Αρχική Πολιτισμός Παγκόσμια Μέρα Μουσείων: Ημερίδα στο ΦΟΒ για το ρόλο των Μουσείων

Παγκόσμια Μέρα Μουσείων: Ημερίδα στο ΦΟΒ για το ρόλο των Μουσείων

12

 «Τα μουσεία ως παράγοντες κοινωνικών αλλαγών και εξέλιξης» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Μέρας για τα Μουσεία που γιορτάζεται την Κυριακή 18 Μαΐου. 
      Αυτό είναι και το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου ανοίγοντας παράλληλα το μουσείο του Συλλόγου στην τοπική κοινωνία.
   Η εκδήλωση διοργανώνεται την Κυριακή στις εγκαταστάσεις του ΦΟΒ.
   «Τα μουσεία αν και παραδοσιακά θεωρήθηκαν χώροι φύλαξης και ανάδειξης των πολιτιστικών αγαθών τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο αναλαμβάνουν έναν πιο ενεργό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες και συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Καλούνται πλέον να λειτουργήσουν ως γέφυρες ανάμεσα στον κόσμο όπως παραδοσιακά τον γνωρίζουμε και τον ψηφιακό πολιτισμό που αναπτύσσεται ραγδαία», σημειώνει στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων το Δ.Σ. του ΦΟΒ.
   Ανταποκρινόμενοι έτσι σ’ αυτήν την πρόκληση, ο ΦΟΒ έθεσε ένα νέο προσανατολισμό για του μουσείο του.
   «Στόχοι του νέου συμβουλίου είναι να ανοίξει το Μουσείο στην τοπική κοινωνία αναδεικνύοντας τους κρυμμένους θησαυρούς του», μας είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Πολύδωρας Στείρος. Συμφωνούμε απόλυτα ότι ένα σύγχρονο Μουσείο οφείλει να αποκτά, διατηρεί, ερευνά, επικοινωνεί και εκθέτει για σκοπούς μελέτης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας το υλικό που διαθέτει και είναι μια μαρτυρία του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του».
   Στις προσπάθειες του Δ.Σ. είναι να γίνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές. Σε ότι αφορά το ίδιο το Μουσείο που από το 1979 στεγάζεται στις αίθουσες του ιδιόκτητου Πολιτιστικού Κέντρου του Ομίλου περιλαμβάνει τα τμήματα: λαογραφικό, ιστορικό, ναυτικό, εκκλησιαστικό και φυσικής εταιρείας ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει η συλλογή Γαρρή.
   Πρόκειται για μια πλήρη οικοσκευή ενός παραδοσιακού βρονταδούσικου σπιτιού των αρχών του προηγούμενου αιώνα, μας είπε ο κ. Στείρος.
   Το Μουσείο είναι ανοικτό την Κυριακή 10.00-13.00 και 17.00-19.00.
   Σε ότι αφορά το πρόγραμμα:
   Στις 10.00 το πρωί θα γίνει ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου και στις 11.00 θα ξεκινήσει η ημερίδα με τους χαιρετισμούς.
   Θα ακολουθήσουν 15λεπτες ομιλίες με θέματα και ομιλητές:
– Περιβάλλον και προστασία της Πολιτιστικής κληρονομιάς με εισηγητή το Γιάννη Γκερέκο, συντηρητή έργων τέχνης και αρχαιοτήτων- μουσειολόγο- καθηγητή ΤΕΙ Αθηνών.
– «Από την κοινότητα των επισκεπτών στην κοινότητα των δημιουργών. Γράφοντας ιστορία με το κοινό στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), με εισηγητή τον Μιχάλη Βαρλά, ιστορικό- υπεύθυνο τμήματος Γενεαλογίας  ΙΜΕ.
– «Δημιουργώντας ένα μουσείο, με τη μουσειολόγο Ευγενία Σταυράκη.
Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση.