειας των ειδήσεων, της αντικειμενικότητας και της πολυφωνίας στην άσκηση του δημοσιογραφικού έργου. Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους εργαζομένους στον τηλεοπτικό σταθμό «Αρχιπέλαγος» να λειτουργούν στα πλαίσια των παραπάνω κανόνων δεοντολογίας.


– Είναι απαράδεκτο να υποβάλλονται αγωγές εναντίον δημοσιογράφων για το δημοσιογραφικό τους έργο από τους οποίους ζητούνται υπέρογκα χρηματικά ποσά ως αποζημίωση για δήθεν προσβολές που υπέστησαν παράγοντες της εξουσίας όποιας μορφής. Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει κάτι τέτοιο επιχειρεί να υποβιβάσει την άσκηση της δημοσιογραφίας σε διεκπεραίωση δελτίων τύπου, κειμένων και ρεπορτάζ αρεστών στην κατά περίπτωση εξουσία, απομακρύνοντας την από το θεμελιώδες δικαίωμα της κριτικής και της προάσπισης της αλήθειας.


Η ΕΣΗΕΠΗΝ καλεί όλους τους συναδέλφους, με βάση την δεοντολογία και τις αρχές της ηθικής και του δικαίου, να μάχονται για την προβολή της αλήθειας. Ταυτόχρονα δηλώνει πως θα είναι αλληλέγγυα με κάθε τρόπο όπως μέχρι τώρα πράττει σε όσους συναδέλφους δεχθούν στο μέλλον αγωγές και μάλιστα αστρονομικών αξιώσεων για το δημοσιογραφικό τους έργο.