Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ομιλία Γ. Κοσμίδη στη Βουλή επί της συζήτησης για την Αναθεώρηση του...

Ομιλία Γ. Κοσμίδη στη Βουλή επί της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

5

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Χίος, 15 Μαΐου 2008


Ομιλία του Βουλευτή Χίου Γιάννη Κοσμίδη επί της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην αρμόδια Επιτροπή στη Βουλή.


 Την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εφαρμογή ειδικής νησιωτικής πολιτικής με στόχο να ξεπεραστούν μόνιμα, φυσικά και διαρθρωτικά προβλήματα επισήμανε ο Βουλευτής Γιάννης Κοσμίδης, ομιλώντας στη Βουλή επί της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.


Ο κ. Κοσμίδης τόνισε ότι, η Αναθεώρηση του Συντάγματος, που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί, κι αυτό γιατί το απαιτούν οι ανάγκες της κοινωνίας, οι οποίες είναι επιτακτικές και επείγουσες, καθώς και οι αυξημένες απαιτήσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβάλλοντος που συνεχώς εξελίσσεται.


Στην ομιλία του ο Βουλευτής Χίου αναφέρθηκε ειδικότερα στο άρθρο 101 και συγκεκριμένα στην πρόταση για τροποποίηση του άρθρου, έτσι ώστε η ερμηνευτική δήλωση που υπάρχει σήμερα στο τέλος του, να ενταχθεί ως αυτοτελής παράγραφος, ως εξής:


«Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για τη βιώσιμη οικονομική τους ανάπτυξη».


Με την προσθήκη της παραγράφου αναμένεται η εξάλειψη παραγόντων που θίγουν την ανταγωνιστικότητα των παραπάνω περιοχών και παρεμποδίζουν την ανάπτυξή τους, είτε αυτοί είναι κοινωνικο-οικονομικοί, είτε ιστορικοί, γεωγραφικοί ή φυσικοί.


«Θα ήταν ανακριβές να ισχυρισθεί κάποιος ότι η μοίρα των περιοχών αυτών τις καταδικάζει στο ρόλο περιοχών δεύτερης κατηγορίας και τους κατοίκους τους σε μια ενδημική υπανάπτυξη. Σίγουρα οι περιοχές αυτές διαθέτουν αρκετά πλεονεκτήματα ή δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής κ. Κοσμίδης.


Η αλλαγή του άρθρου 101 με την ενσωμάτωση της 4ης παραγράφου, όπως αυτή επεξεργάστηκε από την Επιτροπή, αποτελεί την αφετηρία για το ξεκίνημα και την χάραξη μιας άλλης πολιτικής, προς όφελος των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και υποχρεώνεται η πολιτεία για την άσκηση καθημερινής πολιτικής που λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες αυτών των περιοχών, που διαθέτουν μεγάλη σπουδαιότητα αλλά και μόνιμα μειονεκτήματα.