Αρχική Νέα Τοπικά Επιτυχία Λιμεναρχείου Χίου: πιάστηκε φορτηγό πλοίο με 36,5 τόνους λαθραία τσιγάρα

Επιτυχία Λιμεναρχείου Χίου: πιάστηκε φορτηγό πλοίο με 36,5 τόνους λαθραία τσιγάρα

14

 Το βαπόρι για Ουκρανία πιάστηκε στην Ικαρία!
   Με το μεγαλύτερο φορτίο λαθραίων τσιγάρων
  
  

Στην κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων που έχει μέχρι σήμερα κατασχεθεί από τις Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, πέτυχε το Λιμεναρχείο Χίου.
   Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφαλείας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του προσωπικού της Λιμενικής Αρχής Χίου, κατέστη δυνατή η επιτυχία αυτή, συνεπικουρούμενη και από την ακυβερνησία του Φ/Γ «VIKING I» σημαίας Σιέρας Λεόνε.
   Από τον έλεγχο των παραστατικών του φορτίου, με την συνδρομή του προσωπικού του τελωνείου Χίου, διαπιστώθηκε ότι ποσότητα 36.681 κιλών τσιγάρων δεν έφερε τα νόμιμα παραστατικά έγγραφα οπότε και κινήθηκαν οι διαδικασίες κατάσχεσης. Και σήμερα θα γίνεται η εκφόρτωση από τα αμπάρια του πλοίου και η μεταφορά στις αποθήκες του Τελωνείου.
  

Το πλοίο είχε φορτώσει στο λιμάνι της Αμμοχώστου στην κατεχόμενη Κύπρο και είχε προορισμό την Ουκρανία. 
   Συγκεκριμένα, βραδινές ώρες της περασμένης Τρίτης, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του ΥΕΝΑΝΠ, ενημερώθηκε ότι το «VIKING I», είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, στη θαλάσσια περιοχή 10ν.μ. βορειοδυτικά της Ικαρίας, σε διεθνή ύδατα, με πλήρωμα πέντε Ουκρανούς υπηκόους, που είναι όλοι καλά στην υγεία τους.
   Στην περιοχή, έσπευσαν άμεσα Ναυαγοσωστικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Χίου και περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Σάμου για παροχή συνδρομής. Το Φ/Γ «VIKING I», αφού παρασύρθηκε εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση και ρυμουλκούμενο από το Ρ/Κ «ΜΙΧΑΛΗΣ» Ν.Χ. 259 , κατέπλευσε ασφαλώς, στις 11.00 το βράδυ της Δευτέρας στο λιμάνι της Χίου.
   Από τη Λιμενική Αρχή Χίου διενεργείται προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία και υπό τις εντολές της Εισαγγελικής Αρχής. Όπως μας είπε ο Λιμενάρχης Χίου Χάρης Μπουρνιάς είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί εταιρεία στη Σιέρα Λεόνε. To συγκεκριμένο φορτηγό πλοίο δεν ήταν άγνωστο στο Λιμεναρχείο Χίου. Είχε ξαναδιέλθει ρυμουλκούμενο από τη Χίο την πρωτοχρονιά του 2007 όμως τότε ήταν… άκαπνο.
   Από πλευράς των τελωνειακών αρχών, η Προϊσταμένη του Τελωνείου Χίου Βασιλική Βερβερίδου σημείωσε ότι δεν υπάρχουν φορτωτικές και τιμολόγια για το φορτίο. Εφόσον λοιπόν δεν αλλάξει κάτι στην προανάκριση τότε γίνεται δέσμευση του φορτίου και εν συνεχεία καταστρέφεται.