Αρχική Νέα Τοπικά Κατάργηση εντοπιότητας για αστυνομικούς-εφοριακούς μελετά η κυβέρνηση

Κατάργηση εντοπιότητας για αστυνομικούς-εφοριακούς μελετά η κυβέρνηση

9

 Στη θέσπιση κωλύματος εντοπιότητας στους διορισμούς, στις μεταθέσεις και στις τοποθετήσεις όλων των δημοσίων λειτουργών οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες-«κλειδιά» του Δημοσίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
   Όπλο της, η διαπίστωση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή ότι η παραμονή των υπαλλήλων στους τόπους καταγωγής τους αποτελεί μία από τις κύριες εστίες διαφθοράς, κακοδιοίκησης και πελατειακών σχέσεων.
   Την κατάργηση του κριτηρίου της εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο εξετάζει επίσης και το ΑΣΕΠ στα πλαίσιο της κωδικοποίησης και εκσυγχρονισμού του «νόμου Πεπονή». Αυτό τόνισε, μιλώντας στο Βήμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Αρχής  Γ.Βέης.
   Ο κ. Ρακιντζής, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στη Σίνδο δηλώνει στην ίδια εφημερίδα ότι έχει ζητήσει επανειλημμένως με επιστολές του προς τον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει η κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να καθιερωθεί το κώλυμα της εντοπιότητας στους διορισμούς και στις τοποθετήσεις των δημοσίων λειτουργών.
   Ζητείται συγκεκριμένα να επανέλθει το κώλυμα της εντοπιότητας, εκτός από τους αστυνομικούς και, κυρίως, τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και για τους υπαλλήλους των εφοριών, πολεοδομιών, τελωνείων κτλ., για τους οποίους υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ενέχονται σε αξιόποινες πράξεις.
   Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει έντονα τα συνδικαλιστικά όργανα των παραπάνω εργαζομένων αφού επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον οικογενειακό προγραμματισμό τους.
  
   Για αποτελεσματικότερη αστυνομία
   Εν τω μεταξύ αποφάσεις με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Σώματος έλαβε η ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια σύσκεψης υπό τον αρχηγό Β. Τσιατούρα. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης μίλησε για ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας των αστυνομικών και ζήτησε εμφανή αστυνόμευση ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
   Ο υφυπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε τη σύσταση Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Τάξης και Ασφάλειας, το οποίο θα καλύπτει όλη την Επικράτεια, καθώς και Ενιαίου Κέντρου Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών.